fbpx
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Υπόγεια «Κιβωτός» σπόρων για την Ημέρα της Κρίσης

Υπόγεια «Κιβωτός» σπόρων για την Ημέρα της Κρίσης [Βίντεο]

Το έργο της προστασίας της χλωρίδας και των πηγών τροφίμων του πλανήτη, δηλαδή, το μέλλον των επόμενων γενεών εξαρτάται από μια εκ των πλέον άγονων περιοχών στη Γη, στον Αρκτικό Κύκλο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Βρίσκεται στην αρκτική περιοχή του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.

Οι σπόροι φυλάσσονται στο εσωτερικό ενός βουνού 130 μέτρα πάνω από την επιφάνεια τις θάλασσας. Για κάποιους ο χώρος αυτός είναι ο πλέον σημαντικός στον πλανήτη μας. Το περιεχόμενο του είναι ασφαλές για τους επόμενους δύο αιώνες.

Οι σπόροι είναι αποθηκευμένοι σε θαλάμους με σταθερή θερμοκρασία -18 βαθμών. Ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η θερμοκρασία θα φτάσει το μηδέν μετά από δεκαετίες, εξαιτίας της ειδικής μόνωσης της κατασκευής.

«Έχουμε ξύλινα κουτιά από το Τατζικιστάν και την Αρμενία. Κάποια από το Αζερμπαϊτζάν και την Κολομβία. Έχουμε άλλα από την Πορτογαλία και την Κόστα Ρίκα, από τη Ζάμπια, την Ουκρανία και από το Διεθνές Κέντρο Πατάτας στο Περού», εξηγεί ένας από τους υπευθύνους για τη συντήρηση των σπόρων, ο Ασμούντ Ασντάλ.

Οι έριδες μεταξύ των κρατών δεν έχουν θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων:

«Έχουμε σπόρους από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Αυτοί είναι από τη Νότια Κορέα στην άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι από τη Βόρεια. Συνεπώς όλες οι χώρες συνεργάζονται σε αυτή την σπουδαία αποστολή για τη φύλαξη των σπόρων. Μπορεί να μην έχουν τις πλέον φιλικές σχέσεις, εδώ όμως, όλες οι χώρες συνεργάζονται», αναφέρει ο κ. Ασντάλ.

Την αποκαλούν «Κιβωτό για την Ημέρα της Κρίσης», καθώς οι σπόροι θα διαφυλαχτούν σε περίπτωση καταστροφής.

Το 2015 σπόροι από τη Συρία μεταφέρθηκαν στο Σβάλμπαρντ, καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις είχαν καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση στην συριακή Τράπεζα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Διεθνές Κέντρο για τη Γεωργική Έρευνα στις Ξηρές Περιοχές κατέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα πάνω από 15.000 δείγματα από τη Συρία μαζί με σπόρους από το Μπενίν, την Ινδία, το Πακιστάν, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Βοσνία, τη Λευκορωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας της Παγκόσμιας Τράπεζας η προστασία της αγροτικής παραγωγής για τις μελλοντικές γενεές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Αυστραλία: Η χώρα απέκτησε το πρώτο δικό της mRNA εμβόλιο

Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο mRNA εμβόλιο της χώρας, το οποίο ελπίζουν ότι μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα, ώστε να προστατεύει από νέες παραλλαγές του κορωνοϊού όπως...

Έπεσε τμήμα του εξωτερικού τοίχου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ήμερων και των προβλημάτων, που προκάλεσαν, είχαν ως αποτέλεσμα να καταπέσει τμήμα του εξωτερικού τοίχου του 9ουΔημοτικού Σχολείου. Με...

Επίδομα παιδιού : Τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ

Επιδόματα σε πάνω από 1,648 εκατ. δικαιούχους θα καταβάλλει την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, ο ΟΠΕΚΑ. Από αυτά το επίδομα παιδιού θα δοθεί σε...

Καταιγίδες σαρώνουν την Ήπειρο, χιόνια στα ορεινά από το βράδυ

Έντονες καταιγίδες εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε όλη την Ήπειρο με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα προβλήματα, κυρίως από καταπτώσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Ανεμοστρόβιλος που χτύπησε...