fbpx
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης το 2021

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης το 2021

Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όλοι μας πρέπει να ξεχάσουμε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια και μια σειρά από άλλα είδη και να στραφούμε προς άλλες εναλλακτικές επιλογές που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ήδη ο χρόνος για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης μετράει αντίστροφα, και για τον λόγο αυτόν τον ερχόμενο Ιούνιο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική οδηγία, με στόχο το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή έναν χρόνο μετά (δηλαδή τον Ιούλιο του 2021). Και αυτό γίνεται προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στην αγορά για να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, από το ΥΠΕΝ ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διαβουλεύσεων με 44 παραγωγικούς φορείς και 10 κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την κατασκευή και την κατανάλωση πλαστικών εκπροσωπώντας πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, στόχος είναι να μην αιφνιδιαστούν η αγορά και οι πολίτες, αλλά να τεθεί σε εφαρμογή ένας ρεαλιστικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα επιφέρει απτά και θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θα πρέπει έως το 2029 να συλλέγουν το 90% των πλαστικών φιαλών έως τριών λίτρων. Ειδικότερα, τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από τουλάχιστον 25% ανακυκλώσιμο υλικό έως το 2025 και 30% έως το 2030.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2022 όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που θα διατίθενται στην αγορά θα πρέπει να φέρουν μια ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση που θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τις κατάλληλες επιλογές διαχείρισης του προϊόντος ως αποβλήτου, την παρουσία πλαστικών υλών στο προϊόν και τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες από την απόρριψή του στο περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί θα υπόκεινται σε καθεστώς αυξημένης ευθύνης, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός προβλέπει, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, να επωμίζονται το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίησης, της συλλογής για τα προϊόντα που απορρίπτονται στα δημόσια συστήματα συλλογής, της μεταφορά και της επεξεργασίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, όλα τα κράτη-μέλη που έχουν θαλάσσια ύδατα πρέπει να ορίζουν ένα ετήσιο ελάχιστο ποσοστό συλλογής αποβλήτων αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη με στόχο την ανακύκλωση.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύουν στην αύξηση της ανακύκλωσης και στην προώθηση της συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και στην κατασκευή νέων υποδομών με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα (ΣΔΙΤ).

Στα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι προαναφερόμενοι στόχοι, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η τοποθέτηση καφέ κάδων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο το 6% ανάκτησης των βιοαποβλήτων που καταγράφεται σήμερα να φτάσει το 2023 στο 12% και σε μία δεκαετία στο 20%-22%.

Τελευταία Νέα

Ασύλληπτες εικόνες στην Αθήνα: «Βυθίστηκε» ολόκληρο το λεωφορείο στο δρομολόγιο Πειραιάς – Βούλα

«Βυθίστηκε» λεωφορείο λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, την ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Βούλα.   Η κακοκαιρία «Μπάλλος» από χθες το πρωί έχει σαρώσει όλη...

Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε το οδόστρωμα και «κατάπιε» λεωφορείο (εικόνες)

Υποχώρησε το οδόστρωμα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως Βότση στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» η οποία πλήττει και τη συμπρωτεύουσα. Από την υποχώρηση δεν υπήρξε...

Ο «Ψηφιακός» Δήμος Αρταίων παρουσιάστηκε στο 6ο συνέδριο για Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακούς πολίτες

Στο 6ο ετήσιο συνέδριο για Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακούς Πολίτες που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και με τη συμμετοχή 3.000 και πλέον συνέδρων, συμμετείχε ο Δήμος Αρταίων....

Δόθηκαν στην κυκλοφορία Κηφισός και Παραλιακή- Κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Στην κυκλοφορία δόθηκαν στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Ποσειδώνος, μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της απαγόρευσης που είχε...