fbpx
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα

Και το όνομα αυτού: Αποστόλης. Ήταν το πρώτο «παιδί του σωλήνα» που γεννήθηκε στην Ελλάδα και το τρίτο στον κόσμο, τη δεκαετία του ’80. Αυτό σημαίνει ότι είχε έρθει στον κόσμο με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία ήταν επαναστατική για την επιστήμη και μάλλον άστοχα, ονομάστηκε τότε από τον Τύπο ως «σωλήνας».

Οι γονείς του είχαν μεταβεί στην Τήνο για να το βαφτίσουν, επειδή η μητέρα του, Ελένη Τσιρίγκα, το είχε «τάξει στη Μεγαλόχαρη». Νονός του μικρού Αποστόλη ήταν ένας φίλος του ζευγαριού, αλλά το γεγονός ήταν τόσο μεγάλο που έσπευσαν να γίνουν ανάδοχοι εφοπλιστές και βιομήχανοι. Ήταν ένα θαύμα της ιατρικής επιστήμης, που εκείνη την εποχή προσπαθούσε να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τον πρωτοεμφανιζόμενο ιό του Έιτζ.

Ως τότε, πολλά ζευγάρια που ήθελαν το «δώρο του πελαργού», έπρεπε να μεταναστεύσουν σε χώρες που εφαρμοζόταν πειραματικά η εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα έξοδα όμως ήταν τεράστια και οι απογοητεύσεις πολλές. Ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να δοκιμάσει ένα ζευγάρι την τύχη του κόστιζε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δραχμές, ποσό αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής.

Οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής ήταν 1 στις 10  Στην Ελλάδα, ειδικότητα στα «παιδιά του σωλήνα» είχε το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμότητας του Μαιευτηρίου Αθηνών. Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας το Κέντρο εξυπηρέτησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες για συμβουλές και θεραπείες. Τα ποσοστά επιτυχίας του ήταν όμοια με του εξωτερικού. Οι τιμές για μια τέτοια προσπάθεια ήταν από 100 έως 200 χιλιάδες δραχμές, δηλαδή αρκετά φθηνότερα από ότι στο εξωτερικό.

Εκεί «συνελήφθησαν» 10 μωρά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας και μάλιστα, μια μητέρα γέννησε δίδυμα. Ήταν, επίσης, το πρώτο Κέντρο που χρησιμοποίησε τις ακτίνες λέιζερ με σκοπό να καταπολεμήσει τη στειρότητα.Έτσι, κάθε φορά που ένα παιδί, όπως ο Αποστόλης, ερχόταν στον κόσμο, αποτελούσε μια μικρή νίκη για την Ιατρική.

Και αυτό γιατί τα ποσοστά επιτυχίας παγκοσμίως δεν ξεπερνούσαν το 10%, δηλαδή έγκυος έμενε μόλις η μια γυναίκα στις δέκα. Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξελίχθηκε κατά πολύ τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας πολλά ζευγάρια να τεκνοποιήσουν και σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία.Στην πορεία χάθηκε και ο όρος «σωλήνας» και σταμάτησαν τα δημοσιεύματα για τα περίφημα «παιδιά» του.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Συντάξεις Απριλίου : Ξεκίνησε η πληρωμή

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου, το απόγευμα ξεκίνησαν από τον e-ΕΦΚΑ οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Απρίλιο. Όπως γίνεται κάθε μήνα,...

Δικαιοσύνη και ασφάλεια χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν γίνεται

Ενόψει των εκλογών ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που η κυβέρνηση προσπαθεί επιμελώς να κρύψει κάτω από το χαλί είναι εκείνο της δημόσιας υγείας...

Η PALSO Άρτας διοργανώνει την 17η Πανηπειρωτική Έκθεση Ξενόγλωσσου Διδακτικού Βιβλίου

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Άρτας διοργανώνει την 17η Πανηπειρωτική Έκθεση Ξενόγλωσσου Διδακτικού Βιβλίου & Εποπτικών Μέσων την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στο Επιμελητηριακό...

Τι δήλωσε ο CEO του TikTok στο Κογκρέσο σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με την Κίνα και την ασφάλεια των εφήβων

Στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, προσπάθησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα και τη μητρική...