fbpx
Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Capital Economics: Αναθεώρηση προβλέψεων προς το καλύτερο για την Ελλάδα

Capital Economics: Αναθεώρηση προβλέψεων προς το καλύτερο για την Ελλάδα

Μικρότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, θα είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ, απόρροια των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε σε νέα της έκθεση η Capital Economics.

Συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις θέλουν το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνωνεται κατά περίπου 8% για το 2020, από το 15% της προηγούμενης έκθεσης. Και αυτή είναι καλύτερη επίδοση από τη συρρίκνωση του 9,2% που παρατηρήθηκε το 2011, κατά την κρίση του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται πως στις αρχές Μαΐου, η Capital Economics έκανε λόγο για ύφεση 15%,χρέος στο 200% του ΑΕΠ και ανεργία 32% για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός έβαλε φρένο στην πορεία της οικονομίας, ότα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της.

Είναι χαρακτηρστικό πως η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε των υπολοίπων στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ύφεση 1,6% σε τριμηνιαία βάση, πολύ καλύτερη από την πτώση 5% που είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, το lockdown επηρέασε λιγότερο το ΑΕΠ από ό,τι σε άλλες χώρες και η ελληνική βιομηχανία δεν χτυπήθηκε τόσο όσο σε άλλά κράτη τον Απρίλιο, ίσως επειδή εξαρτάται λιγότερο από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Ακολούθως, η Capital Economics, επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το lockdown, η ανάκαμψη προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς, αναφέρει πως η παραγωγική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται πως στο β’ τρίμηνο η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 8%, σημαντικά χαμηλότερη από το 22% ύφεση που προέβλεπε η Capital Economics προηγουμένως. Φυσικά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς θεωρείται πιθανή η κατάρρευση της κατανάλωσης, ενώ και ο τουριστικός τομέας ήταν «κλειστός» μέχρι την 1η Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις και με δεδομένο πως η κατάσταση με τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα θα παραμεείνει ελεγχόμενη, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι επίσης ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε αρχικά η Capital Economics.

Τελευταία Νέα

Paris-Istanbul: Η εμβληματική μουσική παράσταση “αποβιβάζεται” στην “Αποβάθρα” του Τρένου στο Ρουφ

Η εμβληματική μουσική παράσταση «Paris-Istanbul» της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, που για τρεις συνεχείς καλλιτεχνικές σεζόν μάγεψε το κοινό με διαρκή sold out...

Βράβευση της Ελλάδας για τον περιορισμό των θανάτων από τροχαία

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC)  δημοσιοποίησε σήμερα τον απολογισμό της εντεκαετίας 2010 -2020 στον τομέα Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. (ΕΔΩ) Οι θάνατοι από...

Πυγμάχος έδειρε χωρίς έλεος τη μητέρα του και χτύπησε με κλομπ αστυνομικό της ΔΙΑΣ

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη προχθές το βράδυ στο Χαλάνδρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας αλλά κι ενός αστυνομικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο

Με 158 ψήφους υπέρ και 142 ψήφους κατά, υπερψηφίστηκε στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης (16.06.2021), επί της αρχής και επί του συνόλου το...