fbpx
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας: Ανέβηκαν οι τόνοι!

Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας: Ανέβηκαν οι τόνοι!

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Πρέβεζας με ρέματα να υπερχειλίζουν και περιουσίες να καταστρέφονται φαίνεται πως πυροδότησαν την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας.

Πέρα από τις διαβεβαιώσεις ότι θα παρθούν μέτρα και θα γίνουν τόσο από τον Δήμο όσο και από την Π.Ε. οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου τέτοια φαινόμενα να αντιμετωπίζονται με την συνδρομή όλων των φορέων, επί της ουσίας φάνηκε πως δεν βγήκε κάτι νέο.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Δημάρχου Χ. Μπαΐλη και Αντιπεριφερειάρχη Σ. Ιωάννου για το που σταματούν και που ξεκινούν οι ευθύνες, ήταν αρκετή για να αποδειχθεί πως επί της ουσίας δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι καινούργιο.

Αφορμή η εγκύκλιος του Υπουργείο Εσωτερικών προς την Π.Ε. για να παρθούν προληπτικά μέτρα ακόμα και σε σημεία αρμοδιότητας του Δήμου, την οποία επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου έκανε λόγο για συνδρομή μηχανημάτων της Π.Ε. σε σημεία που την ευθύνη έχει ο Δήμος.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, άλλο η εγκύκλιος και άλλο ο νόμος και αναφέρθηκε στον νομό του Καλλικράτη που παρουσιάζει τους τομείς ευθύνης του Δήμου.

Βέβαια όποιος και να έχει ευθύνη ανά περιοχές εάν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και η οικονομική ενίσχυση δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα όσον αφορά στην αντιμετώπιση.

Όπως προέκυψε από τα όσα ακουστήκαν στην συνεδρίαση, υπηρεσίες φαίνεται πως δεν μπορούν να ενεργήσουν αξιολογώντας την κάθε περίπτωση που παρουσιάζεται μιας και οι παρεμβάσεις […] δίνουν προτεραιότητες πολλές φορές όπου δεν υπάρχει ανάγκη!!!

Πάντως, ευθύνες σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και όπως σημειώθηκε από πλευράς Πυροσβεστικής, οι πλημμύρες αντιμετωπίζονται όπως και οι πυρκαγιές, δηλαδή αποδίδονται σε όποιους ανήκουν και οι υποθέσεις παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, είτε αφορούν στον Δήμο είτε στην Περιφέρεια, είτε αλλού.

Η αλήθεια είναι πάντως πως εάν δεν υπάρξει μια γενικότερη πρόληψη για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων που φαίνεται να εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά, με τις όποιες παρεμβάσεις από νωρίς, θα έχουμε συχνά τα ίδια και χειρότερα ίσως καταστροφικά αποτελέσματα, με τις υπηρεσίες να τρέχουν να τα αντιμετωπίσουν εκ των υστέρων.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου (δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση) «Τα μηχανήματα  της Περιφερειακής Ενότητας εργάζονται ασταμάτητα για την πρόληψη κυρίως αλλά και την αποκατάσταση προβλημάτων από τις βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις κ.λ.π. καθαρίζοντας ρέματα, όχθες ποταμών, κλπ, υπερβαίνοντας την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και συνδράμοντας όπου μπορούν τους δήμους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων…»

Ωστόσο πολλές από τις περιπτώσεις που σημειώθηκαν τόσο στο Κανάλι όσο και στην Καστροσυκιά, σύμφωνα και με μαρτυρίες πληγέντων οφείλονταν  σε… ακαθάριστα ρέματα αν και υπήρξαν οχλήσεις για τον καθαρισμό τους.

 

 

 

πηγή

Τελευταία Νέα

Κλοπή από θυρίδες στο Ψυχικό : Παρακολουθούσαν τα θύματα μέσω Facebook

Νέα δεδομένα προκύπτουν συνεχώς για τη διάρρηξη – μαμούθ των θυρίδων στο Νέο Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες εκτιμάται ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις των θυμάτων τους...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νομοσχέδιο για το «δικαίωμα στην επισκευή»!

Τον περασμένο Μάρτιο ήρθε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το “δικαίωμα στην επισκευή” των ηλεκτρονικών συσκευών που κυκλοφορούν στην...

Παγετός και ισχυρές βροχές – Σε ποιες περιοχές το θερμότερο έφτασε στους -7 βαθμούς

Παγετός εκδηλώθηκε τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου στη Δυτική Μακεδονία ήταν ισχυρός. Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων...

Τουρκία : Υπό κράτηση δεκάδες στρατιωτικοί για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά Ερντογάν

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν εντολή για την σύλληψη 82 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της Τουρκίας σε επιχείρηση που εξαπέλυσαν και έχει στόχο υποστηρικτές του...