fbpx
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Υπόγεια «Κιβωτός» σπόρων για την Ημέρα της Κρίσης

Υπόγεια «Κιβωτός» σπόρων για την Ημέρα της Κρίσης [Βίντεο]

Το έργο της προστασίας της χλωρίδας και των πηγών τροφίμων του πλανήτη, δηλαδή, το μέλλον των επόμενων γενεών εξαρτάται από μια εκ των πλέον άγονων περιοχών στη Γη, στον Αρκτικό Κύκλο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Βρίσκεται στην αρκτική περιοχή του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.

Οι σπόροι φυλάσσονται στο εσωτερικό ενός βουνού 130 μέτρα πάνω από την επιφάνεια τις θάλασσας. Για κάποιους ο χώρος αυτός είναι ο πλέον σημαντικός στον πλανήτη μας. Το περιεχόμενο του είναι ασφαλές για τους επόμενους δύο αιώνες.

Οι σπόροι είναι αποθηκευμένοι σε θαλάμους με σταθερή θερμοκρασία -18 βαθμών. Ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η θερμοκρασία θα φτάσει το μηδέν μετά από δεκαετίες, εξαιτίας της ειδικής μόνωσης της κατασκευής.

«Έχουμε ξύλινα κουτιά από το Τατζικιστάν και την Αρμενία. Κάποια από το Αζερμπαϊτζάν και την Κολομβία. Έχουμε άλλα από την Πορτογαλία και την Κόστα Ρίκα, από τη Ζάμπια, την Ουκρανία και από το Διεθνές Κέντρο Πατάτας στο Περού», εξηγεί ένας από τους υπευθύνους για τη συντήρηση των σπόρων, ο Ασμούντ Ασντάλ.

Οι έριδες μεταξύ των κρατών δεν έχουν θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων:

«Έχουμε σπόρους από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Αυτοί είναι από τη Νότια Κορέα στην άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι από τη Βόρεια. Συνεπώς όλες οι χώρες συνεργάζονται σε αυτή την σπουδαία αποστολή για τη φύλαξη των σπόρων. Μπορεί να μην έχουν τις πλέον φιλικές σχέσεις, εδώ όμως, όλες οι χώρες συνεργάζονται», αναφέρει ο κ. Ασντάλ.

Την αποκαλούν «Κιβωτό για την Ημέρα της Κρίσης», καθώς οι σπόροι θα διαφυλαχτούν σε περίπτωση καταστροφής.

Το 2015 σπόροι από τη Συρία μεταφέρθηκαν στο Σβάλμπαρντ, καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις είχαν καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση στην συριακή Τράπεζα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Διεθνές Κέντρο για τη Γεωργική Έρευνα στις Ξηρές Περιοχές κατέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα πάνω από 15.000 δείγματα από τη Συρία μαζί με σπόρους από το Μπενίν, την Ινδία, το Πακιστάν, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Βοσνία, τη Λευκορωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτός είναι και ο σκοπός της δημιουργίας της Παγκόσμιας Τράπεζας η προστασία της αγροτικής παραγωγής για τις μελλοντικές γενεές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ερώτηση σχετικά με την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων έκαναν Ηπειρώτες βουλευτές

Συγκεκριμένες απαντήσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα που έχει προκύψει με την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων, και κατ’ επέκταση της Ηπείρου, ζητά η Μερόπη Τζούφη...

Ολοκληρώθηκε η 8η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας

Με επιτυχία και με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών», ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, η 8η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας και η Εμποροπανήγυρη,...

Δήμος Αρταίων: Παράταση περιόδου επαναξιολόγησης αιτήσεων των κοινωνικών Δομών

Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει το κοινό πως συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα δηλαδή έως και τις 7/10/2022 η διαδικασία επαναξιολόγησης των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων των Κοινωνικών...

Γ. Στύλιος: Επισκέψεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα

Στην Άρτα βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος συνοδευόμενος τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Καρασαρίνη καθώς και στελέχη...