fbpx
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠροοδευτική διακυβέρνηση

Προοδευτική διακυβέρνηση

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δύσκολη συγκυρία για να περάσει μέτρα αντιδημοκρατικά, μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέτρα που δημιουργούν αρνητικές προοπτικές για το μέλλον. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίζει δικαιώματα και αμφισβητεί κατακτήσεις τις μεταπολίτευσης. Με πρόσχημα την πανδημία επιτίθεται στην κοινωνία και τη δημοκρατία για να κρύψει την αποτυχία της και να νομιμοποιήσει τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Οι δυσμενείς εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και στο μέτωπο της οικονομίας είναι τέτοιες που αυξάνουν τη δυσπιστία της κοινής γνώμης για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Περιοριστικά μέτρα χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη όσων πλήττονται. Αυτό είναι το μόνο κυβερνητικό σχέδιο. Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τη φωνή των ανθρώπων της πρώτης γραμμής που συνεχώς φωνάζουν για συνταγογράφηση των τεστ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μέτρα προστασίας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους εργασίας.

Η εξέλιξη της οικονομικής ύφεσης οδηγεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η υποσχόμενη έκρηξη ανάπτυξης όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά και η ύφεση χτύπησε την Ελλάδα πριν από την έλευση του κορονοϊού.

Η απαραίτητη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του lockdown δεν υλοποιήθηκε. Ούτε οι πολλές και καλές δουλειές, τις οποίες έταζε ο κ. Μητσοτάκης, ήρθαν. Η εργασία, άλλωστε, με τη μείωση των μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων και την πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, κινείται προς έναν σύγχρονο μεσαίωνα.

Ιδίως μετά την πανδημία έχει γίνει σε πολλούς κατανοητό ότι αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση πρέπει να είναι καθολικά και να προσφέρονται σε όλους χωρίς διακρίσεις. Και όμως οι συντηρητικές δυνάμεις ομνύουν ακόμα και σήμερα στα νεοφιλελεύθερα δόγματα, στο μικρότερο κράτος, στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, ακόμα και της Υγείας.

Η κρίση, όμως, σήμερα δεν είναι αποκλειστικά οικονομική και υγειονομική. Είναι και κρίση πολιτική. Συνιστά και κρίση εκπροσώπησης και ταυτόχρονα κρίση θεσμών και κρίση αξιών. Αυτό που αναζητά η κοινωνία, οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, είναι η δημοκρατική και προοδευτική απάντηση σε αυτές τις κρίσεις.

Πρέπει να υπάρξει ένα ευρύ δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο προκειμένου να αποτραπεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και των δυνάμεων που τον στηρίζουν για να δημιουργήσουν ένα καθεστώς ασυδοσίας, κομματικής μεροληψίας και απόλυτης μιντιακής κυριαρχίας. Αυτό φανερώνει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι απευθείας αναθέσεις, σε ποιους πηγαίνει το κρατικό χρήμα και με ποιους όρους, οι εμβολιασμοί εκτός σειράς, η σύναψη δημοσίων συμβάσεων χωρίς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Η υπεράσπιση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ιδίως σε μια συγκυρία που η κοινωνία έχει εμπεδώσει το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης της Ν.Δ. και την καταπάτηση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με το πρόσχημα της πανδημίας.

Σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για το μέλλον με γνώμονα την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα νέα δεδομένα που φέρνει η πανδημία, για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, επενδύοντας σε νέους τομείς και δραστηριότητες. Στην Ελλάδα του μέλλοντος πρέπει να υπάρχει χώρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη σύγχρονη βιομηχανία, την εκσυγχρονισμένη πρωτογενή παραγωγή.

Εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία που θα στηρίξει τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας για μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που δίνει ελπίδα και προοπτική στη πλατιά κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά ασθενέστερων και κυρίως των νέων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.

Η δική μας παρακαταθήκη είναι ότι ο κόσμος μας ψήφισε γιατί δεν είμαστε «επαγγελματίες» του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που βύθισε τη χώρα. Δεν αφήσαμε «καμένη γη» στους επόμενους. Δεν παραδώσαμε άδεια ταμεία αλλά ισχυρά αποθέματα. Στηρίξαμε τα αδύναμα τμήματα της κοινωνίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιχειρήσαμε μια προοδευτική διακυβέρνηση μέσα σε έναν ασφυκτικό νεοφιλελεύθερο κλοιό λιτότητας.

Η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις είναι η δύναμη ευθύνης απέναντι στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η κυβερνητική έκφραση του προοδευτικού κόσμου και της αριστεράς, ο κορμός και η ελπίδα της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι
δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής
Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα