fbpx
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ Νικαράγουα έχει χάσει το 50% της δασικής της έκτασης

Η Νικαράγουα έχει χάσει το 50% της δασικής της έκτασης

Οι δασικές εκτάσεις της Νικαράγουας έχουν μειωθεί ανησυχητικά τα τελευταία 35 χρόνια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της χώρας, υπήρχαν 17,85 εκατομμύρια στρέμματα δάσους το 1980. Μέχρι το 1990, η έκταση είχε συρρικνωθεί στα 15,6 εκατομμύρια στρέμματα.

Ακολούθως, το 1995 υπήρχαν μόνο 13,75 εκατομμύρια στρέμματα, και το 2000 καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση στα μόλις 5,9 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης. Η τελευταία επίσημη ανανέωση των στοιχείων από το υπουργείο το 2011 έκανε λόγο για 5,44 εκατομμύρια στρέμματα, και τώρα η ΜΚΟ «Κέντρο Χούμπολντ» εκτιμά πως ο αριθμός αυτός έχει πέσει ακόμα πιο πολύ.

«Εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός αποψίλωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε επιβεβαιώσει με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, μέσα σε διάστημα 10-15 ετών θα υπάρχει πρακτικά μηδενική βιώσιμη δασική έκταση σε όλη τη χώρα», προειδοποιεί ο Χουργέν Αντόνιο Γκεβάρα του Κέντρου Χούμπολντ.

Πάνω από το 50% των δασικών εκτάσεων έχει χαθεί υπό τη γνώση και την ανοχή των κυβερνητικών οργάνων και αυτό οδηγεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τα εθνικά αποθέματα νερού, εξηγεί ο Γκεβάρα.

Η απώλεια των δασών επηρεάζει επίσης την άγρια ζωή, κυρίως τα θηλαστικά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, λόγω της αλλαγής του οικοσυστήματος από την έντονη γεωργική δραστηριότητα.

Η κτηνοτροφική δραστηριότητα στη Νικαράγουα έχει επεκταθεί σε σημείο όπου πλέον δεν είναι κερδοφόρος στις ξηρές περιοχές, και τώρα το 70% της κτηνοτροφίας βασίζεται στη ζώνη του Ατλαντικού, κυρίως σε περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας και εθνικών φυσικών καταφυγίων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Κτηνοτρόφων της αμερικανικής χώρας, Άλβαρο Βάργκας, αποδέχεται ότι οι πρακτικές του κλάδου προκαλούν ζημιές όχι μόνο σε καταφύγια αλλά και σε περιοχές ανεξέλεγκτης δραστηριότητας. Παρ ‘όλα αυτά, ο Βάργκας πρόσθεσε ότι εργάζονται για την προώθηση μεθόδων κτηνοτροφίας πιο φιλικών προς το περιβάλλον, όπως την εκτροφή ζώων ανάμεσα σε δέντρα σε μικρότερες εκτάσεις της γης.

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα