fbpx
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Ο ιδρώτας αποτελεί ένδειξη υγείας του οργανισμού

Ο ιδρώτας αποτελεί ένδειξη υγείας του οργανισμού

Ο ιδρώτας είναι για τους περισσότερους ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, ειδικά τις υπερβολικά ζεστές μέρες, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένδειξη υγείας του οργανισμού.

Όταν το σώμα ζεσταίνεται, ο εγκέφαλος στέλνει σήμα στους ιδρωτοποιούς αδένες για παραγωγή ιδρώτα. Η εξάτμιση του ιδρώτα στην επιδερμίδα μας δροσίζει. Η διαδικασία της εφίδρωσης δηλαδή, λειτουργεί ως το φυσικό air condition του οργανισμού και μας προστατεύει από την υπερθέρμανση.

Αν τα παραπάνω δεν σας πείθουν για την χρησιμότητα του ιδρώτα, δείτε τρία ακόμη χαρακτηριστικά του που πρέπει να γνωρίζετε:

Ο ιδρώτας δεν μυρίζει

Οι περισσότεροι άνθρωποι απεχθάνονται τον ιδρώτα επειδή νομίζουν ότι μυρίζει άσχημα. Η πραγματικότητα είναι ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι εντελώς άοσμος. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό και ηλεκτρολύτες, οι οποίοι δεν μυρίζουν. Μυρωδιά αναδύεται μόνο όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται σε συνθετικά υφάσματα και παρεμποδίζεται η εξάτμισή του με αποτέλεσμα να δημιουργείται μυρωδιά.

Η ιδρώτας μπορεί να είναι δύσοσμος όταν κάποιος αισθάνεται άγχος, αγωνία, φόβο ή βρίσκεται γενικά σε διέγερση. Επειδή αυτός ο τύπος ιδρώτας είναι πυκνός και λιπαρός, παγιδεύει βακτήρια στο δέρμα και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δυσάρεστης οσμής.

sweat2

Ο οργανισμός παράγει ακριβώς την ποσότητα ιδρώτα που χρειάζεται

Το σώμα σας γνωρίζει πόση ποσότητα ιδρώτα χρειάζεται. Κάθε άτομο παράγει διαφορετική ποσότητα ιδρώτα, η οποία εξαρτάται από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ο αριθμός των ιδρωτοποιών αδένων που έχει. Κάποιος που είναι συνηθισμένος σε ζεστά κλίματα, προσαρμόζεται να ιδρώνει πιο αποτελεσματικά. Όταν όμως κάποιος έχει συνηθίσει σε πιο ψυχρό κλίμα, μπορεί να παράγει περισσότερο ιδρώτα στη ζέστη.

sweat3

Η απουσία ιδρώτα είναι επικίνδυνη

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν θεραπείες botox κλπ. για να τους βοηθήσουν να ιδρώνουν λιγότερο. Αν και η ιδέα ακούγεται ελκυστική, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Παρόλο που αυτές οι θεραπείες είναι εγκεκριμένες από το FDA, μπορεί να προκαλέσουν καψίματα, φαγούρα, οίδημα και μώλωπες που διαρκούν εβδομάδες. Γενικά δεν είναι καλό κάποιος να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο στο σώμα του μόνο για αισθητικούς λόγους, παρά μόνο αν τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

sweat4

Δοκιμάστε λοιπόν φυσικούς τρόπους για να μειώσετε την παραγωγή ιδρώτα:

– Χρησιμοποιείτε προϊόντα από βαμβάκι (στρώματα, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα). Σε αντίθεση με τα συνθετικά υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα και στεγνώνει γρήγορα, καθιστώντας το ιδανικό υλικό για τη διαχείριση της εφίδρωσης.

– Αποβάλετε το άγχος. Αν ανησυχείτε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε για την οσμή του ιδρώτα σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε διαλογισμό, γιόγκα ή άλλη πρακτική που σας ηρεμεί. Το άγχος προκαλεί την έκκριση λιπαρού και δύσοσμου ιδρώτα.

– Αποφεύγετε τους πολλούς καφέδες. Η καφεΐνη είναι διεγερτική και θέτει το σώμα σε κατάσταση εγρήγορσης.

Εάν ιδρώνετε υπερβολικά ακόμη και όταν δεν ζεσταίνεστε ή αισθάνεστε ότι δεν ιδρώνετε όσο θα έπρεπε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 

Τελευταία Νέα

Απώλειες 35 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Τα 35 δισ. ευρώ πλησιάζουν οι απώλειες σε έσοδα που είχε το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων –και όχι μόνο όσες τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας...

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης...

Αιτήσεις παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης χώρων Λιμένα Πάργας

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάργας  ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες – καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία  ζώνη λιμένα της Πάργας, ότι μπορούν να υποβάλλουν τις...

«Ξαναζωντανεύει» το λιανεμπόριο – Πώς θα ψωνίζουμε από Δευτέρα

Ξαναζωντανεύει από αύριο, Δευτέρα, το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα, ενώ θα λειτουργήσουν και πάλι κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση...