fbpx
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΧΗΜΑΤΑ & ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Εσύ φοράς ζώνη όταν κάθεσαι πίσω; (Βίντεο)

Εσύ φοράς ζώνη όταν κάθεσαι πίσω; (Βίντεο)

Δες γιατί πρέπει να φοράς

Το μείζον πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια στον χώρο της αυτοκίνησης στην Ελλάδα, αφορά την ζώνη ασφαλείας, την οποία ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών δε χρησιμοποιεί, ακόμη και για μεγάλα ταξίδια.

Μπορούμε να πούμε ότι ένα μικρό ποσοστό εξαιρείται, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση της ζώνης ασφαλείας των μπροστινών καθισμάτων, γιατί αν μιλήσουμε για εκείνη των πίσω, τότε τα πράγματα είναι πολύ λυπηρά δυστυχώς και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) 4 στους 5 ανθρώπους δεν φοράνε τη ζώνη ασφαλείας των πίσω καθισμάτων, ακόμη και κατά τη διάρκεια μικρών μετακινήσεων ή μετακινήσεων εντός των πόλεων με ταξί και άλλα μεταφορικά μέσα.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αν κάποιος καθίσει στο πίσω κάθισμα χωρίς ζώνη είναι εξίσου ασφαλές με το να κάθεται μπροστά φορώντας τη ζώνη. Για κάποιον περίεργο λόγο το να κάθεται κάποιος στα πίσω καθίσματα ισούται με ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μικρά παιδιά. Αυτό είναι μία άκρως λανθασμένη θεωρία.

Αν το δούμε από την φυσική πλευρά το πρόβλημα, ο ορισμός της ορμής είναι p = m * u, όπου m είναι η μάζα του σώματος και u η ταχύτητά του. Εάν ένα άτομο με βάρος 75 κιλά κάθεται στα πίσω καθίσματα χωρίς ζώνη και το αυτοκίνητο κινείται με 120km/h και ξαφνικά γίνει μία μετωπική σύγκρουση, τότε το άτομο αυτό θα εκτοξευθεί προς τον μπροστινό του με μία δύναμη της τάξης των 9.000 κιλών! Δείτε και το σχετικό βίντεο για να καταλάβετε τι συνεπάγεται αυτό.

Το IIHS έκανε μία έρευνα σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω σε διάστημα δύο μηνών, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του περασμένου έτους και διαπίστωσε ότι από τους 1.172 ερωτηθέντες, μόνο το 72% φοράει την ζώνη όταν κάθεται πίσω. Εν αντιθέσει με το 91% που την φορά μόνο όταν κάθεται μπροστά.

Το πρόβλημα υπάρχει γενικώς στον κόσμο, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Έχει γίνει μία τεράστια παρερμήνευση για την χρήση της ζώνης ασφαλείας από τον λαό μας. Οι περισσότεροι τη φοράνε για να μην τους σταματήσει η αστυνομία και πληρώσουν πρόστιμο ( που πλέον ούτε αυτό γίνεται ), ενώ άλλοι πιστεύουν ότι φορώντας τη ζώνη δεν τους αγγίζει τίποτα.

Θεωρούν ότι όταν φοράνε τη ζώνη, δε μπορεί να τους σταματήσει η τροχαία, δε μπορούν να τρακάρουν και άλλα πολλά. Πιστεύουν ότι η ζώνη τους εξασφαλίζει τα πάντα. Εκείνο που εξασφαλίζει η ζώνη ασφαλείας, είναι η προσωπική ασφάλεια του καθενός και αυτή είναι η χρησιμότητα της. Δεν είπαμε ότι η ζώνη θα μας σώσει σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, γιατί μπορεί ένα ατύχημα να είναι πολύ σφοδρό, αλλά κατά 97%-98% θα σωθούμε.

Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους ετησίως από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, εξαιτίας του ότι δε φοράμε τη ζώνη μας. Ας μάθουμε λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τη ζώνη ασφαλείας για τον σκοπό που προορίζεται κι όχι για να μη μας σταματήσει η τροχαία. Επίσης, ας γαλουχήσουμε τους νεότερους, είτε αυτοί είναι αδέλφια, είτε είναι παιδιά, είτε είναι φίλοι να μάθουν στην ιδέα της ζώνης ασφαλείας και στα μπροστά και στα πίσω καθίσματα, ακόμα και για μικρές αποστάσεις!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Αναγνωρίστηκε και δεύτερο πρόσωπο από την 24χρονη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του βιασμού της 24χρονης που κατήγγειλε τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη. Η κοπέλα αναγνώρισε και δεύτερο άτομο ενώ ο...

Παραδόθηκαν 29 οχήματα σε Δήμους της Ηπείρου για την ενίσχυση του τομέα Πολιτικής Προστασίας

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε η παράδοση 29 οχημάτων σε Δήμους της Ηπείρου τα...

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Έρχονται δύο ψυχρές εισβολές – Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια

Την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη διέλευση του "Διομήδη" είχαμε επισημάνει ότι θα διατηρηθεί το κρύο με τη βόρεια κυκλοφορία να επικρατεί. Τα τελευταία στοιχεία...

Το τελευταίο αντίο σε έναν ήρωα

Η γη της Ηπείρου αγκάλιασε για πάντα έναν ήρωα.Το Πέτα άνοιξε την αγκαλιά του για να υποδεχθεί και μαζί να αποχαιρετίσει έναν γενναίο.Τον Συνταγματάρχη...