fbpx
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ένα δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει στην Ελλάδα το Airbnb!

Ένα δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει στην Ελλάδα το Airbnb!

Νομοθετική ρύθμιση που έχει ως σκοπό να βάλει τάξη στο άναρχο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει στον ελληνικό τουρισμό πλατφόρμες όπως η Airbnb σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας. Στόχος είναι να μαζευτούν τα έσοδα που χάνονται και δεν φορολογούνται τα οποία σύμφωνα με μελέτες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Την οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) και μάλιστα στον τομέα του τουρισμού βάζει στο μικροσκόπιο της η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να βάλει τάξη στο άναρχο περιβάλλον που υπάρχει και να περιορίσει τις απώλειες για την ελληνική οικονομία. Το θέμα αποτέλεσε μέρος της ατζέντας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με μελέτη επιπτώσεων για την λειτουργία και την επίδραση της Οικονομίας του Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας που είχε εκπονήσει η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τον Σεπτεμβριο του 2015 το συνολικό μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της χώρας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ .
AdTech Ad

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στην Ελλάδα η αύξηση της ζήτησης για τουριστική διαμονή και η οικονομική κρίση οδήγησαν στην άνθιση αυτής της νέας μορφής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Αυτό έχει οδηγήσει τα ξενοδοχειακά καταλύματα να έχουν απώλειες από τα έσοδα διαμονής 523-554 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τα οποία όπως αναφέρει η μελέτη εάν έμπαιναν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου θα δημιουργούσαν περί τις 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. το χρόνο. Παράλληλα, η μη φορολόγηση των εισοδημάτων των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού επιφέρει απώλειες για τα δημόσια ταμεία που ξεπερνούν τα 260 εκατ. ευρώ το χρόνο .

Ωστόσο το θέμα δεν είναι μονάχα οικονομικό. Η οικονομία του διαμοιρασμού μπορεί να έχει επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που να αναγκάζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και θέτει θέματα τόσο ως προς την προσωπική αλλά και τη δημόσια ασφάλεια μιας και δεν τηρούνται αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα όσων κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών.

Παράλληλα από την άποψη της κοινωνικής διάστασης του θέματος η οικονομία του διαμοιρασμού μοιάζει να δημιουργεί μια ομάδα επαγγελματιών που δεν συνεισφέρουν σε τίποτα στην οικονομία αλλά αντιθέτως δημιουργούν στρεβλώσεις έναντι των επιχειρήσεων του κλάδου.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε στους ομολόγους του νομοθετική ρύθμιση για τη συνεργατική οικονομία (οικονομία διαμοιρασμού, sharing economy), η οποία πρόκειται να εισαχθεί στο επόμενο διάστημα στην ελληνική Βουλή και επικεντρώθηκε στην ανάγκη θεσμοθετημένης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την λυσιτελή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας σε αυτές τις δραστηριότητες τόσο για την προστασία των δικαιωμάτων εργαζομένων και καταναλωτών, αλλά και την αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού,

Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που :

θα καθορίζουν σαφή όρια ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσω της εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας τουριστικών καταλυμάτων, και στην ευκαιριακή εκμετάλλευση από ιδιώτες επιπλέον ακινήτων που διαθέτουν με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους.
θα εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας χρηστών και τρίτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
θα αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που επακόλουθα έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για έβδομη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των...

Τα νέα έργα που προγραμματίζει για το 2023 ο Δήμος Ιωαννιτών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2023. Το πρόγραμμα εκτός από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν...

Η διαρκής ενεργειακή – και όχι μόνο – κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Φαινομενικά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε σχέση με ορισμένες αρχικές προβλέψεις. Το φυσικό αέριο παραλαβής στην αρχή...

Έρευνα για τις εκλογές στις Περιφέρειες – Η εικόνα στην Ήπειρο

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας .Τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR...