fbpx
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Οι αρχαιολόγοι φωτίζουν την ιστορία της Ηπείρου… Εντυπωσιακά στοιχεία από τις τελευταίες...

Οι αρχαιολόγοι φωτίζουν την ιστορία της Ηπείρου… Εντυπωσιακά στοιχεία από τις τελευταίες έρευνες

Εντυπωσιακά στοιχεία που φωτίζουν την μακρά διαδρομή της Ηπείρου και της Βορειοδυτικής Ελλάδα παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Από τα κουταλάκια που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, μοναδικά ευρήματα στην Ήπειρο, μέχρι τις ενδείξεις ύπαρξης λιμναίου οικισμού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μέχρι την ραδιοχρονολόγηση οστών που έγινε και έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία στην έρευνα και απόλυτη χρονολόγηση και την μελέτη των ελασμάτων της αρχαίας Δωδώνης.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε το ανασκαφικό έργων, οι αναστηλωτικές εργασίες αλλά και οι παρεμβάσεις σε μνημεία της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου όπως και της νεότερης.

Περισσότερες από εκατό εισηγήσεις οικοδόμησαν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ηπείρου και της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Η αρχαιολογική παρακολούθηση δύο μεγάλων δημόσιων έργων στον κάμπο της Κόνιτσας και στην περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων απέδωσε σημαντικά νέα ευρήματα για την τοπογραφία της περιοχής. Σε συνδυασμό με παλαιότερα αρχαιολογικά δεδομένα προκύπτουν νέα συμπεράσματα για τις διαστάσεις του οικιστικού χώρου σε διαφορετικές περιόδους της προϊστορίας και των ιστορικών χρόνων.

arxaio euri2

Η διαχρονική χρήση του κάμπου της Κόνιτσας έχει ήδη τεκμηριωθεί, αλλά πιο ενδιαφέρουσα αναδεικνύεται η πιθανότητα ύπαρξης λιμναίου οικισμού στο νότιο άκρο της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων.

Η ύπαρξή του στο συγκεκριμένο σημείο υποστηρίζεται για πρώτη φορά από την αρχαιολογική έρευνα με άμεσες και έμμεσες ενδείξεις.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Ιόνιας Οδού, στις νότιες παρυφές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων των ΣΕΑ Επισκοπικού, μεταξύ των οικισμών Επισκοπικού – Αμπελιάς εντοπίστηκε κι ανασκάφηκε εν μέρει αγροτική εγκατάσταση, η ζωή της οποίας ξεκινά στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και φτάνει έως και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Τα κατάλοιπα της εγκατάστασης εκτείνονται στα πρανή και στην κορυφή ενός χαμηλού βραχώδους υψώματος, στους ανατολικούς πρόποδες των υψωμάτων της Μανωλιάσσας.

Κατά τις εργασίες εντοπίστηκαν στα νότια και δυτικά πρανή, σε βαθύτερα στρώματα κεραμική που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και υποδηλώνει εγκατάσταση, διαλυμένα κατάλοιπα μονόχωρων κτιρίων που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους και στους ανατολικούς πρόποδες τα θεμέλια εκτεταμένου κτιρίου με δύο τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Παράλληλα ανάμεσα στα οικιστικά κατάλοιπα μέσα σε κοιλότητες του εδάφους εντοπίστηκαν και ανασκάφησαν δέκα τάφοι (εννέα χτιστοί κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής) που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Ένας σημαντικός χειροποίητης κεραμικής, πήλινων σφοντυλιών και πυριτολιθικών τεχνουργημάτων προέρχεται από προιστορικό οικισμό της Μέσης Εποχής του Χαλκού που αποκαλύφθηκε στο Νεοχωρόπουλο.
Ανάμεσα στην κεραμική ξεχωρίζουν δύο τμήματα πήλινων κοχλαρίων –κουταλάκια- τα οποίο βρέθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού.

Ο τύπος του συγκεκριμένου κουταλιού είναι αρκετά διαδεδομένος στην Ευρώπη και στον Βαλκανικό χώρο. Για την Ήπειρο όμως αποτελεί μοναδικό εύρημα ενδεικτικό των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων του οικισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Αποκατάσταση δρόμου Καναλάκι – Αηδονιά

Ο Δήμος Πάργας συνεχίζει τις παρεμβάσεις που αφορούν επίλυση προβλημάτων που προκάλεσαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν την περιοχή το προηγούμενο διάστημα. Δυο...

Eπιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άρτα.

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης "O Σκουφάς", σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια...

Ανακοίνωση – Ενημέρωση για την υποχρέωση σήμανσης, καταγραφής και στείρωσης ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς στα πλαίσια ενεργειών αντιμετώπισης του φαινομένου της διαρκούς αύξησης του πληθυσμού αδέσποτων ζώων και...

Στην πρόσληψη 80 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα σχολικών μονάδων προχωρά ο Δήμος Αρταίων

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, προχωρά στην άμεση πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου...