fbpx
Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Καλλίνικος: Δεν είναι "μουσείο" η Παρηγορήτρια!

Καλλίνικος: Δεν είναι “μουσείο” η Παρηγορήτρια!

Τοποθέτηση με αφορμή τη σύσκεψη στο Δήμο για την τουριστική ανάπτυξη

Έκανε αίσθηση από πλευράς του Σεβασμιότατου η δημόσια αναφορά του και ο προβληματισμός του για την Παρηγορήτρια, καθόσον έθεσε ζήτημα για την λειτουργία μουσείου σ’ ένα χώρο θρησκευτικό, υπογραμμίζοντας «καλό είναι να μπαίνει ο ένας στην ψυχολογία και το πνεύμα του άλλου.

Στη συνέχεια ο κ. Καλλίνικος επισήμανε: Όσον αφορά τα θρησκευτικά μνημεία, κι εγώ έχω έναν λόγο παραπάνω να το πω αυτό λόγω Παρηγορήτριας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός γίνεται για να πάνε οι προσκυνητές να προσκυνήσουν έναν τόπο λατρείας με ό,τι σημαίνει προσκύνηση. Μπορεί να ξεκινήσει κάποιος από τη Γερμανία για να δει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Παρηγορήτριας.

Αν όμως μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό στο Δεσποτάτο της Ηπείρου να ξέρετε ότι τα λεωφορεία που φεύγουν από τις ενορίες και τις μητροπόλεις για να πάνε να προσκυνούν τα θρησκευτικά μνημεία δεν εξετάζουν αν είναι Βασιλική μετά τρούλου ή αν είναι τρίκλητη βασιλική. Έρχονται για να προσκυνήσουν. Να απονείμουν λατρεία. Που σημαίνει ότι ο χώρος λατρείας πρέπει να είναι χώρος λατρείας κι όχι μουσείο!».

Ο κ. Καλλίνικος επισήμανε ότι το έχει ήδη αναφέρει και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού, κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας: «την ευχαριστώ και για τη συνεργασία μέχρι τώρα και παρότι λείπει σήμερα πρέπει να πω ότι έχω μάθει τα καλύτερα και ζω τα καλύτερα στο θέμα της συνεργασίας, όμως έχω ένα μεγάλο θέμα μέσα μου για το θέμα της Παρηγορήτριας.

Το ότι λειτουργεί ως μουσείο κι όχι ως ναός, και κάθε φορά πρέπει να παίρνει άδεια για να γίνει μια ακολουθία και που είναι δεδομένες και συγκεκριμένες μέσα στο χρόνο. Θέλω όμως να μπείτε όλοι στην ψυχολογία αυτή. Τα θρησκευτικά μνημεία είναι τόποι λατρείας και δεν ξεκινάει κανείς από καμία ενορία για να έρθει να δει την αρχιτεκτονική του ναού. Έρχεται να προσκυνήσει.

Είναι λίγοι αυτοί που θα έρθουν να δουν το μνημείο λόγω αρχιτεκτονικής. Οπότε συγχωρήστε με γιατί δεν έχω ακόμη πολύ καιρό εδώ όμως σας μιλώ περισσότερο και από την εμπειρία μου ως κληρικός, διότι οι τοπικοί φορείς αυτό πρέπει να δείτε, την πρόσβαση και τη διαμονή.

Έχουμε για παράδειγμα εμείς εδώ τοπικό άγιο, τον Άγιο Παρθένιο στο Βελεντζικό. Σας λέω, λοιπόν, ότι πάω κάτω στην Αργολίδα και τους λέω ότι έχουμε εδώ την κάρα του αγίου Παρθενίου. Πού να πάει το πούλμαν στο Βελεντζικό.

Και καλά πήγανε. Πού θα μείνουν; Οπότε εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, όμως κατανοήστε από μέρους μας αυτό που λέμε: Το ένα είναι η πρόσβαση και το άλλο τα καταλύματα για τους προσκυνητές και ότι είναι χώροι λατρείας. Όταν ο άλλος πάει να προσκυνήσει, πάει να λατρέψει Θεό κι όχι να δει την αρχιτεκτονική του μνημείου την οποία θα τη δει σε δεύτερο χρόνο, όχι σε πρώτο όμως».

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

 

Τελευταία Νέα

Μεγάλη ψαριά στην Πρέβεζα: Τόνο 130 κιλών έβγαλε ψαράς

Με έναν τόνο πάνω από 100 κιλά επέστρεψε εχθές ψαράς στην Πρέβεζα. Το μεγάλο ψάρι αλιεύτηκε στο Ιόνιο και το βάρος του αγγίζει τα...

Χρυσός ο Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πολωνίας

Tο πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου κατάφερε να πάρει ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο 23χρονος αλτης φτάνοντας τα 8.35 μέτρα κατέγραψε...

Άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός του Μαρτίου θέλει η κυβέρνηση

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την πανδημία και τα νέα μέτρα περιορισμού, αλλά και για το άνοιγμα του...

Τσίκνισαν με ξέφρενο πάρτι σε φοιτητική εστία της Πατησίων

Γλέντι στήθηκε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης σε φοιτητική εστία επί της οδού Πατησίων. Σε βίντεο που τραβήχτηκε απέναντι από την εστία, ακούγεται η μουσική στη διαπασών, συνοδεία χειροκροτημάτων. Μάλιστα, το...