fbpx
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το φράγμα Κομποτίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το φράγμα Κομποτίου

Το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, εκφράζεται σε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και αφορά την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στην περιοχή του Κομποτίου του Δήμου Νικ. Σκουφά.

Το προτεινόμενο έργο εντάσσεται στις δράσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην ΠΕ Άρτας.

Για το έργο αυτό έχει αποσταλεί επιστολή ενδιαφέροντος και προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων/νο Α. Καραμανλή, έτσι ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ενταχθεί το έργο στα επόμενα χρηματοδοτικά πλαίσια, πχ Ταμείο Ανάκαμψης, επόμενη Προγραμματική Περίοδος.

Οι παραπάνω επιστολές είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και της τεχνικής προεργασίας που υπάρχει εδώ κι ένα χρόνο μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια περίπου, κάποιες μελέτες για το συγκεκριμένο έργο, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε να καταστεί ώριμο. Το ενδεικτικό κοστολόγιο του έργου είναι περίπου 100 εκ. €. Τα αρδευτικά φράγματα εντάσσονται στη στρατηγική επιλογή – λογική της Κυβέρνησης για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ.

Το έργο αυτό θα δώσει μεγάλη πνοή στις αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως της ελιάς και ιδιαίτερα στις περιοχές του Δήμου Νικ. Σκουφά. Θα βοηθήσει αποφασιστικά στην αύξηση της παραγωγής, την εισαγωγή στην καλλιέργεια περισσότερων αγροτικών εδαφών που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, αλλά και του μετριασμού των δυσμενών επιπτώσεων από την υφιστάμενη έλλειψη επαρκούς αρδευτικού νερού, στην ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Δευτερευόντως αναμένεται να προκύψουν ουσιαστικά περιβαλλοντικά οφέλη, αφού θα περιοριστεί η χρήση των ιδιωτικών υδροληψιών και θα μειωθεί η υπεράντληση υπογείων υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα και ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των εδαφών.

Η δυναμική που θα αποκτήσει η εν λόγω περιοχή θα αποτελέσει αξιόλογο βήμα για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και ενδεχομένως να προσελκύσει και επενδύσεις του δευτερογενούς τομέα, στοιχείο που θα προσδώσει άλλη βαρύτητα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

 

Τελευταία Νέα

Με επιτυχία η “Open Music Day” του Δημοτικού Ωδείου Άρτας

Μεγάλη επιτυχία είχε η πρωτοβουλία του Δημοτικού Ωδείου Άρτας για την διεξαγωγή «Open Music Day». Στη γιορτή γνωριμίας με τον χώρο της μουσικής και...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες των τμημάτων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ για το διήμερο 25,26/9/2021. Τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά για τα τμήματά μας, όμως είχαμε...

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός, έντεκα τραυματίες και σοβαρές ζημιές

Ένας νεκρός και έντεκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 με επίκεντρο κοντά στο...

Ισλανδία: Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Εκ των 63 εδρών...