fbpx
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπό εξαφάνιση ο ορεσίβιος γορίλας

Υπό εξαφάνιση ο ορεσίβιος γορίλας

Υπό εξαφάνιση ο ορεσίβιος γορίλας

Άσχημα νέα για τον ορεσίβιο γορίλα. Εξαιτίας πολέμων και λαθροθηρίας στην καρδιά της Αφρικής, ο ορεσίβιος γορίλας απειλείται με εξαφάνιση σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) υπάρχουν ακόμα μόνο 5.000 ορεσίβιοι γορίλες. Τα μεγάλα αυτά ζώα και κάτοικοι υπεραιωνόβιων δασών απειλούνται από την καταπάτηση των νόμων και το ανασφαλές περιβάλλον, εξαιτίας πολεμικών συρράξεων σε τμήματα κυρίως της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η γενική γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης Ίνγκερ Άντερσεν έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα και επεσήμανε πως η κόκκινη λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος καταδεικνύει σε ποιό βαθμό «εμείς οι άνθρωποι εξολοθρεύουμε τα πιο συγγενικά μας είδη». Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει πως τα τελευταία είκοσι χρόνια περιορίστηκε ο ζωτικός χώρος του ορεσίβιου γορίλα και ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 70%. Ο ορεσίβιος γορίλας είναι ένα από τα δυο υποείδη του ανατολικού γορίλα.

Στην λεγόμενη κόκκινη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά τα τέσσερα από τα έξι είδη των ανθρωπιδών. Εκτός από τον ανατολικό γορίλα απειλείται ο δυτικός γορίλας καθώς και ο ουραγκοτάγκος του Βορνέο και της Σουμάτρα.

Αντίθετα καλά είναι τα νέα για το γιγαντιαίο Πάντα, το οποίο αντιδρά θετικά στις εντεινόμενες προσπάθειες για την προστασία της φύσης που καταβάλει η Κίνα. Ένας λόγος για πανηγυρισμούς, όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωση μια και δεν περίμενε κανείς αυτή την εξέλιξη στην Κίνα. Επίσης δεν περιλαμβάνεται πλέον στην κόκκινη λίστα η ασπρόμαυρη αρκούδα. Αυτό σημαίνει πως δεν απειλείται με εξαφάνιση, ωστόσο κινδυνεύει.

Σύμφωνα με νέους υπολογισμούς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.864 «ενήλικα» Πάντα ενώ μαζί με τους απογόνους τους ο πληθυσμός τους φθάνει τα 2.060. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να βλέπουν σοβαρούς κινδύνους για τα Πάντα κυρίως εξαιτίας της σύξησης της θερμοκρασίας της γης.

Το 1948 η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) ίδρυσε το πρώτο σχετικό διεθνές δίκτυο. Μέλη είναι πάνω από 200 κυβερνήσεις και 800 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η οργάνωση καταρτίζει την πιο πλήρη κόκκινη λίστα στον κόσμο με είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Απίστευτα τα κέρδη για την Exxon Mobil το 2022 – Έφτασε τα 59$ δισ.

Κέρδη 59 δισ. δολαρίων είχε η Exxon Mobil το 2022, όπως δήλωσε η εταιρεία, κερδίζοντας πάνω από 6,7 εκατ. δολάρια την ώρα πέρυσι και...

Οι πιο περιζήτητες IT ειδικότητες στο dark web

Η ομάδα Digital Footprint Intelligence της Kaspersky διερεύνησε την αγορά εργασίας του darknet. Μετά την ανάλυση 200.000 αγγελιών απασχόλησης κατά την περίοδο 2020-2022, οι...

Πόσο θα πληρώσετε με τις νέες επιδοτήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος  έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας...

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης μέσω Ελλάδας και ο EastMed στις συζητήσεις Δένδια στο Ισραήλ

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε...