fbpx
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα

Και το όνομα αυτού: Αποστόλης. Ήταν το πρώτο «παιδί του σωλήνα» που γεννήθηκε στην Ελλάδα και το τρίτο στον κόσμο, τη δεκαετία του ’80. Αυτό σημαίνει ότι είχε έρθει στον κόσμο με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία ήταν επαναστατική για την επιστήμη και μάλλον άστοχα, ονομάστηκε τότε από τον Τύπο ως «σωλήνας».

Οι γονείς του είχαν μεταβεί στην Τήνο για να το βαφτίσουν, επειδή η μητέρα του, Ελένη Τσιρίγκα, το είχε «τάξει στη Μεγαλόχαρη». Νονός του μικρού Αποστόλη ήταν ένας φίλος του ζευγαριού, αλλά το γεγονός ήταν τόσο μεγάλο που έσπευσαν να γίνουν ανάδοχοι εφοπλιστές και βιομήχανοι. Ήταν ένα θαύμα της ιατρικής επιστήμης, που εκείνη την εποχή προσπαθούσε να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τον πρωτοεμφανιζόμενο ιό του Έιτζ.

Ως τότε, πολλά ζευγάρια που ήθελαν το «δώρο του πελαργού», έπρεπε να μεταναστεύσουν σε χώρες που εφαρμοζόταν πειραματικά η εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα έξοδα όμως ήταν τεράστια και οι απογοητεύσεις πολλές. Ένα ταξίδι στο εξωτερικό για να δοκιμάσει ένα ζευγάρι την τύχη του κόστιζε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δραχμές, ποσό αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής.

Οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής ήταν 1 στις 10  Στην Ελλάδα, ειδικότητα στα «παιδιά του σωλήνα» είχε το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμότητας του Μαιευτηρίου Αθηνών. Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας το Κέντρο εξυπηρέτησε περισσότερες από 1.000 γυναίκες για συμβουλές και θεραπείες. Τα ποσοστά επιτυχίας του ήταν όμοια με του εξωτερικού. Οι τιμές για μια τέτοια προσπάθεια ήταν από 100 έως 200 χιλιάδες δραχμές, δηλαδή αρκετά φθηνότερα από ότι στο εξωτερικό.

Εκεί «συνελήφθησαν» 10 μωρά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας και μάλιστα, μια μητέρα γέννησε δίδυμα. Ήταν, επίσης, το πρώτο Κέντρο που χρησιμοποίησε τις ακτίνες λέιζερ με σκοπό να καταπολεμήσει τη στειρότητα.Έτσι, κάθε φορά που ένα παιδί, όπως ο Αποστόλης, ερχόταν στον κόσμο, αποτελούσε μια μικρή νίκη για την Ιατρική.

Και αυτό γιατί τα ποσοστά επιτυχίας παγκοσμίως δεν ξεπερνούσαν το 10%, δηλαδή έγκυος έμενε μόλις η μια γυναίκα στις δέκα. Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξελίχθηκε κατά πολύ τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας πολλά ζευγάρια να τεκνοποιήσουν και σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία.Στην πορεία χάθηκε και ο όρος «σωλήνας» και σταμάτησαν τα δημοσιεύματα για τα περίφημα «παιδιά» του.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Τραγωδία: Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο στην Σάμο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και τα δύο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Για το πρώτο οι ελπίδες έσβησαν, ενώ για το δεύτερο καταβάλλονται...

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, λόγω των έκτακτων μέτρων...

Αναστέλλονται οι αγώνες μπάσκετ στην Βορειοδυτική Ελλάδα

Με απόφασή της η ΕΣΚΑΒΔΕ αναστέλλει όλους τους αγώνες που βρίσκονται υπό την αιγίδα της αρχής γενομένης από αύριο 31/10/2020.

Το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο απο την Harley Davidson

Η Harley-Davidson μπαίνει στην αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων με το Serial 1, ένα κομψά σχεδιασμένο ποδήλατο το οποίο θα γίνει διαθέσιμο τον Μάρτιο του 2021....