fbpx
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Bloomberg: Υπό πίεση οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες

Bloomberg: Υπό πίεση οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες

Υπό πίεση παραμένουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, ως προς το ζήτημα της παροχής στήριξης στις οικονομίες λόγω της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και μετά το ρεκόρ πτώσης των επιτοκίων με αποτέλεσμα να δεσμεύονται να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που από κοινού καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, συγκαλούν συνεδριάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής αυτήν την εβδομάδα μετά το πάγωμα των οικονομιών λόγω της πανδημίας και την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Federal Reserve

Για την Federal Reserve η συνάντηση για την χάραξη πολιτικής έχει οριστεί για τις 28-29 Απριλίου και θα είναι η πρώτη προγραμματισμένη συγκέντρωση από τον Ιανουάριο, ενώ ήδη οι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί πολλές φορές από τότε. Έχουν μειώσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και ξεκίνησαν μια σειρά διευκολύνσεων έκτακτης ανάγκης και δανείων που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τις αγορές και να διατηρήσουν την πίστωση στις επιχειρήσεις. Ο ισολογισμός της Fed έχει ήδη φτάσει τα 6,57 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι οικονομολόγοι σε μια έρευνα του Bloomberg έχουν περιορισμένες προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας. Μεγάλες πλειοψηφίες, της τάξεως του 90% και 87%, δήλωσαν ότι δεν περίμεναν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν πρόσθετες οδηγίες για το πόσο σκοπεύουν να διατηρήσουν τα ποσοστά κοντά στο μηδέν ή για το μελλοντικό ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα αναζητήσουν οποιεσδήποτε ενδείξεις από τον πρόεδρο Jerome Powell σχετικά με το πόσο βαθιά φοβάται η Fed ότι θα φτάσει η ύφεση και τις προοπτικές της για ανάκαμψη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να πιέζονται να κάνουν περισσότερα καθώς προσπαθούν να θέσουν σε λειτουργία το πρόγραμμα δανεισμού της Main Street. Υπάρχουν κλήσεις από ορισμένους νομοθέτες για να επιτρέψουν σε περισσότερες πόλεις και μικρές κομητείες να δανειστούν από αυτήν.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ορίσει την συνάντηση για την Πέμπτη έχοντας μεγάλο βάρος στους ώμους της, καθώς οι κυβερνήσεις διαφωνούν για κοινή δημοσιονομική δράση. Αφού η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντε είπε στους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να έχουν κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά, και προειδοποιώντας ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πώς θα δομήσουν ένα ταμείο ανάκαμψης.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει τη νομισματική πολιτική σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα. Μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ φέτος και διευκόλυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τα δάνεια τους σε εταιρείες. Ωστόσο, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες σε έρευνα του Bloomberg δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος για την πανδημία από 750 δισεκατομμύρια ευρώ (812 δισεκατομμύρια δολάρια) ήδη από την Πέμπτη.

Οι περισσότεροι το βλέπουν να συμβαίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έχοντας συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα να αποδεχθούν τα ανεπιθύμητα ομόλογα ως εγγύηση για τραπεζικά δάνεια, υπάρχει επίσης εικασία ότι θα προσθέσει περιουσιακά στοιχεία υποεπενδύσεων στη λίστα σχεδίων αγοράς.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Αφού ενίσχυσε την αγορά κεφαλαίων διαπραγμάτευσης και εταιρικών ομολόγων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, αντικαθιστώντας μια προηγούμενη κατευθυντήρια γραμμή περίπου 80 τρισ. Γιεν (750 δισ. Δολάρια) ετησίως.

Η αλλαγή από τον κυβερνήτη Haruhiko Kuroda και τους συναφείς διαμορφωτές πολιτικής καταργεί ένα πιθανό όριο στην αγορά σε μια στιγμή που η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα ομόλογα για τη χρηματοδότηση ενός πρωτοποριακού κινήτρου.

Αναμενόταν μια κίνηση για να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και η BOJ επέκτεινε επίσης την πρόσβαση στο πρόγραμμα δανείων έκτακτης ανάγκης σε ένα ευρύτερο φάσμα τραπεζών. Επιπλέον, αύξησε το ανώτατο όριό του για την κατοχή εταιρικών ομολόγων, δίνοντάς του μεγαλύτερο περιθώριο να αγοράσει και τα δύο.

Bloomberg: BOJ Ups Stimulus in Busy Week for World’s Biggest Central Banks
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία προβλέπει ότι η τιμή θα υπερδιπλασιαστεί

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί εφέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι...

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΒΑ

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ως επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Άρτας ,στα πλαίσια των συνοδευτικών μέτρων του προγράμματος ΤΕΒΑ, θα πραγματοποιήσει μαθήματα...

Πανελλαδικός Σύλλογος : Να ξηλωθούν ΑΜΕΣΑ τα κάγκελα-Να περιοριστεί ΑΜΕΣΑ η ταχύτητα στα 30km/h.

Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια από την μέρα που έφυγε από κοντά μας ο Ευάγγελος Δραγατάκης, από τα φονικά κάγκελα της περιφερειακής οδού της Άρτας. Βέβαια πριν από...

«Βούλιαξε» η Πάργα το 15αύγουστο – Μοναδικές στιγμές, πανέμορφο θέαμα

Μαγική η βραδιά του Δεκαπενταύγουστου στην πανέμορφη Πάργα. Η πριγκίπισσα του Ιονίου φόρεσε τα γιορτινά της και προσέφερε μοναδικές και αξέχαστες στιγμές σε ντόπιους...