Αλλάζει το καθεστώς αναγνώρισης πτυχίων από «κολέγια» και ξένα πανεπιστήμια

0
137

Ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ιδιωτικών «κολεγίων» και των ξένων πανεπιστημίων προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και αντικαθίσταται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το υπουργείο Παιδείας:

«Κύριος σκοπός του ΑΤΕΕΝ είναι η επαλήθευση από τον αρμόδιο φορέα στο κράτος-µέλος καταγωγής του τίτλου, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο προκειμένου η διαδικασία να καταστεί ταχύτερη και πιο ευέλικτη».

Η διαδικασία που θα ισχύει

Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίζει την απόφαση του ΑΤΕΕΝ στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή φορέα, προκειμένου να εγγραφεί σε αυτόν και να ασκήσει το αντίστοιχο επάγγελμα. Όσοι επιθυμούν η αίτησή τους να εξεταστεί με τη νέα διαδικασία, μπορούν υποβάλουν νέα, αποσύροντας την αίτησή τους από το ΣΑΕΠ.

Σύμφωνα με παραδοχή του υπουργείο υπάρχουν περίπου 9.500 απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που αναμένουν επί χρόνια την χορήγηση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων τους.

Στην σχετική ανακοίνωση μάλιστα το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «τέλος στην ομηρία» των αποφοίτων.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here