fbpx
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική Uncategorized Η Airbnb «σήκωσε» 1 δισ. και μένει μακριά από το ταμπλό

Η Airbnb «σήκωσε» 1 δισ. και μένει μακριά από το ταμπλό

Έναν νέο γύρο χρηματοδότησης άνω των 1 δισ. δολαρίων ολοκλήρωσε πρόσφατα η Airbnb, με την αξία της πλέον να υπολογίζεται στα 31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν για την εταιρεία. Πλέον η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων είναι η δεύτερη πιο ακριβή startup στις ΗΠΑ, ακολουθώντας μόνο την Uber η αξία της οποίας αποτιμάται στα 70 δισ. δολάρια.

Τον Δεκέμβριο, το Bloomberg είχε αποκαλύψει τα σχέδια της εταιρείας να αυξήσει την χρηματοδότησή της επιτρέποντας την πώληση επιπλέον 153 εκατ. δολαρίων σε μετοχικό κεφάλαιο. Μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στην χρηματοδότηση της Airbnb είναι η CapitalG που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της μητρικής του Google, Alphabet και η Technology Crossover Ventures.

Από την ίδρυσή της το 2008, η Airbnb έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια και διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να γίνει μια εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ταξιδιού. Τον προηγούμενο μήνα η Airbnb προχώρησε στην μεγαλύτερη εξαγορά της, πληρώνοντας περίπου 300 εκατ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές για την Luxury Retreats, μια καναδική εταιρεία διαχείρισης πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

Η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον και την επέκταση της στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η εταιρεία αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα σε πολλές αγορές που αντιμετωπίζουν την υπηρεσία της Airbnb ως απειλή για την οικονομική στέγαση. Η Airbnb παρουσίασε κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και αναμένει να συνεχίσει να παρουσιάσει κέρδη προ φόρων και φέτος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι πέρσι, η Airbnb εξασφάλισε δανειοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων από μια κοινοπραξία τραπεζών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America και Morgan Stanley. Η εταιρεία χρησιμοποίησε κάποια από τα κεφάλαιά της για να αγοράσει πίσω μετοχές της από την Morgan Stanley.

Σύμφωνα με ένα άτομο κοντά στην εταιρεία, η Airbnb διαθέτει επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. δολαρίων, η οποία προέρχεται από τις κρατήσεις των χρηστών της πλατφόρμας της και αυτή γιατί η εταιρεία πληρώνει τους ιδιοκτήτες μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαμονή των επισκεπτών τους.

Μακριά ακόμη το χρηματιστήριο

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης που ολοκλήρωσε η Airbnb δίνει μια επιπλέον «ανάσα»
στην εταιρεία που δέχεται πιέσεις για να μπει στο χρηματιστήριο.

Είναι σημαντικό ότι η Airbnb, σε αντίθεση με άλλους «μονόκερους» (δηλαδή startups με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων) μεταξύ των οποίων και η Uber δεν χάνει λεφτά κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι παρουσιάζει κέρδη την καθιστά ως μια από τις πιο ελκυστικές ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο.

Αυτή η κερδοφορία θα είναι και ο λόγος που σε μια ενδεχόμενη εγγραφή σε χρηματιστήριο το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι πολύ μεγάλο ακόμα και σε σύγκριση με την Snap που πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή Αρχική Δημόσια Εγγραφή (IPO) την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει τις προθέσεις της εταιρείας αναφέρει πως δεν προβλέπεται αυτή να γίνει δημόσια σύντομα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Ιστορική νίκη για τον Χαρίλαο Τρικούπη Μεσολογγίου

Την πρώτη νίκη της ιστορίας του στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ πανηγύρισε το απόγευμα του Σαββάτου (24/10) το Μεσολόγγι, με μεγάλο τρίποντο του Ντεμόντε...

ΕΛ.ΑΣ: 260 παραβάσεις για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες – 1.106 για χρήση μάσκας σε 24 ώρες

Σε μία σύλληψη και βεβαίωση 20 παραβάσεων για λειτουργία καταστημάτων, 260 για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες και 1.106 για μη χρήση μάσκα, προχώρησε η...

«Λουκέτα» σε καταστήματα και πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε Άρτα και Γιάννενα

Πρόστιμα σε καταστήματα αλλά και σε πολίτες για παράβαση περιορισμού κίνησης έφεραν οι αυξημένοι έλεγχοι της Αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου. Σε κατάστημα καφέ-μπαρ των...

Η Vivo κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη

Η Vivo, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone παγκοσμίως, επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Ευρώπη όχι όμως στην Ελλάδα. Για να προχωρήσει στην κίνηση...