fbpx
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ανυπολόγιστες ζημιές κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου - έγιναν δύο τόνοι σκουπίδια...

Ανυπολόγιστες ζημιές κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου – έγιναν δύο τόνοι σκουπίδια (Φωτο)

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσαν οι αντιεξουσιαστές κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μπορεί τα αρμόδια συνεργία του Δήμου να κατάφεραν να μαζέψουν τα σκουπίδια γύρω από το Ίδρυμα και στην ευρύτερη περιοχή μέσα στην επόμενη μέρα, αλλά οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων χρειάστηκαν μία ολόκληρη εβδομάδα για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και των ενεργειών που απαιτήθηκαν για να αποκατασταθεί η πόλη. Κατεστραμμένα φανάρια, ξηλωμένες πινακίδες σήμανσης, βανδαλισμός αγαλμάτων, σπασμένα μάρμαρα, σκαλοπάτια, πόρτες, καμένες καρέκλες και τραπέζια, πεταμένοι πυροσβεστήρες. Μία ομάδα περίπου 150 ατόμων προξένησε μέσα σε μία μόνο ημέρα εκτεταμένες καταστροφές, με υψηλό κόστος για το Δημόσιο, χωρίς να υπολογίζεται η καταστροφή της ιδιωτικής περιουσίας, όπως τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και οι σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων.

Τα στοιχεία για την αποκατάσταση της πόλης δημοσίευσε το Έθνος και είναι άκρως εντυπωσιακά: το συνολικό βάρος των σκουπιδιών που μάζεψαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, μόνο από την περιοχή του Πολυτεχνείου και των Εξαρχείων, ανέρχεται στους δύο τόνους. Πρόκειται για καμένα τραπέζια και καρέκλες του Πολυτεχνείου, παλέτες και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι αντιεξουσιαστές για να φτιάξουν οδοφράγματα από την Πατησίων μέχρι τη Στουρνάρη και τη Βασ. Ηρακλείου.

Την επομένη των επεισοδίων επιστρατεύθηκε όλος ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων για τη συλλογή και τη μεταφορά των αντικειμένων, αλλά και για το πλύσιμο των οδών. Απασχολήθηκαν 70 εργάτες και χρησιμοποιήθηκαν 5 πλυστικά οχήματα, 13 οχήματα τύπου εξπρές, 2 τρίτονα, 6 μηχανικά σάρωθρα, 2 υδροφόρες, 2 πλυστικά μηχανήματα, για να «επανέλθουν» οι οδοί γύρω από το Πολυτεχνείο.

Πέτρες, μάρμαρα και σίδερα

Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πάνω από έναν τόνο πέτρες, μάρμαρα, ξύλα, παλέτες, σίδερα και θρανία που είχαν αφαιρεθεί από το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου!

Παράλληλα, οι επόπτες προχώρησαν σε καταγραφή των φθορών και, σύμφωνα με τη λίστα που παρέδωσαν, διαπιστώθηκαν τα εξής:

α) Στην πλ. Εξαρχείων, γύρω από το άγαλμα, άγνωστοι πελέκησαν και απεκόμισαν πέτρες και μάρμαρα,

β) τέσσερις πινακίδες σήμανσης ξηλώθηκαν από τις οδούς Εμ. Μπενάκη, Στουρνάρη και Αραχώβης,

γ) τουλάχιστον τρεις φωτεινοί σηματοδότες έγιναν κομμάτια στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα και

δ) εκτεταμένες ζημιές σε πεζοδρόμια και κτίρια κατά μήκος των οδών Στουρνάρη, Τοσίτσα, Εμ. Μπενάκη, Αραχώβης και Μπουμπουλίνας, από σπάσιμο μαρμάρων και πελέκημα πετρών.

Τον λογαριασμό θα κληθεί για ακόμη μία φορά να τον πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης. Ενδεικτικά, ένας φωτεινός σηματοδότης κοστίζει τουλάχιστον 1.000 ευρώ.

Οι ζημιές σε αριθμούς:

1.000 κιλά ζύγιζαν οι πέτρες, τα μάρμαρα, οι παλέτες, τα σίδερα, τα θρανία και οι καρέκλες που εκσφενδονίστηκαν από το κτίριο του Πολυτεχνείου.

3 φωτεινοί σηματοδότες καταστράφηκαν. 1.000 ευρώ είναι περίπου το κόστος ενός σηματοδότη, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για την τοποθέτησή του. Τέσσερις πινακίδες σήμανσης ξηλώθηκαν από τους διαδηλωτές.

2 τόνοι το βάρος των σκουπιδιών (τραπεζοκαθίσματα, οδοφράγματα και άλλα αντικείμενα) που περισυνέλεξαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων από τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Αποκατάσταση δρόμου Καναλάκι – Αηδονιά

Ο Δήμος Πάργας συνεχίζει τις παρεμβάσεις που αφορούν επίλυση προβλημάτων που προκάλεσαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν την περιοχή το προηγούμενο διάστημα. Δυο...

Eπιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022 στην Άρτα.

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης "O Σκουφάς", σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο για τα εκατό χρόνια...

Ανακοίνωση – Ενημέρωση για την υποχρέωση σήμανσης, καταγραφής και στείρωσης ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Ζηρού σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς στα πλαίσια ενεργειών αντιμετώπισης του φαινομένου της διαρκούς αύξησης του πληθυσμού αδέσποτων ζώων και...

Στην πρόσληψη 80 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα σχολικών μονάδων προχωρά ο Δήμος Αρταίων

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, προχωρά στην άμεση πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου...