fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙταλία: Νέος πρωθυπουργός ο καθηγητής Τζουζέπε Κόντε

Ιταλία: Νέος πρωθυπουργός ο καθηγητής Τζουζέπε Κόντε

Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων (FSM) και τη Λέγκα, λύθηκε και ο γρίφος του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

Δια στόματος ντι Μάιο λοιπόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ιταλίας, ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε.

«O Tζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Εξερχόμενος από την συνομιλία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, από την μεριά του, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και την μείωση των φόρων.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», αλλά πρόσθεσε ότι «έστω και αν η χώρα θα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη». «Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική», κατέληξε ο γραμματέας της Λέγκα.

Και παρά τις παραινέσεις του Σαλβίνι προς την Ευρώπη, η αλήθεια είναι ότι οι Βρυξέλλες και οι αγορές «τρέμουν» καθώς οι αντι-ευρωπαϊκές προθέσεις των δύο κομμάτων αρχίζουν να φαίνονται.

Για παράδειγμα: Ένα πρώιμο σχέδιο πιθανής συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ των 5 Αστέρων και της άκρο δεξιάς Λίγκας που διέρρευσε στην ιταλική έκδοση της Huffington Post την προηγούμενη εβδομάδα. Το έγγραφο ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την ακύρωση του χρέους της ιταλικής κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 250 δισ. Ευρώ και την αναθεώρηση της συνεισφοράς της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το έγγραφο απορρίφθηκε γρήγορα από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που τόνισαν πως ήταν παλιό κι όχι απαραίτητα ενδεικτικό της τελικής συμφωνίας του συνασπισμού. Αλλά αποκάλυπτε, αν μη τι άλλο, μια σκληρή προσέγγιση προς τις Βρυξέλλες.

Ενώ τα στελέχη του κόμματος των 5 Αστέρων έχουν γενικά μια λιγότερο επιθετική στάση έναντι της ΕΕ, έχουν αρχίσει να υπογραμμίζουν εκ νέου την αντίθεση τους σε αυτό που περιγράφουν ως επιβληθείσα από την ΕΕ λιτότητα.

«Είμαστε πάντα επικριτικοί απέναντι στους υπερβολικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες», δήλωσε ο Ανφόνσο Μποναφέντε, βουλευτής του κόμματος, το όνομα του οποίου «έπαιζε» έντονα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως πιθανός πρωθυπουργός. «Εμποδίζουν πολιτικές επέκτασης σε περιόδους ύφεσης ή στασιμότητας, που βλάπτουν όχι μόνο την ιταλική οικονομία αλλά θέτουν σε κίνδυνο τον οικονομικό και πολιτικό ιστό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε.

Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων μάλιστα αντιμετώπισαν συχνά τις δηλώσεις στελεχών των Βρυξελλών ως ευκαιρίες για να επιδείξουν την αδιαλλαξία τους. «Αντιμετωπίζουμε συνεχείς επιθέσεις από μη εκλεγμένους ευρωκράτες», δήλωσε ο ηγέτης των 5 αστέρων Λούιτζι Ντι Μάιο, απαντώντας σε δηλώσεις των Ευρωπαίων Επιτρόπων που εκφράζουν την ελπίδα ότι η Ιταλία δεν θα αλλάξει δραστικά τη δημοσιονομική ή μεταναστευτική της πολιτική.

«Αυτή είναι η στιγμή να έχουμε θάρρος», συνέχισε ο Ντι Μάιο στην ιστοσελίδα του κόμματός του. «Το θάρρος να συνεχίσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα».

Σε ένα ζωντανό βίντεο στο Facebook, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται πλέον να λαμβάνει παραγγελίες από την ΕΕ και καυχήθηκε ότι εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν, είναι «καλό σημάδι», επειδή σημαίνει ότι οι υπάλληλοι σε ξένες πρωτεύουσες αντιλαμβάνονται ότι η αλλαγή συμβαίνει.

Αυτές οι δηλώσεις λοιπόν ήταν επόμενο να φέρουν αναταράξεις στο Ιταλικό χρηματιστήριο, όπως έγινε για παράδειγμα τη Δευτέρα.

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα