fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΗ θρεπτική αξία της γλυκοπατάτας

Η θρεπτική αξία της γλυκοπατάτας

Η θρεπτική αξία της γλυκοπατάτας:

 

1.Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Η ανθοκυάνη στις μωβ γλυκοπατάτες είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά, ενώ το Β-καροτένιο στις πορτοκαλί είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η ανθοκυανίνη έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από πολλές ασθένειες.

2.Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε μαγγάνιο

Μία γλυκοπατάτα περιέχει το 28% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγγάνιο, ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και να απορροφήσει τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ διατηρεί τα οστά σας ισχυρά και υγιή.

3.Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή Β-καροτίνης

Μία γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερο από 200% των ημερήσιων αναγκών σας σε Β-καροτίνη. Ίσως γνωρίζετε ότι η Β-καροτίνη είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που το σώμα σας μετατρέπει στην ακόμα πιο σημαντική βιταμίνη Α, η οποία κρατά τα μάτια σας υγιή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με φυσικό τρόπο.

4.Οι γλυκοπατάτες περιέχουν κουερσετίνη

Είναι ένα σημαντικό διαιτητικό φλαβονοειδές που έχει πολλά θαυμάσια οφέλη. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης LDL και μειώνει τη φλεγμονή. Επιπλέον λειτουργεί ως ένα φυσικό αντιισταμινικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αλλεργιών, όπως επίσης τους ανθρώπους που πάσχουν από εποχιακές ή χρόνιες αλλεργίες.

5.Οι Γλυκοπατάτες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ακόμα και αν οι γλυκοπατάτες περιέχουν υδατάνθρακες, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι επιβραδύουν την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα.

6.Οι γλυκοπατάτες κάνουν καλό στην καρδιά.

Οι γλυκοπατάτες είναι μια φανταστική πηγή καλίου και βιταμίνης Β6 – δύο βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την καρδιά σας. Το Κάλιο βοηθά στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η βιταμίνη Β6 βοηθά να σπάσει η ομοκυστεΐνη που μπορεί να προκαλέσει τη σκλήρυνση των αρτηριών και να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο.

7.Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C

Όταν πρόκειται για την βιταμίνη C, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα εσπεριδοειδή. Ωστόσο, οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μία μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 40% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο που κρατά τις αρθρώσεις και το δέρμα σας υγιές. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος καλύτερα.

8.Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη γενική υγεία. Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα της ενέργειας σας, σας βοηθά να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και συμβάλλει στη δημιουργία υγιών οστών. Είναι επίσης σημαντική για την καρδιά σας, το δέρμα και τα δόντια.

 

Κίνδυνοι στην υγεία

Εάν καταναλωθούν με μέτρο και μαγειρευτούν με υγιή τρόπο (όχι τηγανιτές!) οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές και έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία. Παρόλα αυτά ως αμυλούχο λαχανικό περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες ενδιαφέρουσες παρενέργειες που σχετίζονται με το δέρμα. Ενώ δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις γλυκοπατάτες, είναι πολύ υψηλές σε βιταμίνη Α, η οποία αποθηκεύεται στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α αυξηθούν υπερβολικά, το δέρμα και τα νύχια μπορεί να αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα. Αυτή η παρενέργεια ελαττώνεται αν καταναλωθεί μικρότερη ποσότητα γλυκοπατάτας.

Επιπλέον, άνθρωποι με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας.

Τέλος, καλό θα ήταν η γλυκοπατάτα να μην καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας της σε βιταμίνη Α που έχει συσχετιστεί με τερατογενέσεις.

Συμπερασματικά: Η γλυκοπατάτα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και διατροφικά ανώτερη της πατάτας επιλογή που καλό θα ήταν να εντάξουμε στη διατροφή μας.

 

Σαλάτα με αυγό ποσέ, γλυκοπατάτα και ρύζι καστανό

ef

Εξυπηρετεί: 4 άτομα

 

Συστατικά :

 

Πουρέ γλυκοπατάτας:

2 μεγάλες γλυκοπατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

2 κ.γ ελαιόλαδο

1-2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Σως λεμονιού:

¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο

2 κουταλάκια μέλι

¼ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Κυρίως:

Αυγά ποσέ ή ομελέτα

καστανό ρύζι ή κινόα

ρόκα ή σπανάκι

καρύδια

Οδηγίες:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ: Ζεσταίνετε τις γλυκοπατάτες με ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κουρκουμά και ανακατέψτε για να γίνει πολτός. Προσθέστε το σκόρδο και το ζωμό λαχανικών. Σιγοβράστε μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Πολτοποιήστε στο μπλέντερ.

ΣΩΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ: Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ

ΚΥΡΙΩΣ: Βράστε το ρύζι ή την κινόα, προσθέστε τα λαχανικά, το πουρέ γλυκοπατάτας, περιχύστε με τη σως λεμονιού και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καρύδια!

 

 

 

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Ειρήνη Φούκα
- Advertisement -

Τελευταία Νέα