fbpx
Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κλιματικοί πρόσφυγες και τα έντομα!

Κλιματικοί πρόσφυγες και τα έντομα!

“Κλιματικοί πρόσφυγες” γίνονται ακόμη και τα …έντομα που αντιδρούν ταχύτατα στην αύξηση της θερμοκρασίας και αλλάζουν γρήγορα περιβάλλον και τόπο …κατοικίας!

Τις επισημάνσεις κάνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Κένεθ Ράφα (Kenneth F. Raffa), ο οποίος είναι προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο “Δασικά έντομα και παθογόνα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Οικολογία, Παρακολούθηση & Γενετική”, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα) υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Οργανισμών Δασικών Ερευνών (IUFRO).

“Η ζέστη είναι κινητήρια δύναμη για όλα τα έντομα, καθώς οι γεωγραφικές κατανομές τους καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Ο μικρός κύκλος ζωής τους τα κάνει να αντιδρούν τάχιστα, σε αντίθεση με τα δέντρα και τα φυτά που δεν μπορούν να προσαρμοσθούν άμεσα” εξηγεί ο κ.Ράφα.

Γι’ αυτό τον λόγο, συνεχίζει, τα δέντρα θα υποστούν πιο έντονα τις συνέπειες της μεταβολής του κλίματος και όπως θα είναι “εξαντλημένα”, θα προσβληθούν πιο εύκολα από έντομα τα οποία σταδιακά, μπορούν να τα νεκρώσουν.

Ποια είναι όμως η αντίδραση των δασικών εντόμων στις πυρκαγιές; Ο κ. Ράφα είναι κατηγορηματικός: τα φλοιοφάγα έντομα ωφελούνται από αυτές και ο πληθυσμός τους αυξάνεται καθώς τρέφονται από τα ημιθανή, εξασθενημένα δέντρα. “Απαιτείται χρόνος, λοιπόν, μετά τις καταστροφές από φωτιές, ώστε να επέλθει ισορροπία στο περιβάλλον με την παράλληλη αύξηση των φυσικών εχθρών των εντόμων”.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Ράφα θα επικεντρωθεί στους μηχανισμούς άμυνας των δέντρων στις “επιθέσεις” δασικών εντόμων και πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά επάνω τους. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δέντρα έχουν μηχανισμούς άμυνας απέναντι στα έντομα, ανάμεσα στους οποίους είναι η παραγωγή ρητίνης ή ακόμη και η γρήγορη επούλωση των πληγών που προκαλούνται στο φλοιό.

“Οταν όμως τα δέντρα είναι ‘εξασθενημένα’ από την κλιματική αλλαγή, ‘ταράζονται’ και δεν μπορούν να αντιδράσουν” διευκρινίζει ο κ. Ράφα. Για τον ίδιο, είναι σημαντικό να υπάρχουν μακροπρόθεσμοι στόχοι διαχείρισης ώστε να μειωθούν οι εξωτερικοί παράγοντες που δρουν στα δασικά οικοσυστήματα, όπως είναι κυρίως οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Το Συνέδριο που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στοχεύει να προωθήσει τη γόνιμη συζήτηση, την ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών, την παρουσίαση εμπεριστατωμένων μελετών, καθώς και να θέσει τις βάσεις για την έρευνα στο μέλλον πάνω στους τομείς της Δασικής Εντομολογίας και της Παθολογίας. Διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας και της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

 

Τελευταία Νέα

9 Μάη-Η ημέρα που παραδόθηκαν οι ναζί

Η 9η Μάη είναι η ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, η ημέρα που ηττήθηκε ο ναζισμός και η Ευρώπη βγήκε στο φως της ειρήνης από...

Κέρματα των 100 δραχμών με το αστέρι της Βεργίνας-Πόσο πωλούνται

Μοσχοπουλιούνται για τους συλλέκτες, οι δραχμές που έχουν απομείνει ως αναμνηστικά μιας άλλης οικονομικής εποχής στα συρτάρια των Ελλήνων. Σε ιστοσελίδα αγγελιών γίνεται πραγματικό παζάρι...

Ανοίγουν αθλητικές Ακαδημίες και κολυμβητήρια – Αναμονή για τα γυμναστήρια

Κατατέθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού το πλήρες πλάνο για την επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Συγκεκριμένα, από τις 10 Μαΐου ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα (ομαδικά...

Έκδοση του Γ. Λαγού στην Ελλάδα αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη

Το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αφορά στον Ιωάννη Λαγό «κηρύχθηκε εκτελέσιμο», όπως αποφάσισε το προδικαστικό τμήμα του φλαμανδόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε...