fbpx
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ The Atlantic: Οι γεωπολιτικές αλλαγές που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός

The Atlantic: Οι γεωπολιτικές αλλαγές που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός

Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να είναι πεπεισμένες ότι έχουν περάσει τη χειρότερη από την πανδημία του κορωναϊού, η προσοχή τους στρέφεται στην πιθανότητα αναβίωσής της μόλις η κοινωνία επιστρέψει σε κάποια φυσιολογική κατάσταση. Αλλά πέρα από τις επιδημιολογικές προκλήσεις βρίσκεται μια αργά καθηλωτική απειλή που δεν είναι παθολογική, αλλά οικονομική, πολιτική και στρατιωτική. Αυτό είναι το δεύτερο γεωπολιτικό κύμα, και η δύναμή του αρχίζει ήδη να απασχολεί τους δυτικούς ηγέτες.

Φανταστείτε ένα σενάριο: Ακριβώς όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αισθάνονται σαν να έχουν τον κορωναϊό υπό έλεγχο, ισχύει στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εξαντλημένοι, χρεωμένοι και απελπισμένοι για τις οικονομίες τους να επιστρέψουν στην ταχύτητα, οι πλουσιότερες χώρες είναι πολύ αργές για να βοηθήσουν. Ακολουθεί πανικός, ο οποίος θα ενισχύσει την μετανάστευση στην νότια Ευρώπη.

Αυτό είναι μόνο ένα (εφευρεθέν) σενάριο ενός αριθμού που εγείρει ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες. Ιστορικά οι μεγάλες αλλαγές πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις: Η κρίση της Wall Street του 1929 εγκαινίασε την εποχή του New Deal. Η συμμαχική νίκη το 1945 δημιούργησε τις συνθήκες για τον Ψυχρό Πόλεμο. Κάθε εκδήλωση δημιουργεί πολιτικούς μετασεισμούς και τάσεις που μπορούμε να δούμε καθαρά μόνο μετά.

Η δεκαετία που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έφτασε την Ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης, η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Donald Trump εξελέγη πρόεδρος. Σήμερα, η παγκόσμια οικονομία υπέστη άλλη μια ξαφνική κατάρρευση, μετατοπίζοντας τη γεωπολιτική σκακιέρα καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν αυξηθεί, το εμπόριο έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές διαιρέσεις μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης έχουν διευρυνθεί.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θα μπορούσε να συμβεί τη διανυόμενη δεκαετία μετά από αυτήν την κρίση;

Η σειρά πιθανών συνεπειών δεύτερου κύματος είναι απίστευτη: η προοπτική της νόσου να κυριαρχεί σε μια αναπτυσσόμενη χώρα της G20 – όπως η Ινδία – η οποία θα μπορούσε να δει τον ιό να διπλασιαστεί γρήγορα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. τον αβέβαιο αντίκτυπο των τεχνολογικών εξελίξεων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη καθώς χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου · μια ύφεση που τραβάει τους δεσμούς μεταξύ του φτωχού νότου και του πλούσιου βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για ένα τόξο αστάθειας από τη Δυτική Αφρική έως τη Μέση Ανατολή προς την Ασία, όπου οι συγκρούσεις και η αστάθεια τα τελευταία χρόνια ανάγκασαν τους ανθρώπους να φύγουν.

Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο χώρες όπως η Βρετανία πρέπει να σκεφτούν το στρατηγικό τους όραμα. Μερικές από τις προκλήσεις μπορεί να είναι εντελώς νέες, αλλά πολλές άλλες είναι πιθανό να είναι ήδη στο παιχνίδι που έχουν επιταχυνθεί από την πανδημία, όπως η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία περικοπών δημόσιων δαπανών, για παράδειγμα, ο στρατός της Βρετανίας έχει μετατραπεί σε μια δύναμη που δεν μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από έξι μήνες εκτός Ευρώπης.

Μια μεγάλη ανασκόπηση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τη στρατηγική εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της χώρας επρόκειτο να δημοσιευτεί φέτος, αλλά έκτοτε απορρίφθηκε επ’ αόριστον λόγω της πανδημίας. Η άμεση συνέπεια είναι ότι η επανεξέταση, όταν συμβαίνει, θα είναι λιγότερο στρατηγική και πιο τακτική – καθοδηγούμενη από οικονομικά ζητήματα παρά από οποιοδήποτε μεγάλο όραμα που η κυβέρνηση ήθελε να εκθέσει για τη Βρετανία μετά το Brexit.

Στο εσωτερικό της Downing Street, η ανησυχία για τις γεωπολιτικές συνέπειες ενός πιθανού δεύτερου κύματος του COVID-19 είναι πραγματική, με την προσπάθεια να κατανοηθούν οι πιθανές απειλές και να προετοιμαστούν για αυτές. Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι ο προστατευτισμός θα αυξηθεί, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επανέλθουν υπό τον εθνικό έλεγχο, τα έθνη-κράτη θα ενισχυθούν και η σχέση ΗΠΑ-Κίνας θα γίνει πιο ανταγωνιστική – αλλαγές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλώς ως «ενίσχυση ορισμένων βασικών .

Είτε η πανδημία επιφέρει επαναστατική αλλαγή είτε απλώς επιταχύνει τα ρεύματα που ήδη λειτουργούν κάτω από την επιφάνεια, το γεγονός είναι ότι το επιδημιολογικό δεύτερο κύμα δεν είναι το μόνο που πρέπει να ανησυχούμε.

The Atlantic: The Pandemic’s Geopolitical Aftershocks Are Coming
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Αστροχώρι Άρτας: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που δολοφόνησε τον πεθερό του

Eντοπίστηκε στην περιοχή Δαφνούλα, ο 29χρονος που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία του 75χρονου πεθερού του στο Αστροχώρι Άρτας το απόγευμα της Πέμπτης. Οι πρώτες πληροφορίες του...

Ευρωπαϊκό κολύμβησης: Η Ντουντουνάκη προκρίθηκε στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα

Η Άννα Ντουντουνάκη (μέλος της Team Future της BWIN) κατάφερε και πήρε την πρόκριση στον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στη Ρώμη. Η Ελληνίδα...

Να μην γίνει και ο Αχελώος θύμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί, την τελευταία 3ετία, την περιβαλλοντική πολιτική ως επικοινωνιακό προκάλυμμα για να ικανοποιήσει, με αδιαφάνεια και χαριστικές ρυθμίσεις, λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα...

Πρωταθλητής ο Μεσσής στη Γερμανία

Ο Μεσσής και ο Αρμένιος συμπαίκτης του, Mikayel Avanesyan, παρέμειναν αήττητοι αυτή την εβδομάδα στο διεθνές τουρνουά της κατηγορίας των 16 ετών της Tennis...