fbpx
Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Ξεκινά η αναστήλωση του οθωμανικού μνημείου της Άρτας

Ξεκινά η αναστήλωση του οθωμανικού μνημείου της Άρτας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξης όλων των μνημείων της περιοχής αρμοδιότητάς της, προχωρεί στις απαραίτητες εργασίες για την αναστήλωση ενός σημαντικού οθωμανικού μνημείου της Άρτας, το οποίο σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση στο λόφο πάνω από το Μαράτι, ανάμεσα στα χωριά Γραμμενίτσα και Χανόπουλο.

Πρόκειται για ορθογώνια λιθόκτιστη κατασκευή μικρών διαστάσεων ταφικής χρήσης («τουρμπές»). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αλλά και την τοπική προφορική παράδοση, το μνημείο αναφέρεται ως τάφος του Φαΐκ Πασά, σημαντικής προσωπικότητας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ και ενός από τους πρώτους διοικητές της Άρτας, μετά την παράδοση της πόλης στους Οθωμανούς το 1449.

Ο Φαΐκ Πασάς είναι, επίσης, ιδρυτής του τζαμιού που είναι γνωστό ως Ιμαρέτ ή Μαράτι και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τουρμπέ (προς νότον). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο, καθώς χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου αι. και είναι το παλαιότερο οθωμανικό τέμενος της Ηπείρου.

Η σύγκριση της τοιχοδομίας του τουρμπέ με αυτήν του τεμένους έχει οδηγήσει τη σύγχρονη έρευνα στο συμπέρασμα ότι το ταφικό μνημείο είναι υστερότερο του τζαμιού και, συνεπώς, δε μπορεί να συσχετιστεί με τον Φαΐκ. Πιθανόν ανήκε σε κάποιο επιφανές πρόσωπο της περιοχής, καθώς πέριξ του συγκροτήματος του Ιμαρέτ υπήρξε οικισμός, τον οποίο αναφέρουν ξένοι περιηγητές.

Έως και τη δεκαετία του ΄90 το μικρό αυτό μνημείο σωζόταν ολόκληρο, σύμφωνα με το φωτογραφικό αρχείο της εποχής. Δυστυχώς, έκτοτε κακόβουλοι άνθρωποι, που καμία σχέση δεν έχουν με τον πολιτισμό, προχώρησαν στη μερική κατεδάφισή του, με αποτέλεσμα σήμερα να διατηρείται μόνο η δυτική και τμήμα της βόρειας πλευράς, ενώ δε σώζεται κανένα στοιχείο από τη στέγη του.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης η Υπηρεσία μας δίνει ξανά μορφή και ζωή σε ένα ακόμη μνημείο της περιοχής μας που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.

arxaiologiko_tafos_faik_pasa-2

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Π.Ε Άρτας για τα έργα: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη και Μεσόπυργος – Αυλάκι

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη όπου διαπίστωσε την πρόοδο των έργων στην επαρχιακή οδό Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη....

Ιταλία 2021: 1η θέση και 14 βραβεύσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Μια πρωτοφανής διάκριση για Έλληνα ελαιοπαραγωγό Single Estate πολύ υψηλού κύρους, με την πρώτη θέση και 14 βραβεύσεις, σημειώθηκε στην Ιταλία, για τους βιολογικούς...

Πνοή και πάλι για το Λιμάνι Κόπραινας

Αξίζει να γνωρίσουμε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία πριν αναφερθούμε στην στρατηγικής σημασίας κίνηση, αναβιώνοντας παλιές καλές εποχές στο λιμάνι της Κόπραινας. Ιστορικά Στοιχεία Η Κόπραινα Άρτας με το ιστορικό...

Ρωσία: Αεροπορική τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες

Το δικινητήτριο αεροπλάνο συνετρίβη στο Ομπλάστ του Κεμέροβο της νοτιοδυτικής Σιβηρίας. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη συντριβή ενός δικινητήριου αεροπλάνου στο...