fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΧωριστοί δρόμοι για Κράτος και Εκκλησία - Δημιουργείται Ταμείο Περιουσίας, πώς θα...

Χωριστοί δρόμοι για Κράτος και Εκκλησία – Δημιουργείται Ταμείο Περιουσίας, πώς θα πληρώνονται οι κληρικοί

Σε μια ιστορική διμερή συμφωνία προχώρησαν Κράτος – Εκκλησία όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι κ.κ. Τσίπρας-Ιερώνυμος.

Μία απόφαση που κανείς δεν περίμενε καθώς όπως αποδείχθηκε χρειάστηκαν ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές και διάστημα πέραν τον δύο μηνών για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε αυτή την ομολογουμένως ιστορική συμφωνία.

Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία της εκκλησίας ήθελαν μία συμφωνία που θα είναι και για τις δύο πλευρές επωφελής και αυτή φαίνεται πως την βρήκαν.

Tο Σύμφωνο που θα υπογραφεί είναι μία διαδικασία ανεξάρτητη με την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η συμφωνία αυτή θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, το Σύμφωνο ορίζει ότι στο εξής οι περίπου 10.000 ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.

Θα συσταθεί ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο.

Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
Ο Αρχιεπίσκοπος με την σειρά του τόνισε πως παρόλο που πολλοί τονίζουν ότι η περιουσία της εκκλησίας είναι αμύθητη ωστόσο, δεν αξιοποιείται σωστά. «Μοιαζει με ένα κάρβουνο» τόνισε και συνέχισε λέγοντας Έχει τόσα βαρίδια τόσες προκαταλήψεις. Ειναι ανώφελη αυτή η περιουσία. Έψαχνα να βρω πως θα το κάνουμε από υλικό αντικείμενο πνευματικό, όχι για εμάς αλλά για τον λαό μας» κατέληξε. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς άφησε το προοίμιο του Συντάγματος όπως «το έφτιαξαν οι πατέρες μας».

Τέλος, αύριο θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος όπου αναμένεται η ιεραρχία του κλήρου να τοποθετηθεί επίσημα επί του Συμφώνου. Όπως τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος αναμένει την θετική γνωμοδότηση που θα ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει η συμφωνία.

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα