fbpx
Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Μονόδρομος η ενίσχυση του Πανεπιστημίου στην Άρτα

Μονόδρομος η ενίσχυση του Πανεπιστημίου στην Άρτα

Μονόδρομο αποτελεί για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών αλλά και των υποδομών των τμημάτων του πρώην ΤΕΙ στην Άρτα, δύο από τα οποία θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα μεγάλο πρόβλημα με τις αλλαγές του υπ. Παιδείας στη βάση εισαγωγής.

Το Τμήμα Γεωπονίας περισσότερο αλλά και αυτό των Μουσικών Σπουδών βρίσκονται στο μεταίχμιο εξελίξεων, αφού τα τελευταία χρόνια ειδικά το πρώτο δεν κατάφερε να πείσει τους εισακτέους – ενδιαφερόμενους για το Τμήμα ότι αποτελεί μία βασική τους επιλογή.

Έτσι με τη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται αρκετά κάτω από το 10 το τμήμα κινδυνεύει εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο Σχέδιο Νόμου να βρεθεί με μικρό αριθμό φοιτητών τα επόμενα χρόνια, με απροσδιόριστες συνέπειες για την ίδια την ύπαρξή του. Καλύτερη είναι η εικόνα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με την συζήτηση πάντως το τελευταίο διάστημα να επικεντρώνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, όπου ερμηνεύτηκε από τους φορείς της Άρτας πως επιχειρείται μετακίνησή του στα Ιωάννινα.

Από την Άρτα όπου βρέθηκε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης μαζί με τον αντιπρύτανη Στ. Νικολόπουλο στάθηκαν ειδικότερα στην ανάγκη ενίσχυσης των αδύναμων τμημάτων του πρώην ΤΕΙ, ώστε να αποκτήσουν ισχυρές βάσεις και στέρεο μέλλον.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει το συντομότερο να αλλάξει το προφίλ των τμημάτων κάτι που σημαίνει νέα προγράμματα σπουδών, στελέχωση με νέο προσωπικό και φυσικά διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Καθοριστικής σημασίας είναι όπως σημείωσε ο κ. Αλμπάνης και η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών με τον ίδιο να έχει αποστείλει επιστολή στους δημάρχους Ιωαννίνων, Αρταίων και Πρέβεζας, τους οποίους καλεί να συζητήσουν στα δημοτικά συμβούλια το θέμα των νέων συνθηκών στα τμήματα με χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

«Υπάρχουν μονοτμηματικές σχολές που με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουν ευοίωνες προοπτικές. Τμήματα με ελάχιστο αριθμό καθηγητών, παρωχημένα προγράμματα σπουδών και ατελείς υποδομές είναι προφανές ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Το ενδεχόμενο συνένωσης είναι ακαδημαϊκό θέμα και η Σύγκλητος θα αποφανθεί αφού συνεδριάσουν και αποφασίσουν τα Τμήματα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης.

Τα Τμήματα που κινδυνεύουν

Εκτός από τα δύο τμήματα της Άρτας τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν εάν δεν υπάρξουν διορθώσεις στο Σχέδιο Νόμου, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής – Λογιστικής στην Πρέβεζα, το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας στα Γιάννενα.

«Η εκτίμηση είναι πως εάν δεν υπάρξουν αλλαγές το Πανεπιστήμιο θα έχει 22% λιγότερους φοιτητές από τους περσινούς εισακτέους. Αν και σε σχέση με άλλα Πανεπιστήμια το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, ο αριθμός των φοιτητών που θα λείψει από το Πανεπιστήμιο δημιουργεί τεράστιο ζήτημα, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι με τη νέα ακαδημαϊκή προσέγγιση και την ενίσχυση των Τμημάτων που κινδυνεύουν σε ένα – δύο χρόνια οι αριθμητικές ισορροπίες θα αποκατασταθούν και τα Τμήματα αυτά θα έχουν σύντομα και πάλι μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Εμμένει στην αντίθεση η Σύγκλητος

Το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Παιδείας κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή με τον κ. Αλμπάνη να επαναλαμβάνει πως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αντιτίθεται και στη λειτουργία τμήματος αστυνόμευσης, πολύ δε περισσότερο όμως στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

«Μεγάλος αριθμός μαθητών που δεν θα καταφέρει να μπει στα Πανεπιστήμια θα οδηγηθεί σε ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολέγια, τη στιγμή που τα διετή προγράμματα έχουν ακυρωθεί ενώ τα τριετή που ανακοίνωσε η κα Κεραμέως δεν έχουν καν συσταθεί και είναι αδύνατον να λειτουργήσουν.

Υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό.

Στο όνομα της αριστείας οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα μαθητές που θα έχουν γράψει πάνω από 10 ή 12 στις εξετάσεις να μένουν εκτός των Πανεπιστήμιων.

Με τον τρόπο αυτό το υπ. Παιδείας αυξάνει τις κοινωνικές διακρίσεις μεταξύ αυτών που μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τις εξετάσεις και εκείνων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», σημείωσε.

Εσωτερικό κείμενο

Διευκρίνισε δε, ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα μετακίνησης τμήματος από την Άρτα στα Γιάννενα, ενώ για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου τόνισε πως αυτός αποτελεί ένα εσωτερικό κείμενο προτάσεων και όχι τελικό κείμενο αποφάσεων.

«Είναι ένα κείμενο με ορίζοντα την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 με κύριο στόχο την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, το νέο οργανόγραμμα και την αναδιοργάνωση της ακαδημαϊκής ζωής, με πιο ισχυρές σχολές», τόνισε.

Εγκρίθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση

Με προϋπολογισμό τέλος 3,5 εκ. ευρώ ο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα  υλοποιήσει το χρηματοδοτούμενο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης Άρτας.

«Πρόκειται για μία παρέμβαση με τεράστιο οικονομικό όφελος για το Πανεπιστήμιο αλλά και την κοινωνία της Άρτας, με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα αξιοζήλευτο campus στην Άρτα που θα εμπλουτιστεί και με άλλες υποδομές και θα κρατά στην Πανεπιστημιούπολη και στην πόλη της Άρτας τους φοιτητές», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Αστυνομικές πηγές για 32χρονο: ”Ήταν ο Νο1 ύποπτος από την αρχή”

Σχεδόν 40 ημέρες μετά το στυγερό έγκλημα με θύμα την 20χρονη Καρολάιν ο σύζυγός της, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, ομολόγησε το βράδυ της Πέμπτης έπειτα από...

Paris-Istanbul: Η εμβληματική μουσική παράσταση “αποβιβάζεται” στην “Αποβάθρα” του Τρένου στο Ρουφ

Η εμβληματική μουσική παράσταση «Paris-Istanbul» της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, που για τρεις συνεχείς καλλιτεχνικές σεζόν μάγεψε το κοινό με διαρκή sold out...

Βράβευση της Ελλάδας για τον περιορισμό των θανάτων από τροχαία

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC)  δημοσιοποίησε σήμερα τον απολογισμό της εντεκαετίας 2010 -2020 στον τομέα Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. (ΕΔΩ) Οι θάνατοι από...

Πυγμάχος έδειρε χωρίς έλεος τη μητέρα του και χτύπησε με κλομπ αστυνομικό της ΔΙΑΣ

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη προχθές το βράδυ στο Χαλάνδρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας αλλά κι ενός αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας...