fbpx
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Καλλίνικος: Δεν είναι "μουσείο" η Παρηγορήτρια!

Καλλίνικος: Δεν είναι “μουσείο” η Παρηγορήτρια!

Τοποθέτηση με αφορμή τη σύσκεψη στο Δήμο για την τουριστική ανάπτυξη

Έκανε αίσθηση από πλευράς του Σεβασμιότατου η δημόσια αναφορά του και ο προβληματισμός του για την Παρηγορήτρια, καθόσον έθεσε ζήτημα για την λειτουργία μουσείου σ’ ένα χώρο θρησκευτικό, υπογραμμίζοντας «καλό είναι να μπαίνει ο ένας στην ψυχολογία και το πνεύμα του άλλου.

Στη συνέχεια ο κ. Καλλίνικος επισήμανε: Όσον αφορά τα θρησκευτικά μνημεία, κι εγώ έχω έναν λόγο παραπάνω να το πω αυτό λόγω Παρηγορήτριας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός γίνεται για να πάνε οι προσκυνητές να προσκυνήσουν έναν τόπο λατρείας με ό,τι σημαίνει προσκύνηση. Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος από τη Γερμανία για να δει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Παρηγορήτριας.

Αν όμως μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό στο Δεσποτάτο της Ηπείρου να ξέρετε ότι τα λεωφορεία που φεύγουν από τις ενορίες και τις μητροπόλεις για να πάνε να προσκυνούν τα θρησκευτικά μνημεία δεν εξετάζουν αν είναι Βασιλική μετά τρούλου ή αν είναι τρίκλητη βασιλική. Έρχονται για να προσκυνήσουν. Να απονείμουν λατρεία. Που σημαίνει ότι ο χώρος λατρείας πρέπει να είναι χώρος λατρείας κι όχι μουσείο!».

Ο κ. Καλλίνικος επισήμανε ότι το έχει ήδη αναφέρει και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού, κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας: «την ευχαριστώ και για τη συνεργασία μέχρι τώρα και παρότι λείπει σήμερα πρέπει να πω ότι έχω μάθει τα καλύτερα και ζω τα καλύτερα στο θέμα της συνεργασίας, όμως έχω ένα μεγάλο θέμα μέσα μου για το θέμα της Παρηγορήτριας.

Το ότι λειτουργεί ως μουσείο κι όχι ως ναός, και κάθε φορά πρέπει να παίρνει άδεια για να γίνει μια ακολουθία και που είναι δεδομένες και συγκεκριμένες μέσα στο χρόνο. Θέλω όμως να μπείτε όλοι στην ψυχολογία αυτή. Τα θρησκευτικά μνημεία είναι τόποι λατρείας και δεν ξεκινάει κανείς από καμία ενορία για να έρθει να δει την αρχιτεκτονική του ναού. Έρχεται να προσκυνήσει.

Είναι λίγοι αυτοί που θα έρθουν να δουν το μνημείο λόγω αρχιτεκτονικής. Οπότε συγχωρήστε με γιατί δεν έχω ακόμη πολύ καιρό εδώ όμως σας μιλώ περισσότερο και από την εμπειρία μου ως κληρικός, διότι οι τοπικοί φορείς αυτό πρέπει να δείτε, την πρόσβαση και τη διαμονή.

Έχουμε για παράδειγμα εμείς εδώ τοπικό άγιο, τον Άγιο Παρθένιο στο Βελεντζικό. Σας λέω, λοιπόν, ότι πάω κάτω στην Αργολίδα και τους λέω ότι έχουμε εδώ την κάρα του αγίου Παρθενίου. Πού να πάει το πούλμαν στο Βελεντζικό.

Και καλά πήγανε. Πού θα μείνουν; Οπότε εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, όμως κατανοήστε από μέρους μας αυτό που λέμε: Το ένα είναι η πρόσβαση και το άλλο τα καταλύματα για τους προσκυνητές και ότι είναι χώροι λατρείας. Όταν ο άλλος πάει να προσκυνήσει, πάει να λατρέψει Θεό κι όχι να δει την αρχιτεκτονική του μνημείου την οποία θα τη δει σε δεύτερο χρόνο, όχι σε πρώτο όμως».

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

 

Τελευταία Νέα

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από εμπορικό κατάστημα στα Ιωάννινα

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, εξιχνιάστηκε κλοπή, που έγινε προχθές (02-12-2021)...

Κήρυξη περιοχών του Δήμου Πάργας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου τις τοπικές κοινότητες Αμμουδιάς, Κουκκουλίου, Βαλανιδορράχης, Λούτσας, Βουβοποτάμου, Ναρκίσσου, Κορώνης, Μουζακαίικων, Κυψέλης και...

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί. Μαθήματα χειρισμού και προγραμματισμού Drones σε μαθητές 9-12 ετών

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) ανέθεσε στην Ελληνική Εταιρία infolearn και το λογισμικό TEST4U την εκπαίδευση των μαθητών 9-10 ετών και...

Πυκνή ομίχλη καλύπτει τα Ιωάννινα

Τοπίο στην ομίχλη το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Πυκνό πέπλο δίνει στα Γιάννινα την συνηθισμένη χειμωνιάτικη εικόνα τους. Το πρωινό της Κυριακής βρήκε την πόλη καλυμμένη από την...