Η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου αλλά αυτό δεν σημαίνει το τέλος της μεγάλης και ταραχώδους διαδρομής του Brexit.

31 Ιανουαρίου: Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωσης στις 31 Ιανουαρίου, μία ημερομηνία που έχει μετατεθεί τρεις φορές από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.

Η χώρα θα εισέλθει σε μεταβατική φάση κατά την οποία οι σχέσεις της να παραμείνουν αμετάβλητες με τους 27 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αντιθέτως, δεν θα μπορεί να συμμετέχει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν θα έχει λόγο στις αποφάσεις τους.

Η προθεσμία αυτή υποτίθεται ότι θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να διαμορφώσουν μία νέα σχέση στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας.

Φεβρουάριος/Μάρτιος: έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων

Το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις ήδη από την 1η Φεβρουαρίου, όμως τα μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για να ορίσουν τους στόχους των διαπραγματεύσεων.

Σε ομιλία που θα απευθύνει στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει τις φιλοδοξίες του, που μεταφράζονται στην επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κατά τα πρότυπα της συμφωνίας που συνδέει την Ενωση με τον Καναδά, χωρίς σύνδεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η ευρωπαϊκή εντολή για τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να εγκριθεί σε υπουργικό επίπεδο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, γεγονός που θα επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν περί την 1η Μαρτίου.

Εκτός του εμπορίου, δεν λείπουν τα θέματα επί των οποίων θα πρέπει να συμφωνήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι 27: ασφάλεια, δικαστική συνεργασία, εκπαίδευση, ενέργεια…

Παράλληλα, το Λονδίνο σχεδιάζει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επίτευξη συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου.

1η Ιουλίου: λήξη της προθεσμίας για αίτηση παράτασης της μεταβατικής περιόδου

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παρατείνει την μεταβατική περίοδο πέραν του τέλους του 2020 για ένα ή δύο χρόνια, αλλά οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει: δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση. Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η προβλεπόμενη μεταβατική περίοδος δεν είναι επαρκής. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προειδοποιήσει ότι είναι αδύνατη η διεκπεραίωση όλων των θεμάτων και ότι πρέπει να γίνει επιλογή προτεραιοτήτων.

31 Δεκεμβρίου: τέλος της μεταβατικής περιόδου

Το τέλος των δεσμών που συνδέουν την Ευρωπαϊκή Ενωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ίσχυαν εδώ και 47 χρόνια.

Εάν δεν υπάρξει νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, εμπόριο, μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες διαταραχές.

Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Σύμφωνα με το BBC, τα περισσότερα πράγματα θα μείνουν ίδια, όμως θα υπάρξουν και κάποιες αλλαγές.

Αυτές είναι:

1. Οι Βρετανοί βουλευτές θα χάσουν τις έδρες τους

Γνωστά πρόσωπα, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι μεταξύ των 73 ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου που θα χάσουν αυτόματα τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή, τη στιγμή του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από όλα τα πολιτικά όργανα και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

2. Τέλος οι συμμετοχές στις Συνόδους Κορυφής

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να δεχθεί ειδική πρόσκληση για να παρευρεθεί σε Συνόδους Κορυφής με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ. Επίσης, οι Βρετανοί υπουργοί δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε τακτικές συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Οι εμπορικές συμφωνίες

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έρθει σε επαφή με χώρες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να καθορίσει νέους κανόνες σχετικά με την αγορά και την πώληση αγαθών.

Οι υποστηρικτές του Brexit αναφέρουν ότι η ελευθερία της θέσπισης νέων εμπορικών κανόνων θα ενισχύσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι εάν επιτευχθούν νέες εμπορικές συμφωνίες, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να τις θέσει σε ισχύ μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος των 11 μηνών.

4. Θα αλλάξουν χρώμα τα διαβατήρια

Τα μπορντό διαβατήρια που έχουν μέχρι σήμερα οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας θα αλλάξουν – έπειτα από 30 χρόνια- χρώμα και θα γίνουν μπλε με χρυσό.

Το νέο χρώμα θα κυκλοφορήσει σταδιακά για αρκετούς μήνες, με όλα τα νέα διαβατήρια να εκδίδονται με μπλε χρώμα μέχρι τα μέσα του έτους. Μέχρι τότε τα υπάρχοντα μπορντό διαβατήρια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

5. Τα νομίσματα του Brexit

Περίπου τρία εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα των 50 σεντς που φέρουν την ημερομηνία 31 Ιανουαρίου και την επιγραφή: «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη», θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή.

Εντούτοις, τα νομίσματα αυτά έπρεπε να λειωθούν και να ανακυκλωθούν μετά την παράταση της προθεσμίας.

6. Κλείνει το τμήμα Brexit

Η ομάδα που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία θα κλείσει την ημέρα του Brexit.

Το Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε από την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το 2016.

Για τις επερχόμενες συνομιλίες, η διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εδρεύει στην Downing Street.

7. Η Γερμανία δεν θα εκδώσει τους πολίτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά το Brexit, δεν θα είναι δυνατό για ορισμένους ύποπτους για εγκληματικές ενέργειες να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν φύγουν στη Γερμανία.

Το σύνταγμα της Γερμανίας δεν επιτρέπει στους πολίτες του να εκδίδονται, εκτός εάν πρόκειται για άλλη χώρα της ΕΕ.

«Η εξαίρεση αυτή δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης στο BBC News.

Δεν είναι σαφές εάν οι ίδιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για άλλες χώρες. Η Σλοβενία, για παράδειγμα, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε κάποιο σχετικό σχόλιο.