fbpx
Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022
Αρχική Uncategorized Η Airbnb «σήκωσε» 1 δισ. και μένει μακριά από το ταμπλό

Η Airbnb «σήκωσε» 1 δισ. και μένει μακριά από το ταμπλό

Έναν νέο γύρο χρηματοδότησης άνω των 1 δισ. δολαρίων ολοκλήρωσε πρόσφατα η Airbnb, με την αξία της πλέον να υπολογίζεται στα 31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν για την εταιρεία. Πλέον η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων είναι η δεύτερη πιο ακριβή startup στις ΗΠΑ, ακολουθώντας μόνο την Uber η αξία της οποίας αποτιμάται στα 70 δισ. δολάρια.

Τον Δεκέμβριο, το Bloomberg είχε αποκαλύψει τα σχέδια της εταιρείας να αυξήσει την χρηματοδότησή της επιτρέποντας την πώληση επιπλέον 153 εκατ. δολαρίων σε μετοχικό κεφάλαιο. Μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στην χρηματοδότηση της Airbnb είναι η CapitalG που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της μητρικής του Google, Alphabet και η Technology Crossover Ventures.

Από την ίδρυσή της το 2008, η Airbnb έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια και διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να γίνει μια εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ταξιδιού. Τον προηγούμενο μήνα η Airbnb προχώρησε στην μεγαλύτερη εξαγορά της, πληρώνοντας περίπου 300 εκατ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές για την Luxury Retreats, μια καναδική εταιρεία διαχείρισης πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

Η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον και την επέκταση της στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η εταιρεία αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα σε πολλές αγορές που αντιμετωπίζουν την υπηρεσία της Airbnb ως απειλή για την οικονομική στέγαση. Η Airbnb παρουσίασε κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και αναμένει να συνεχίσει να παρουσιάσει κέρδη προ φόρων και φέτος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι πέρσι, η Airbnb εξασφάλισε δανειοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων από μια κοινοπραξία τραπεζών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America και Morgan Stanley. Η εταιρεία χρησιμοποίησε κάποια από τα κεφάλαιά της για να αγοράσει πίσω μετοχές της από την Morgan Stanley.

Σύμφωνα με ένα άτομο κοντά στην εταιρεία, η Airbnb διαθέτει επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. δολαρίων, η οποία προέρχεται από τις κρατήσεις των χρηστών της πλατφόρμας της και αυτή γιατί η εταιρεία πληρώνει τους ιδιοκτήτες μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαμονή των επισκεπτών τους.

Μακριά ακόμη το χρηματιστήριο

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης που ολοκλήρωσε η Airbnb δίνει μια επιπλέον «ανάσα»
στην εταιρεία που δέχεται πιέσεις για να μπει στο χρηματιστήριο.

Είναι σημαντικό ότι η Airbnb, σε αντίθεση με άλλους «μονόκερους» (δηλαδή startups με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων) μεταξύ των οποίων και η Uber δεν χάνει λεφτά κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι παρουσιάζει κέρδη την καθιστά ως μια από τις πιο ελκυστικές ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο.

Αυτή η κερδοφορία θα είναι και ο λόγος που σε μια ενδεχόμενη εγγραφή σε χρηματιστήριο το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι πολύ μεγάλο ακόμα και σε σύγκριση με την Snap που πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή Αρχική Δημόσια Εγγραφή (IPO) την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει τις προθέσεις της εταιρείας αναφέρει πως δεν προβλέπεται αυτή να γίνει δημόσια σύντομα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Το νέο φαινόμενο των 100 μέτρων: Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ περπατώντας στα τελευταία μέτρα

Ο Λετσίλε Τομπόνε έχει αποδείξει πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα του στίβου, μα το καινούριο του κατόρθωμα είναι εξωπραγματικό. Ο 19χρονος σπρίντερ...

Μια μοναδική συναυλία με Έλενα Παπαρίζου, Αντώνη Ρέμο και Μέλισσες, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων

Η P&I Hellas σας προσκαλει στις 3 Σεπτεμβριου, στο 5 years P&I Hellas Open air Festival. Ο Αντώνης Ρέμος, ο κορυφαίος Έλληνας ερμηνευτής, έρχεται στα...

Βαθμολογία UEFA: Η “εικόνα” της Ελλάδας θυμίζει στην κυριολεξία Γιβραλτάρ

Λουξεμβούργο, Αλβανία, Καζακστάν, Γιβραλτάρ. Τα πρωταθλήματα των συγκεκριμένων χωρών στα χαρτιά αλλά και στο μυαλό των Ελλήνων φιλάθλων φαντάζουν ως κάτι διαφορετικό και χαμηλότερης...

Όλο και συχνότερα τα τροχαία με «γουρούνες»

Μεγαλώνει ο κατάλογος των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν λάβει χώρα στα νησιά το τελευταίο διάστημα και στα οποία εμπλέκονται ATVs (οχήματα παντός εδάφους) ή αλλιώς «γουρούνες». Δύο νέα...