fbpx
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Ευχάριστα νέα για το έργο του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού

Ευχάριστα νέα για το έργο του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού

Μετά από αναμονή πολλών μηνών και φτάνοντας πολλές φορές σε αδιέξοδο τα καλά νέα είναι γεγονός στο έργο του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία).Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,η πρώτη (από τις συνολικά 4) εργολαβία πήρε παράταση 15 μηνών και νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 16 Δεκεμβρίου 2016. Αυτό ανοίγει διάπλατα την πόρτα στο να ολοκληρωθεί σχεδόν εξ`ολοκλήρου το τμήμα αυτό.

Πρόκειται για το τμήμα από το Άκτιο μέχρι την παράκαμψη Βόνιτσας.Μετά από αυτή την καλή εξέλιξη περιμένουμε ίσως και σήμερα την ανακοίνωση για τις υπόλοιπες παρατάσεις. Το θετικό νέο είναι πως το έργο δεν πρόκειται να σταματήσει και να επαναδημοπρατηθεί στο σύνολο του καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα έφερνε πάγωμα στις εργασίες κατά τουλάχιστον 1,5 χρόνο (για να γίνει επαναδημοπράτηση, να βρεθεί νέος ανάδοχος και να υπογραφεί νέα σύμβαση).Τώρα, όπως σας είχε αποκαλύχει το ypodomes σύμφωνα με τον πρόσφατο προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών, ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ, η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού, θα γίνει σε δύο διακριτές φάσεις.

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει παράταση όλων των εργολαβιών κατά περίπου 14 μήνες που θα μας οδηγήσει περίπου στις αρχές του 2018.Για την ολοκλήρωση της Α`φάσης θα απαιτηθούν επιπλέον 4 μήνες (συνολικά 18 μήνες) που θα μας οδηγήσουν στα μέσα του 2018 ώστε να δοθούν αυτοτελή λειτουργικά τμήματα τα οποία σας παρουσιάζει σήμερα το ypodomes.com:

-Κατασκευάζεται δίδεται στην κυκλοφορία το λειτουργικό τμήμα από την Χ.Θ. 1,3-15,020 (κόμβος για Πάλαιρο) που αποτελούν την παράκαμψης Βόνιτσας και φτάνουν σχεδόν μέχρι το Άκτιο καθώς και τα αναγκαία έργα ασφαλείας μέχρι την Χ.Θ. 17,6.

-Κατασκευάζεται και δίδεται στην κυκλοφορία το λειτουργικό τμήμα από Χ.Θ.24,5-Χ.Θ.26,9 (πεδινό τμήματα)

-Κατασκευάζεται και δίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα Δρυμός-Λουτράκι (Χ.Θ.26,9-Χ.Θ.35)

-Κατασκευάζεται και δίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα της Παράκαμψης Αμφιλοχίας (Χ.Θ.35-Χ.Θ.48,5).

Ουσιαστικά για τα μέσα στου 2018 προγραμματίζεται να δοθούν στην κυκλοφορία συνολικά 40χλμ.

Για τη Β` φάση κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 24 μήνες μετά την οριστικοποίηση του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου της Α`φάση και του χρόνου που απαιτείται για τις διαδικασίες δημοπράτησης των υπολειπόμενων έργασιών. Εδώ λοιπόν θα χρειαστούν επιπλέον παρατάσεις και με τη νέα δημοπράτηση θα ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα 8,5χλμ τα οποία με πρόχειρες εκτιμήσεις δεν θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από το 2020.

Για τη Β΄φάση μένουν τα τμήματα

-Από Χ.Θ 0-Χ.Θ.1,3 (Άκτιο)

-Από την Χ.Θ.17,6-ΧΘ.22,5

-Από την Χ.Θ.22,5-Χ.Θ.24,5 (εξαιτίας των κατολισθήσεων και συμβατικών προβλημάτων στην κατασκευή της κοιλαδογέφυρας Τ19 ανοίγματος περίπου 200 μέτρων.

Να σημειώσουμε ότι το έργο του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο phasing στο Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ κα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σχετικά με τις Συμπληρωματικές Συμβάσεις για την 1η εργολαβία είναι 4.973.630,93€, για την 3η εργολαβία είναι 3.631.774,47 ευρώ και την 4η εργολαβία 4.346.666,97 ευρώ (όλα τα ποσά χωρίς ΦΠΑ).

Η έγκριση των Σ.Σ. είναι στον έλεγχο της Διαχειριστικής Αρχής και εφόσον όλα πάνε καλά, θα έχουμε την έγκριση των νέων παρατάσεων. Σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που φαίνεται στον ορίζοντα ένα πιο καθαρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου που ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από τα προβλήματα και οι πιθανότητες να δούμε το 2018, τα περισσότερα τμήματα του δρόμου στην κυκλοφορία αυξάνονται.

 

 

 

 

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Αποκατάσταση δρόμου Καναλάκι – Αηδονιά

Ο Δήμος Πάργας συνεχίζει τις παρεμβάσεις που αφορούν επίλυση προβλημάτων που προκάλεσαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν την περιοχή το προηγούμενο διάστημα. Δυο...

Eπιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άρτα.

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης "O Σκουφάς", σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια...

Ανακοίνωση – Ενημέρωση για την υποχρέωση σήμανσης, καταγραφής και στείρωσης ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς στα πλαίσια ενεργειών αντιμετώπισης του φαινομένου της διαρκούς αύξησης του πληθυσμού αδέσποτων ζώων και...

Στην πρόσληψη 80 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα σχολικών μονάδων προχωρά ο Δήμος Αρταίων

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, προχωρά στην άμεση πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου...