fbpx
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣSocial media: Σε ποιο σημείο, άραγε, διαχωρίζεται το ουσιαστικό από το ανούσιο;

Social media: Σε ποιο σημείο, άραγε, διαχωρίζεται το ουσιαστικό από το ανούσιο;

Social media και κοινωνία εν έτη 2016 , είναι έννοιες αλληλένδετες. Συμφωνούμε όλοι!

Κάθετι που δημιουργείται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, δεν έχει μόνο θετική ή μόνο αρνητική χρήση. Είναι ξεκάθαρο πως η χρησιμότητά του ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο διαχείρησής του από εμάς. Η Τεχνολογία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η πρόοδός της δε θα μπορούσε να μη σημαίνει και εξέλιξη των μέσω που επικοινωνούμε και καλώς ή κακώς είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Μια είδηση, μια ωραία φωτογραφία, μια χιουμοριστική εικόνα, μια φιλική διαδικτυακή “καλημέρα”, ίσως δίνουν κάτι όμορφο στη μέρα μας. Ίσως και όχι, ίσως να μη μας αγγίζουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν αρνητικές συνέπειες!

Οι νέες μόδες , όμως, “επιβάλλουν” συνεχή ενημέρωση με live μεταδόσεις βίντεο από τη μεριά του Facebook, άμεσα αποσπάσματα από εκείνη του instagram, κάτι ανάλογο από το Snapchat  και πάει λέγοντας. Αλήθεια, ποιο το νόημα ενός μικρού βίντεο από έναν οδηγό σε εν κινήσει αυτοκίνητο , όπου με το ένα χέρι κρατά το κινητό κοντά στο ηχείο του ραδιοφώνου αλλά και του κοντέρ ταχύτητας , και με το άλλο το τιμόνι; Φυσικά και δε χρειαζόμαστε την Ψυχολογία εδώ ώστε να μας εξηγήσει πόσο επικίνδυνο είναι , αφού επιστημονικά αποδεδειγμένα είναι αδύνατο να έχεις μέγιστη συγκέντρωση σε δυο ενέργειες ταυτόχρονα.

Πόσες όμορφες και μοναδικές στιγμές έχουν κλειστεί σε οθόνες ενός κινητού ώστε να πάρουν λίγη απήχηση από τον κόσμο του διαδικτύου, ενώ θα έπρεπε να γίνουν έντονα εσωτερικά βιώματα;

Η κατάχρηση του δικαιώματος της αυτοπροβολής , αλλά και του κανόνα “Γιατί μπορώ”, ίσως έχουν περάσει κατά πολύ αυτή τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ουσιαστικό από το ανούσιο και δυστυχώς η συντήρηση ενός λαμπερού “φαίνεσθαι” τις περισσότερες φορές να δηλώνει ένα προβληματικό “είναι”.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα