fbpx
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ανάσες για την οικονομία: 10 δισ. λόγω κορωνοϊού – Κανονικά το δώρο...

Ανάσες για την οικονομία: 10 δισ. λόγω κορωνοϊού – Κανονικά το δώρο Πάσχα – Τι θα γίνει με το επίδομα των 800 ευρώ

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Νέες «ενέσεις» στους πολίτες και την ελληνική οικονομία εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του διαγγέλματός του.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το δώρο Πάσχα θα δοθεί κανονικά σε όλους, υποσχέθηκε έκτακτο δώρο Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ δεσμεύτηκε την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού και την ενίσχυση της Οικονομίας με ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός στον απόηχο των θετικών αποφάσεων της ΕΚΤ, επεσήμανε πως πέραν των μέτρων 3,8 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί «θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ».

Αυτό που άφησε ανοικτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αλλαγή της ημερομηνίας, στην οποία ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον εργαζόμενο το δώρο Πάσχα, κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι θα πάει πιο πίσω από το προγραμματισμένο.

Μεταξύ άλλων και πέραν των όσων είχαν ανακοινώσει οι αρμόδιοι υπουργοί, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  1.  800 ευρώ όχι μόνο στους μισθωτούς των επιχειρήσεων που κλείνουν αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις που προσδιορίζονται με μείωση τζίρου
  2.  800 ευρώ και στους άνεργους που απολύθηκαν από 1η Μαρτίου μέχρι 18 Μαρτίου
  3.  800 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα που αρχικά είχαν ανακοινωθεί

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη είχα να ανακοινωθεί δύο δέσμες 13 συνολικά μέτρων για ελάφρυνση επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

1η δέσμη μέτρων:

1. 200 εκ. ευρώ για ενίσχυση Συστήματος Υγείας – αν χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, θα την έχει.

2. Διευκολύνσεις στους γονείς για πρόσβαση σε εργασία: με νόμο ευελιξία σε ωράρια, τηλεργασία, άδεια ειδικού σκοπού. Συμμετοχή Δημοσίου σε επιμερισμό κόστους.

3. Αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση.

2η δέσμη μέτρων:

1. Αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων

Αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων ΚΑΔ (σε κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω κορωνοϊού), είτε μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος τους, είτε κλείνουν. Τα μέτρα αφορούν Μάρτιο, με παράταση αν απαιτηθεί.

Πιο συγκεκριμένα αναστέλλονται για 4 μήνες (έως 31/07) για οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι εξής πληρωμές:

*Βεβαιωμένες οφειλές από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.

*Κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ ή Ελεγκτικά Κέντρα.

*Δόσεις ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες.

Προϋπόθεση, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Μέχρι σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία (συνολικά ή εν μέρει) 220.000 επιχειρήσεων, με 600.000 εργαζομένους. Επιπλέον 100.000 επιχειρήσεις, με 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει, επηρεάζονται και θα ενταχθούν στο μέτρο.

2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

*1 δις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων, με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.

Προϋπόθεση και πάλι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Εργαζόμενοι – Άνεργοι

*800 ευρώ αποζημίωση (αρχές Απριλίου) σε εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή (μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη το μέτρο επεκτάθηκε).

*Πλήρης κάλυψη από Κράτος ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνταξιοδοτικών και υγείας των εργαζομένων και ασφαλιστικών εισφορών τους, με βάση σύνολο ονομαστικού τους μισθού – κόστος 450 εκ. ευρώ

*Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Τα παραπάνω μέτρα αφορούν 500.000 εργαζομένους, για τους οποίους προβλέπεται επίσης:

*Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

*Παράταση για ακόμη 2 δύο μήνες, καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σε όσους ανέργους λήγει το δικαίωμα λήψης επιδόματος 31 Μαρτίου.

*Μέτρα για απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και προστασίας της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και δημόσιας υγείας.

*Καθιέρωση διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες π.χ. εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση σε e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, μέσω επίσπευσης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών τους.

4. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορωνοϊού.

*Αναβολή για 4 μήνες όλων των φορολογικών υποχρεώσεων (πληρωτέων Μαρτίου).

*800 ευρώ ενίσχυση (στις αρχές Απριλίου), για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου.

*Αναστολή πληρωμής για 3 μήνες, ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

5. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο.

*Δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για αντιμετώπιση επιπτώσεων κορωνοϊού, με άμεση αξιοποίηση πόρων. Το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις, όπως ρευστότητα επιχειρήσεων, στήριξη απασχόλησης και εισοδήματος των εργαζομένων.

*Συνολικά, επιπλέον ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων, με βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τρόπο που διασφαλίζει μέγιστη μόχλευση. Συγκεκριμένα:

-Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για κλάδους που πλήττονται άμεσα. Αν η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο επεκτείνεται χρονικά.

-Eγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. Ευρώ, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας.

-2 δισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες για χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκ. ευρώ, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Απλοποίηση Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αύξηση πόρων του, κατά 250 εκ. ευρώ, για χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% επιτοκίου για 2 χρόνια.

6. Μείωση ΦΠΑ στο 6%, από 24%, σε προϊόντα απαραίτητα για προστασία από κορωνοϊό, όπως:

α. μάσκες και γάντια,

β. αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

γ. σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για ατομική υγιεινή,

δ. αιθυλική αλκοόλη, αν χρησιμοποιείται για παραγωγή αντισηπτικών.

7. Καταβολή του 60% του μισθώματος (Μαρτίου και Απριλίου) επαγγελματικού ακινήτου επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά δραστηριότητα λόγω κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και για α’ κατοικία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών.

Για ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμών δόσεων βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

8. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

9. Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς πολίτες και επιχειρήσεις, με επιστροφή ποσών έως 30.000 ευρώ.

10. Αναστολή ως Σεπτέμβριο από τράπεζες, πληρωμών χρεολυσίων για συνεπείς επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα. Προληπτικά μέτρα προστασίας του Χρηματιστηρίου Τέλος, από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πηγή

Τελευταία Νέα

Ό. Γεροβασίλη: Κρίσιμος ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής & του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Kληθείσα να σχολιάσει την παρουσία Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση Ερντογάν στις ΗΠΑ και την πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο η βουλευτής Άρτας επισήμανε τα εξής: *Είναι...

Π.Ε ΑΡΤΑΣ – Πρόγραμμα χρηματοδότησης αλιείας

Από το τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Άρτας ανακοινώνεται  ότι έχει εκδοθεί η 2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ...

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: Συνθήκες ιδιοκτησιακής «ασφυξίας» περιγράφει η οικογένεια της Δώρας

Η κυρίαρχη ιδιοκτησιακή κουλτούρα αναδύεται ως βασική αιτία της νέας γυναικοκτονίας. Ένας άνδρας 40 ετών δολοφόνησε στην Ρόδο την 31χρονη Δώρα, εκπαιδευτικό, πρώην σύντροφό...

Εγκρίθηκε από τον FDA η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 65 ετών κι ευπαθείς

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 στους ανθρώπους...