fbpx
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ «Όχι» στο ντόπινγκ λένε έφηβοι με Αγώνες Αργής Ποδηλασίας στην Πλατεία Αριστοτέλους

«Όχι» στο ντόπινγκ λένε έφηβοι με Αγώνες Αργής Ποδηλασίας στην Πλατεία Αριστοτέλους

Με Αγώνες Αργής Ποδηλασίας στην πλατεία Αριστοτέλους μαθητές του Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στέλνουν το μήνυμα ότι το ντόπινγκ δεν έχει θέση στον αθλητισμό.

Τρεις διαγωνιζόμενοι κάθε φορά διανύουν με ποδήλατα μία απόσταση 12-15 μέτρων και νικητής είναι όποιος τερματίσει τελευταίος.

Οι μαθητές, οι οποίοι οργανώνουν τη σημερινή αθλητική εκδήλωση, αλλά και εκστρατεία κατά του ντόπινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εργαλεία πολυμέσων συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο #DopOut μαζί με συνομίληκούς τους από άλλες τέσσερις χώρες.

«Το #DopOut ξεκίνησε στις αρχές του 2018, αφορά εκστρατεία με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Instagram και αλληλοδιδακτική μέθοδο ανάμεσα σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων σε πέντε χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Λύκειο του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο Γιώργος Φαρφαράς πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοιν.Σ.Επ «Πράσινες Διαδρομές», η οποία υλοποιεί το έργο στην Ελλάδα ως εθνικός εταίρος σε συνεργασία με τα δύο σχολεία.

Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει από το 2013 μία Ομάδα Εφήβων Εθελοντών, τους Volunteens. Σήμερα περίπου τα 2/3 των μαθητών του σχολείου είναι εθελοντές και από το 2017 δημιουργήθηκε η ομάδα Volunteens plus, αποτελούμενη από τους γονείς των παιδιών.

«Οι εθελοντές μαθητές βρίσκονται σε όλες τις θέσεις της διοργάνωσης. Μαθητές είναι κριτές του αγώνα, μαθητές αποτελούν τη γραμματεία των αγώνων, μαθητές έχουν αναλάβει τη μουσική επένδυση και μαθητές μαζί τους γονείς τους περιφρουρούν τον χώρο» εξήγησε ο κ. Φαρφαράς

«Οι μαθητές διοργανώνουν την ποδηλατική εκδήλωση και εμείς ως Κοιν.Σ.Επ τους βοηθάμε για την ομαλή διεξαγωγή της» πρόσθεσε.

«Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι στον αθλητισμό δεν έχουν θέση φάρμακα, συμπληρώματα, διεγερτικά ή άλλες πρόσθετες ουσίες. Θέλουμε έναν καθαρό αθλητισμό. Θέλουμε τους νέους μακριά από το ντόπινγκ» υπογράμμισε.

Προηγήθηκε ενημέρωση των μαθητών από εκπρόσωπο της Κοιν.Σ.Επ. με τη βοήθεια ειδικού εγχειριδίου που εξηγεί τι είναι το ντόπινγκ, ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες και ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και των προπονητών.

Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στην αρχή υλοποίησης του έργου και θα το συμπληρώσουν ξανά και στο τέλος, έτσι ώστε με βάση ένα πρόγραμμα Πανεπιστημίου της Ιταλίας να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα, οι γνώσεις που αποκτήθηκαν και η στάση που υιοθετήθηκε.

Οι μαθητές με βάση ένα σενάριο με θέμα το ντόπινγκ γύρισαν βίντεο, το οποίο θα προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη στο Facebook και στο Instagram αναρτούν στιγμιότυπα απ’ όλες τις δράσεις τους στο σχολείο με στόχο την ενημέρωση για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αναβολικών και άλλων ουσιών.

Στις 12 Μαϊου διοργανώθηκε αντίστοιχη αθλητική δράση στην Τρίπολη από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ.

Το #DopOut χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα #ErasmusPlus – για τον Αθλητισμό και απευθύνεται σε νέους (15 -18 ετών) με στόχους την προστασία της υγείας, την προώθηση των αξιών του καθαρού αθλητισμού και τις αλλαγές προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Στo πρόγραμμα συμμετέχουν ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) και η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI) και δράσεις πραγματοποιούνται σε πέντε χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία.

Πηγή

 

Τελευταία Νέα

Σάκκαρη: Ανέβηκε στο Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης

Η Μαρία Σάκκαρη εκμεταλλεύτηκε την νίκη της Ανέτ Κονταβέιτ απέναντι στην Κβίτοβα στον ημιτελικό του Ostrava Open και ανέβηκε ακόμα μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη της WTA. Έτσι...

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ζηρού στο Κάστρο των Πέντε Πηγαδιών

Διδακτική επίσκεψη για όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ζηρού στο Κάστρο των Πέντε Πηγαδιών στην Τ.Κ. Κλεισούρας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές, με...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το “Ταξίδι Εξοικείωσης” στην Άρτα δημοσιογράφων ειδικού Γαστρονομικού τύπου

Άλλη μία δράση εξωστρέφειας και προβολής της Άρτας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για το Press trip δημοσιογράφων από έντυπα και ηλεκτρονικά...

Ό. Γεροβασίλη: Κρίσιμος ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής & του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Kληθείσα να σχολιάσει την παρουσία Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση Ερντογάν στις ΗΠΑ και την πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο η βουλευτής Άρτας επισήμανε τα εξής: *Είναι...