fbpx
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠως δημιουργήθηκε η Σαντορίνη (βίντεο)

Πως δημιουργήθηκε η Σαντορίνη (βίντεο)

Δημιουργημένο από λάβα, το μαγικό νησί των Κυκλάδων, η Σαντορίνη,  αλλάζει το σχήμα της διαρκώς μέγεθος,  με το πέρασμα των αιώνων.

Το βίντεο που ακολουθεί, μας πηγαίνει πίσω στο παρελθόν, στο 4500 π.Χ. τότε που άρχισε να σχηματίζεται ο οικισμός του Ακρωτηρίου. Το Ακρωτήρι στις αρχές του 17ου αιώνα προ Χριστού κατεδαφίζεται από ένα μεγάλο σεισμό . Στη Σαντορίνη τότε κατοικούσαν περίπου 30.000 άνθρωποι, πληθυσμός ο οποίος ήταν διπλάσιος από τον σημερινό. Το 1613 π.Χ. την άνοιξη, το ηφαίστειο αφυπνίζεται και για τρια μερόνυχτα βγάζει όλη τη λάβα και την τέφρα καταστρέφοντας ολοκληροτικά το νησί, τα παράλια των υπόλοιπων Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης, με γιγαντιαία κύματα ύψους 30 μέτρων. Τα άερια που εκτόξευσε από την έκρηξη, έφτασαν στην στρατόσφαιρα διατηρώντας “νύχτα” για δυο εβδομάδες και συνθήκες “χειμώνα” για δύο έτη!

Αρκετά μεγάλο μέρος του νησιού βυθίστηκε, δίνοντάς του έτσι τη σημερινή μορφή που έχει περίπου, ενώ όταν έκατσε η στάχτη επέκτεινε τις ανατολικές ακτές έως και δυο χιλιόμετρα. Από το 46 μ.Χ. μέσα από τα βάθη της Καλντέρας άρχισαν και πάλι να σχηματίζονται τα ηφαιστειακά νησιά, με την τελευταία  ηφαιστειακή έκρηξη να καταγράφεται το 1950. Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, σε περίπτωση που το ηφαίστειο εκραγεί ξανά, θα απελευθερωθεί τόση ενέργεια, δυνατή ώστε να κρατήσει η έκρηξη τρία χρόνια και να σχηματίσει ηφαιστειακό θόλο ύψους 120 μέτρων.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα