fbpx
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ-Πόσοι μουσουλμάνοι κατοικούν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ-Πόσοι μουσουλμάνοι κατοικούν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη

Τι ποσοστό του πληθυσμού σήμερα στην Ελλάδα είναι μουσουλμάνοι και ποια είναι η γνώμη που έχουμε οι Έλληνες για αυτούς.

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τις αρχές της δεκαετίας έχουν αλλάξει αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο τον θρησκευτικό χάρτη της Ευρώπης καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ροών αυτών προέρχεται από μουσουλμανικά κράτη.

Σύμφωνα με έρευνα του «PEW Research Center», που το αμερικανικό κέντρο πραγματοποίησε πέρυσι αλλά έδωσε στην δημοσιότητα πρόσφατα, από τα 4,7 εκατομμύρια  ανθρώπων που προστέθηκαν στην Ευρώπη μέσω μετανάστευσης και προσφυγικών ροών, το διάστημα από 2010 – 2016,  τα 3,48 εκατομμύρια αφορούν μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.

Παράλληλα στην Ευρώπη  ο μη μουσουλμανικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 1,67 εκατομμύρια με τον μουσουλμανικό από την άλλη να έχει αυξηθεί κατά 2,92 εκατομμύρια.

Τα παραπάνω νούμερα προκύπτουν από την διαφορά γεννήσεων και θανάτων. Στο μέλλον η «ψαλίδα» αναμένεται να ανοίξει περισσότερο καθώς η μέση ηλικία των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη είναι τα 30,4 έτη, 13 λιγότερα από ότι ο μέσος όρος των άλλων Ευρωπαίων που είναι 43,8 έτη.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι 50% όλων των μουσουλμάνων στην Ευρώπη σήμερα είναι κάτω των 30 ετών τη στιγμή που από τα άλλα θρησκεύματα είναι ελάχιστα κάτω από το 1/3 (32%).

Παράλληλα η κάθε μουσουλμάνα στη Γηραιά ήπειρο φέρνει στον κόσμο 2,6 παιδιά κατά μέσο όρο έναντι 1,6 των μη μουσουλμάνων μητέρων.

 

Σε ότι αφορά τις χώρες που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων την πρώτη έχει η Κύπρος με 25,4% , στην συντριπτική τους πλειοψηφία Τουρκοκύπριοι και έποικοι, και ακολουθεί η Βουλγαρία με 11,1% όπου αφορά κυρίως στην τουρκική μειονότητα.

Στην έρευνα δεν έχουν συμπεριληφθεί  τα δυτικά Βαλκάνια όπου σε αρκετές περιοχές, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ υπάρχουν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

 

Στην χώρα μας η εκτίμηση του «PEW» κάνει λόγο για μουσουλμανικό πληθυσμό της τάξης του 5,7% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 620.000 άτομα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης που κινούνται στα επίπεδα των 100.000. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε μετανάστες και πρόσφυγες, τόσο παλαιότερους (π.χ. από την Αλβανία) όσο και νεότερους από τις ροές που προέκυψαν κυρίως μετά το 2010.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι Έλληνες συγκαταλέγονται ανάμεσα  στους λαούς που στην πλειοψηφία τους έχουν αρνητική εικόνα για τους μουσουλμάνους. Συγκεκριμένα το ποσοστό των ερωτηθέντων Ελλήνων που δήλωσαν ότι έχουν αρνητική εικόνα για τους μουσουλμάνους διαμορφώνεται σε 65% και ακολουθεί αυτό των Ούγγρων (72%), των Ιταλών (69%) και των Πολωνών. Στον αντίποδα οι λιγότερες αρνητικές γνώμες καταγράφονται σε Βρετανία (28%), Γερμανία και Γαλλία (29%).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών βρέθηκε μέσα σε ασθενοφόρο στην Ηγουμενίτσα

Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών προχώρησε σήμερα (15-01-2022) το πρωί στην Ηγουμενίτσα κλιμάκιο αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας...

Δελτίο τύπου της Επιμελητηριακής αλλαγής για τη μη τήρηση συμφωνίας συνδιοίκησης

Τον Δεκέμβριο 2017 οι δύο συνδυασμοί  ''Επιχειρούμε Μαζί '' του κ. Γκολομάζου και  ''Επιμελητηριακή Αλλαγή '' του κ. Χουλιάρα συμφώνησαν να συνδιοικήσουν ,και αναλυτικότερα για 3...

«Συλλυπητήρια Ανακοίνωση» της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας

Η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Υποστράτηγου ε.α. Μαρίνου Γαρνέλη έφερε μεγάλη θλίψη στο προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας. Ο «Στρατηγός Μαρίνος» όπως όλοι...

Έρχονται νέες ηλεκτρικές συσκευές «made in Greece»

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας για νέο εργοστάσιο στα Οινόφυτα ανακοίνωσε η PYRAMIS, με τη μετεγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού από το πρώην εργοστάσιο της "Πίτσος"...