Πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής κατέπλευσαν στην  Αβάνα, «θέτοντας» σε επιφυλακή το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως μεταφέρουν οπλικά συστήματα. Πρόκειται για την φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων «Γιαροσλάβ ο Σοφός» και το δεξαμενόπλοιο «Λένα».

Η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων έχει σημάνει συναγερμό στις αμερικανικές δυνάμεις καθώς και στους παράκτιους σταθμούς ραντάρ που καταγράφουν τα πάντα στην  θαλάσσια περιοχή αυτή.

Επίσημα η παρουσία  των ρωσικών πλοίων στην Κούβα αφορά «επίσκεψη» καθώς και τροφοδοσία με τρόφιμα και νερό και «χαλάρωση» των πληρωμάτων μετά από μια διατλαντική διέλευση.

Αλλά όποιος τα πιστεύει αυτά ειδικά αυτό το διάστημα ευρίσκεται σε «άλλο πλανήτη».

Η Μόσχα αποστέλλει αρχικά «μήνυμα» στην Ουάσιγκτον ότι η Κούβα αποτελεί «δικής της επιρροής περιοχή»  και πολύ εύκολα μπορεί να μεταφερθούν «πύραυλοι» (πληροφορίες λένε πως λειτουργεί ήδη ραντάρ) οι οποίοι θα θέσουν σε άμεση στοχοποίηση ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής επικράτειας από τέτοια κοντινή  απόσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Γιαροσλαβ ο Σοφός»  είναι στην πρώτη γραμμή των πλοίων της συνεχούς ετοιμότητας μάχης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ανά τον κόσμο .

Το πλοίο διαθέτει πυραύλους Cruise και έχει  σχεδιαστεί για αποστολές αναζήτησης, εντοπισμό και  παρακολούθηση  υποβρυχίων του εχθρού.

Διαθέτει σύγχρονα οπλικά συστήματα  και μεγάλες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες  στη θάλασσα, αντι-πλοϊκούς πυραύλους καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου .

Οι δυνατότητες αυτών των συστημάτων αυτών ειδικά  είναι «άγνωστες» στο ΝΑΤΟ και έχουν εγείρει ανησυχίες μαζί με την ρωσική ναυτική βάση στην Κούβα η οποία αναβαθμίστηκε πρόσφατα ως απάντηση στην αμερικανική επιθετικότητα , σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Η Μόσχα θα δημιουργήσει ξανά τις στρατιωτικές βάσεις στην Κούβα και στο Βιετνάμ όπου είχε στο παρελθόν» είχε ανακοινώσει ξαφνικά ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Nikolay Pankov με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Κούβα

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό» είπε ο Pankov.

«Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αξιολογεί ξανά τις αποφάσεις που έγιναν στο παρελθόν με τις οποίες έκλεισαν αυτές οι βάσεις στις συγκεκριμένες χώρες» πρόσθεσε.

Τις ίδιες δηλώσεις είχε κάνει τότε και ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων του ρωσικού Κοινοβουλίου Aleksey Chepa ο οποίος τόνισε ότι:

«Η Ρωσία επαναξιολογεί τα θέματα της παρουσίας της σε άλλες περιοχές στον κόσμο. Πιστεύω ότι αυτό συμπλέει με τα ρωσικά συμφέροντα στις βάσεις στην Λατινική Αμερική, νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική.

Υπήρχαν σοβιετικές και ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κούβα και στο Βιετνάμ μέχρι το 2002.

Το ρωσικό ναυτικό είχε αναπτυχθεί στο Cam Rahn, στο Βιετνάμ, και η Ρωσία είχε κέντρο ηλεκτρονικών υποκλοπών στη Lourdes, στη Κούβα.

Image result for κριση κουβας

Image result

Image result for cuban missile crisis nuclear missile