fbpx
ΑρχικήΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΧΗΜΑΤΑ & ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΤροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα - Aποζημιώσεις και συνέπειες

Τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα – Aποζημιώσεις και συνέπειες

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μικρή μείωση στα τροχαία ατυχήματα, ο αριθμός είναι ακόμη υψηλός. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2017 έγιναν περίπου 11 χιλιάδες τροχαία.

Πέρα από την απειλή για τη ζωή, τα τροχαία μπορεί να προκαλέσουν σωματικές, ψυχικές και υλικές βλάβες που πρέπει να αποζημιωθούν.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο υπεύθυνος για το ατύχημα είναι κάτοχος ανασφάλιστου οχήματος. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερα από 600 χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση που τρακάρει με ανασφάλιστο όχημα, είναι να καλέσει τροχαία για να καταγράψει το γεγονός και να κατοχυρώσει τη θέση του ως προς το ατύχημα. Αυτό πρέπει να συμβεί ακόμη και αν ο υπεύθυνος έχει φύγει.
Παράλληλα, πρέπει να καλέσει την «Φροντίδα ατυχήματος» που προσφέρει η κάθε ασφαλιστική εταιρία.
Οι ειδικοί καταγράφουν το ατύχημα, τις ζημίες που έχουν προκληθεί στο όχημα, βγάζουν φωτογραφίες, συμπληρώνουν τη δήλωση ατυχήματος και συλλέγουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να σταλούν στην ασφαλιστική εταιρία.

Το γράφημα της Ελληνικής Αστυνομίας με τα ατυχήματα του 2016 και 2017

Η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει την αποζημίωση μόνο στην περίπτωση που έχουν προκληθεί υλικές ζημιές και υπάρχει στο ασφαλιστήριο η κάλυψη για «ζημιές από ανασφάλιστο όχημα», που δεν εμπεριέχεται στις βασικές υποχρεωτικές καλύψεις.
Η κάθε ασφαλιστική δίνει διαφορετική αποζημίωση για την επιδιόρθωση των υλικών ζημιών από ανασφάλιστο όχημα. Για παράδειγμα, μερικές παρέχουν την εμπορική αξία του αυτοκινήτου.

Αν όμως, υπάρχουν σωματικές βλάβες ή δεν υπάρχει κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρία, πρέπει να γίνει έγγραφη αίτηση αποζημίωσης στο Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Η αίτηση αυτή είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης του ασφαλισμένου οχήματος να διεκδικήσει αποζημίωση δικαστικώς.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος, ο τραυματισμένος μπορεί να ζητήσει ενδεικτικά την κάλυψη των ιατρικών δαπανών, αποζημίωση για την απώλεια εισοδημάτων, για ηθική βλάβη και για τυχόν αναπηρία από το Επικουρικό Κεφάλαιο.
Σε περίπτωση θανάτου, ο δικαιούχος μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για διατροφή, έξοδα κηδείας, ψυχική οδύνη κλπ.
Και στις δυο περιπτώσεις το συνολικό ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να φτάσει το 1.220.000 ευρώ ανά θύμα, ενώ η αποζημίωση για ψυχική οδύνη των δικαιούχων δεν ξεπερνά τα 6 χιλιάδες ευρώ.
Το ίδιο ποσό παρέχεται και σε περίπτωση υλικών ζημιών που δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της καταστροφής.
Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια και είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από δικηγόρο.
Στη συνέχεια, το Επικουρικό Κεφάλαιο στρέφεται στον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος για να πάρει το ποσό που κατέβαλε.

- Advertisement -

Τελευταία Νέα