fbpx
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Η πλαστική σακούλα έφυγε, οι shopping bags έρχονται

Η πλαστική σακούλα έφυγε, οι shopping bags έρχονται

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η Ελλάδα εναρμονίστηκε με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και σταμάτησε τη δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Η πλαστική σακούλα, όπως και όλα τα άλλα πλαστικά (μπουκάλια, ποτήρια, υλικά συσκευασίας) αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ζωής για περισσότερα από 50 χρόνια, καθώς συνδυάζουν σημαντικές λειτουργικές ιδιότητες με χαμηλό κόστος.

Η εφαρμογή του νέου νόμου, αν και μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, ήταν επιτακτική και κάνει πρεμιέρα για το τέλος της πλαστικής σακούλας. Μια πλαστική σακούλα μπορεί να χρειαστεί 15 – 1000 χρόνια για να αποσυντεθεί. Σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής όπου τα απορρίμματα είναι συμπιεσμένα και στερούνται οξυγόνο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βιοδασπαστεί η πλαστική σακούλα, ακόμα και η χάρτινη.

Επίσης οι πλαστικές σακούλες κατασκευάζονται από έντεκα πετρελαιοειδή προϊόντα και προϊόντα φυσικού αερίου, χρησιμοποιούν μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βοηθώντας τελικά στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακούλων ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο που μολύνει το περιβάλλον μας σε θάλασσα και στεριά. Σύμφωνα με την Greenpeace έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών.

Εταιρίες που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είχαν κάνει προσπάθειες στο παρελθόν για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας και την αντικατάστασή της με την χάρτινη. Ένας λόγος παραπάνω η μόλυνση της θάλασσας από τις πλαστικές σακούλες που απειλούν την θαλάσσια ζωή, καθώς υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο πουλιά και εκατό χιλιάδες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από την πείνα κάθε χρόνο, έπειτα από την κατάποση πλαστικών σακούλων που μπλοκάρει το πεπτικό τους σύστημα.

Παρόλο που οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν την πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ, θα ήταν εύλογο να σκεφτούν πιο οικολογικά και με ευαισθησία προς το περιβάλλον. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούσαν να μην τις αγοράζουν, αλλά να χρησιμοποιούν δικές τους ειδικές για τα ψώνια. Σύμφωνα μάλιστα με γκάλοπ που έγινε στην Αγγλία, το 65 % των καταναλωτών πιστεύει ότι η κίνηση για την διακοπή της τζάμπα σακούλας (της οποίας ο οικολογικός προσανατολισμός είναι προφανής) έχει βάση και είναι σωστή.

Αυτές μπορεί να είναι είτε διχτάκι για ψώνια που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι, που τώρα είναι βαμβακερές δηλαδή από 100% οργανικό υλικό, είτε τσάντες από επαναχρησιμοποιούμενο υλικό με διάφορα σχέδια. Μπορείτε να τις βρείτε σε διάφορα καταστήματα και στα σουπερμάρκετ ή ακόμα και να τις παραγγείλετε από το ίντερνετ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 4 περιοχές της χώρας

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών...

Εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας αγνώστων στοιχείων στη θάλασσα

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο όπου εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας αγνώστων στοιχείων. Η νεκρή βρέθηκε νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Δημοτική Πινακοθήκη Παλαιού Φαλήρου, όπως ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται...

Ομολόγησε ο 56χρονος για την επίθεση με χημικό υγρό στην 18χρονη – Οδηγήθηκε στο Ψυχιατρείο

Αποσμητικό χώρου και όχι καυστικό υγρό ήταν αυτό που δέχθηκε στο πρόσωπο 18χρονη κοπέλα προχθές το βράδυ στην Κίσσαμο Χανίων, σύμφωνα με την αστυνομία. Η...

Θρήνος στο μπάσκετ, «έφυγε» ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί. Ο σπουδαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους, συνδέοντας τ' όνομά...