fbpx
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Παρουσιάστηκε στην Αθήνα η ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα η ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας

Με μεγάλη επιτυχία και στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα η παρουσίαση της ιστορικής πορείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αρταίων και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Στην εκδήλωση αναλύθηκε η πορεία και η ιστορική διαδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας μέχρι και την οριστική διάλυσή της το 1959, ενώ έγινε παρουσίαση της σύγχρονης Άρτας και του τουριστικού της προφίλ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ανάδειξη της Άρτας, της ιστορίας και του πολιτισμού της.

«Ο ξεριζωμός της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας αποτέλεσε και ξεριζωμό ενός κομματιού της ιστορίας της πόλης μας. Η Κοινότητα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της Άρτας και είχε ενεργή συμμετοχή στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Σήμερα μπορεί η Κοινότητα να μην υφίσταται, αλλά η ιστορική μνήμη της διατηρείται αναλλοίωτη και οι απόγονοι των μελών της κρατούν ακόμη δεσμούς με την γενέτειρα των προγόνων τους. Η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου για τον Ισαάκ Μιζάν αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Άρτας ευρέως γνωστή και η ιστορία της να βγει στο προσκήνιο, φέρνοντας στο «φως» ιδιαίτερες στιγμές της ζωής στην Άρτα» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Και συνέχισε: «Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για να σημάνουμε τα σπίτια που ανήκαν σε μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, καθώς και την Συναγωγή, το Σχολείο κ.α. χαρακτηριστικά σημεία που θέλουμε να αναδείξουμε, για να ανασυστήσουμε αυτό το πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της ιστορίας της Άρτας. Η σημερινή εκδήλωση έρχεται σαν συνέχεια εκείνης του Μαρτίου, με προφανή στόχο να κάνουμε κοινωνούς όλους εσάς, για την ιστορική πορεία και τη σημασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, απόγονοι των μελών της βρίσκονται σήμερα εδώ ανάμεσά μας, όπως Μιζάν, Σαμπά, Ελιέζερ κ.α. και τους ευχαριστούμε για αυτό. Παράλληλα, θέλουμε να προβάλλουμε την Άρτα, τα μνημεία εξαιρετικής πολιτιστικής κληρονομιάς της και τις ομορφιές της σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός αυτής. Η ιστορία της Άρτας είναι πολυεπίπεδη και θέλουμε να την προβάλλουμε, για να μαθαίνουμε όλοι μας. Και μικροί και μεγάλοι, ώστε γνωρίζοντας από πού προερχόμαστε να χαράξουμε συγκεκριμένη πορεία για το μέλλον. Ένας από τους στόχους μας είναι την επόμενη χρονιά να συμμετέχουμε στην τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ και να καθιερώσουμε την ετήσια εκδήλωση για την Ισραηλιτική Κοινότητα Άρτας κάθε Μάρτη στην Άρτα, καθώς και να αναπτύξουμε δεσμούς με τις άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες στη χώρα, ώστε να προβάλλουμε διεθνώς την περιοχή μας και την ιστορία της και να προσελκύσουμε επισκέπτες στην περιοχή μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε και σήμερα από εδώ την βοήθειά σας. Είμαι βέβαιος, ότι σήμερα γίνεται η αρχή για μια μελλοντική συνεργασία που μόνο καλό έχει να κάνει στην Άρτα».

Την παρουσίαση της σύγχρονης πλευράς της Άρτας έκανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Κώστας Χαρακλιάς, ενώ την παρουσίαση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας ο δικηγόρος Θεοχάρης Βαδιβούλης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Ισαάκ Μιζάν, τελευταίος επιζών από τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, τον οποίο ο Δήμαρχος βράβευσε για την ανιδιοτελή προσφορά του και την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Άρτας. Παράλληλα, ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος μίλησε για το βιβλίο του με θέμα την ιστορία ζωής του κ. Μιζάν.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βίκτωρας Ελιέζερ –με καταγωγή από την Άρτα-, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνων Μωυσής Αβραάμ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής και ο Πρόεδρος του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς» Νίκος Μπανταλούκας, μέλη της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών και πολλοί απόδημοι Αρτινοί.

 

 

                    

 

 

 

Τελευταία Νέα

Στη διάθεση των πολιτών η δημοτική πλατφόρμα ανακύκλωσης του Δήμου Ζηρού

Μια λειτουργική ψηφιακή διαδικτυακή δημοτική πλατφόρμα μέσα από την οποία οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται, να συμμετέχουν αλλά και να επιβραβεύονται...

Συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Πάργας

Το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Καναλάκι-Πάργα με την συμπαράσταση του Δήμου Πάργας πραγματοποίησε συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Πάργας στο πλαίσιο της...

Μεταμορφώνεται το βασιλικό ανάκτορο του Ψυχικού

"Ανάσα ζωής" στο βασιλικό ανάκτορο του Ψυχικού το επονομαζόμενο "Ανάκτορο Παύλου και Φρειδερίκης" της οδού Διαμαντίδου, αναμένεται να δώσει ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από μια...

Παράδειγμα για τα νέα παιδιά Τσιτσιπάς-Σάκκαρη

Το 1987 η Εθνική μας ομάδα καλαθοσφαίρισης κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ. Τότε όλα άλλαξαν, το μπάσκετ που μέχρι τότε δεν υπήρχε στον “Ελληνικό Χάρτη”, μπήκε...