fbpx
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας στον Πούτιν: «Θα κάνουμε τα πάντα για ειρηνικές...

Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας στον Πούτιν: «Θα κάνουμε τα πάντα για ειρηνικές λύσεις»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Αρχιραβίνο της Ρωσίας Μπερέλ Λαζάρ και τον Αλεξάντερ Μπαράντα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας, προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος . Σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της συνάντησης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Λάζαρ άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τον πόλεμο με την Ουκρανία και προσπάθησε να προωθήσει την ειρήνη. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι [χρειάζεται] για να βρούμε ειρηνικές λύσεις», είπε ο Λάζαρ. Και συνέχισε: «Επειδή οι άνθρωποι που υποφέρουν είναι κακοί για όλους, όλοι υποφέρουν όταν υποφέρουν οι άνθρωποι γύρω μας. Είμαστε όλοι παιδιά του ενός [και μοναδικού] Θεού και επιθυμία μας είναι όλα τα παιδιά να ζουν με αδελφοσύνη, αμοιβαία κατανόηση και φιλία, ώστε οι άνθρωποι να σέβονται ο ένας τον άλλον». 

Ο Λάζαρ παρέθεσε από το Ταλμούδ και είπε ότι «όποιος σώζει μια μόνο ζωή θεωρείται από τη Γραφή ότι έχει σώσει ολόκληρο τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε τη ζωή κάθε ανθρώπου.

Επομένως, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: εμείς, ως εβραϊκή κοινότητα, όχι μόνο στη Ρωσία , αλλά σε όλο τον κόσμο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι [χρειάζεται] προκειμένου να βρούμε ειρηνικές λύσεις». Κατέληξε λέγοντας ότι «ίσως οι λαοί μας καταλαβαίνουν περισσότερο από οποιονδήποτε τι είναι βάσανο, οπότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρχει πραγματικά μόνο ειρήνη στον κόσμο και οι άνθρωποι να ζήσουν μια καλή ζωή».

«Κάθε χρόνο, όταν θυμόμαστε αυτά τα γεγονότα, λέμε: Ποτέ ξανά», είπε ο Λάζαρ για το Ολοκαύτωμα. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και είπε «σας ευχαριστώ πολύ για όλα όσα έχετε κάνει και κάνετε [για τον εβραϊκό λαό]. Επιπλέον, σήμερα, οι Εβραίοι αισθάνονται πραγματικά άνετα στη Ρωσία και ευχαριστούν τον Θεό για αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα».

Ο Πούτιν είπε ότι «θύματα του Ολοκαυτώματος» ήταν «ήρωες της αντίστασης» και πρόσθεσε ότι «από όλους τους Εβραίους που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, η πλειοψηφία ήταν πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης και αυτός είναι ο κοινός μας πόνος».

 

Πούτιν και ραβίνοι (πίστωση: Κρεμλίνο)
Πούτιν και ραβίνοι

Η απάντηση του Πούτιν στους ραβίνους

Ο Ρώσος Πρόεδρος μοιράστηκε με τους δύο ραβίνους ότι «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι να παραδίδονται στη λήθη εγκλήματα αυτού του είδους, τα οποία δεν έχουν παραγραφή». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «ακολουθεί μια τέτοια πολιτική ώστε να μην ξανασυμβεί τίποτα τέτοιο στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι έχει επίγνωση του γεγονότος ότι το Ισραήλ βλέπει «σημασία», στον «ρόλο του Κόκκινου Στρατού στη νίκη επί του ναζισμού, επί του φασισμού, και το εκτιμούμε ιδιαίτερα». Είπε ότι «Εβραϊκές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο», υποστηρίζουν το έργο της κυβέρνησής του για την εύρεση εκείνων που ήταν μέρος της ναζιστικής γενοκτονίας. Όσον αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Πούτιν είπε ότι «Γνωρίζω ότι έχετε μια ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων που σχετίζονται με αυτήν την ημερομηνία και, φυσικά, θα σας ζητήσω να μεταφέρετε τις καλύτερες ευχές μου σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του το πρόγραμμα που έχετε περιγράψει για αύριο».

Ο Ραβίνος Λάζαρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και μοιράστηκε ότι για το εβραϊκό έθνος «το Ολοκαύτωμα και όλα όσα συνέβησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι τραγικά γεγονότα». Ο Λάζαρ μοιράστηκε με τον Πρόεδρο ότι η οικογένειά του είναι οικογένεια επιζώντων του Ολοκαυτώματος: «Ο πατέρας μου επέζησε από θαύμα από το Ολοκαύτωμα, κατάφεραν να φύγουν με το τελευταίο πλοίο. Η μητέρα μου επέζησε του Ολοκαυτώματος επειδή κάποιοι δίκαιοι άνθρωποι την έκρυψαν κατά τη διάρκεια του πολέμου», είπε ο Λάζαρ.

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΣΥΝΕΒΗ … ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Η θεατρική ομάδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας “Ύπόθεσις 19”, παρουσίασε στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» την παράσταση «ΣΥΝΕΒΗ … ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» σε σκηνοθεσία Αφροδίτης...

Εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών στην Π.Ε Άρτας

Από τη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Άρτας ανακοινώνεται ότι προκηρύσσονται εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, τον μήνα Μάιο του 2023 (1ο Εξάμηνο), με...

1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός από τις εκδόσεις Hλιαχτίδα

Οι εκδόσεις Hλιαχτίδα προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα και ημερομηνία λήξης 14 Μαΐου 2023.  Όροι διαγωνισμού: 1. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν...

Συντάξεις Απριλίου : Ξεκίνησε η πληρωμή

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου, το απόγευμα ξεκίνησαν από τον e-ΕΦΚΑ οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Απρίλιο. Όπως γίνεται κάθε μήνα,...