fbpx
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το χειρότερο για την ψυχική υγεία;

Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το χειρότερο για την ψυχική υγεία;

Κατάθλιψη και social media

Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο. Ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί περισσότερο έννοιες όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, κρίση πανικού κλπ, αλλά έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε.

Πέρα από την περιορισμένη γνώση, τις διαστρεβλωμένες αντιλήψεις και τα στερεότυπα, η ψυχική υγεία πλήττεται από τα θέματα και τις εξελίξεις του σύγχρονου κόσμου, όπως είναι τα social media. Ακούγεται παράδοξο, αλλά κάτι που είναι σχεδιασμένο για να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και ουσιαστικά προάγει την επικοινωνία και την έκφραση, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λειτουργεί με τόσο αρνητικό αρνητικό τρόπο στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και την ψυχική του υγεία.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh μελέτησαν τις επιπτώσεις των social media στις συνήθειες και τη διάθεση των χρηστών. Η έρευνα που έγινε σε 1.787 ενήλικεw ηλικίας 19 έως 32 ετών, και αφορούσε το Facebook, YouTube,Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά ένας νέος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να παρουσιάσει κατάθλιψη.

Με ποιον τρόπο συνδέονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη; Η έκθεση του ατόμου σε μη ρεαλιστικές εικόνες, όχι μόνο δημιουργούν το αίσθημα της ζήλιας, αλλά και διαστρεβλωμένη αντίληψη σχετικά με την ζωή άλλων ανθρώπων. Μοιραία, η έκθεση αυτή καταλήγει σε σύγκριση με την ετυμηγορία να είναι πάντοτε ότι άλλοι ζουν «καλύτερες, πιο ευτυχισμένες και πιο επιτυχημένες ζωές».

Έρευνες έχουν γίνει και για μεμονωμένα social media. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τους RSPH και το Young Health Movement σε σχεδόν 1.500 εφήβους και ενήλικες διαπίστωσε ότι το Instagram συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και εμφάνιση κατάθλιψης. Αντίθετα, το Youtube, ήταν εκείνο που ξεχώρισε για την προαγωγή της υγείας και της καλής ζωής.

Από την άλλη, είναι επίσης πιθανό, τα άτομα που έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη, να καταφεύγουν στα social media προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό και να δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που συντηρεί το αίσθημα της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Φυσικά, και η δαιμονοποίηση των social media, δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν που πάσχει από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Η σωστή χρήση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι τα κύρια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε το έχετε ανάγκη.

 

 

 

 

 

 

 

πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ερώτηση σχετικά με την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων έκαναν Ηπειρώτες βουλευτές

Συγκεκριμένες απαντήσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα που έχει προκύψει με την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων, και κατ’ επέκταση της Ηπείρου, ζητά η Μερόπη Τζούφη...

Ολοκληρώθηκε η 8η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας

Με επιτυχία και με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών», ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, η 8η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας και η Εμποροπανήγυρη,...

Δήμος Αρταίων: Παράταση περιόδου επαναξιολόγησης αιτήσεων των κοινωνικών Δομών

Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει το κοινό πως συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα δηλαδή έως και τις 7/10/2022 η διαδικασία επαναξιολόγησης των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων των Κοινωνικών...

Γ. Στύλιος: Επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα

Στην Άρτα βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος συνοδευόμενος τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Καρασαρίνη καθώς και στελέχη...