fbpx
Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας: Ανέβηκαν οι τόνοι!

Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας: Ανέβηκαν οι τόνοι!

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Πρέβεζας με ρέματα να υπερχειλίζουν και περιουσίες να καταστρέφονται φαίνεται πως πυροδότησαν την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας.

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις ότι θα παρθούν μέτρα και θα γίνουν τόσο από τον Δήμο όσο και από την Π.Ε. οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου τέτοια φαινόμενα να αντιμετωπίζονται με την συνδρομή όλων των φορέων, επί της ουσίας φάνηκε πως δεν βγήκε κάτι νέο.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Δημάρχου Χ. Μπαΐλη και Αντιπεριφερειάρχη Σ. Ιωάννου για το που σταματούν και που ξεκινούν οι ευθύνες, ήταν αρκετή για να αποδειχθεί πως επί της ουσίας δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι καινούργιο.

Αφορμή η εγκύκλιος του Υπουργείο Εσωτερικών προς την Π.Ε. για να παρθούν προληπτικά μέτρα ακόμα και σε σημεία αρμοδιότητας του Δήμου, την οποία επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου έκανε λόγο για συνδρομή μηχανημάτων της Π.Ε. σε σημεία που την ευθύνη έχει ο Δήμος.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, άλλο η εγκύκλιος και άλλο ο νόμος και αναφέρθηκε στον νομό του Καλλικράτη που παρουσιάζει τους τομείς ευθύνης του Δήμου.

Βέβαια όποιος και να έχει ευθύνη ανά περιοχές εάν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και η οικονομική ενίσχυση δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα όσον αφορά στην αντιμετώπιση.

Όπως προέκυψε από τα όσα ακουστήκαν στην συνεδρίαση, υπηρεσίες φαίνεται πως δεν μπορούν να ενεργήσουν αξιολογώντας την κάθε περίπτωση που παρουσιάζεται μιας και οι παρεμβάσεις […] δίνουν προτεραιότητες πολλές φορές όπου δεν υπάρχει ανάγκη!!!

Πάντως, ευθύνες σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και όπως σημειώθηκε από πλευράς Πυροσβεστικής, οι πλημμύρες αντιμετωπίζονται όπως και οι πυρκαγιές, δηλαδή αποδίδονται σε όποιους ανήκουν και οι υποθέσεις παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, είτε αφορούν στον Δήμο είτε στην Περιφέρεια, είτε αλλού.

Η αλήθεια είναι πάντως πως εάν δεν υπάρξει μια γενικότερη πρόληψη για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων που φαίνεται να εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά, με τις όποιες παρεμβάσεις από νωρίς, θα έχουμε συχνά τα ίδια και χειρότερα ίσως καταστροφικά αποτελέσματα, με τις υπηρεσίες να τρέχουν να τα αντιμετωπίσουν εκ των υστέρων.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου (δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση) «Τα μηχανήματα  της Περιφερειακής Ενότητας εργάζονται ασταμάτητα για την πρόληψη κυρίως αλλά και την αποκατάσταση προβλημάτων από τις βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις κ.λ.π. καθαρίζοντας ρέματα, όχθες ποταμών, κλπ, υπερβαίνοντας την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και συνδράμοντας όπου μπορούν τους δήμους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων…»

Ωστόσο πολλές από τις περιπτώσεις που σημειώθηκαν τόσο στο Κανάλι όσο και στην Καστροσυκιά, σύμφωνα και με μαρτυρίες πληγέντων οφείλονταν  σε… ακαθάριστα ρέματα αν και υπήρξαν οχλήσεις για τον καθαρισμό τους.

 

 

 

πηγή

Τελευταία Νέα

Συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης για τα στρατόπεδα είχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Το μεσημέρι της Τρίτης 13 Απριλίου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νικόλαος Γεωργάκος, πραγματοποίησε συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο...

Κεραμέως: Από 21 Απριλίου ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών – Χωρίς ηλικιακή προτεραιοποίηση

Την ένταξη των εκπαιδευτικών στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο από τις 21 Απριλίου, γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Μετά την ένταξη...

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει τον Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 40άρηδων

Τον επόμενο μήνα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και για τους σαραντάρηδες, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας για...

Ήπειρος: Πτωτική η τάση της πανδημίας- Συνεχίζεται η πίεση στα Νοσοκομεία

Συνεχίζεται η μειωμένη καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού στην Ήπειρο, εξέλιξη που τονώνει τις ελπίδες για αποκλιμάκωση της πανδημίας η οποία ταλαιπωρεί με ιδιαίτερη ένταση τις...