fbpx
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΥΓΕΙΑ Tο Fertility coaching μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή της εξωσωματικής

Tο Fertility coaching μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή της εξωσωματικής

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην τεκνοποίηση, πριν καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής θα πρέπει να προσπαθήσουν να διορθώσουν τους παράγοντες, οι οποίοι πλήττουν τη γονιμότητα. Με την αλλαγή του τρόπου ζωής, τη διατροφή, την άσκηση, το μασάζ, τον βελονισμό αλλά κυρίως με την “εκπαίδευση γονιμότητας” (fetility coaching) μπορούν να αποφευχθούν ή να ελαττωθούν οι κίνδυνοι που ενέχει η εξωσωματική.

Η διατροφή βελτιώνει την ομοιόσταση και το ορμονικό σύστημα μέσω της αρνητικής πρόσληψης θερμίδων και μέσω της σύστασης των τροφίμων. Η ζάχαρη είναι καταστροφική για τη γονιμότητα, ενώ αντιθέτως τα πράσινα λαχανικά, τα ω3 λιπαρά και η βιταμίνη D δρουν ευεργετικά.

Το μασάζ γονιμότητας και ο βελονισμός είτε μέσω της πίεσης είτε μέσω του ήπιου πόνου διεγείρουν σημεία τους σώματος και ενεργοποιούν μηχανισμούς, οι οποίοι καταστέλλουν το στρες και τις ορμόνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα και διεγείρουν εκείνες που προκαλούν ευεξία. Επίσης οποιασδήποτε μορφής άσκηση διάρκειας 30 λεπτών ημερησίως, κατά την οποία ο ασκούμενος ή η ασκούμενη ιδρώνει, είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της γονιμότητας.

Τα παραπάνω επισήμανε ο γυναικολόγος αναπαραγωγής, Ηλίας Τσάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ιδιότητα του μέλους της οργανωτικής επιτροπής ενός τριήμερου “φροντιστηρίου”- επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «την Ολιστική Προσέγγιση» στη γονιμότητα, που διοργανώνει από 20-22 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, η διεθνής ομάδα “Alpha Zita”, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους γιατρούς, εμβρυολόγους, διατροφολόγους, βελονιστές, ειδικούς στο μασάζ γονιμότητας και εκπαιδευτές γονιμότητας.

Το φροντιστήριο αυτό θα παρακολουθήσουν 12 ζευγάρια από την Ελλάδα, την Αγγλία, την Αμερική και το Πακιστάν καθώς και 30 Έλληνες και Άγγλοι ιατροί, επιστήμονες της γονιμότητας, θεραπευτές, εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού και του ιατρικού τουρισμού και εκπρόσωποι κλινικών.

“Η ηλικία του ζευγαριού που θέλει να αποκτήσει παιδί και κυρίως η ηλικία της γυναίκας, ο τρόπος ζωής (lifestyle), η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η αρνητική ψυχολογία αποτελούν την πλειονότητα των παραγόντων που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Εκτός από την ηλικία, οι υπόλοιποι από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να διορθωθούν ή να βελτιωθούν με την εκπαίδευση γονιμότητας. Η υγεία πριν από τη σύλληψη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο για τη βελτίωση της γονιμότητας όσο και για την εγκυμοσύνη αλλά και την ανάπτυξη του παιδιού και του ενήλικα μετά τη γέννηση. Οι έννοιες της ‘υγείας πριν από τη σύλληψη’ αλλά και της “πραγματικά ολιστικής εκπαίδευσης (coaching) γονιμότητας” εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως σε αυτό το τριήμερο ‘φροντιστήριο’, που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη. Η εκπαίδευση (coaching) είναι συνολικά ένας μηχανισμός εξισορρόπησης σώματος και πνεύματος κάτω από την ομπρέλα της επιστημονικής εγκυρότητας” πρόσθεσε ο κ. Τσάκος.

Παράλληλα τόνισε ότι η εξωσωματική δεν είναι πάντα απαραίτητη και ότι το Α και το Ω (Α to Z) για την τεκνοποίηση είναι η βελτίωση της φυσικής γονιμότητας μέσω μιας ολιστικής εκπαίδευσης. “Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στο ωάριο και το σπερματοζωάριο. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ο άνθρωπος ως ένα δυναμικό σύνολο, σωματικό και ψυχικό. Η ολιστική προσέγγιση της γονιμότητας, με επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα, έρχεται να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει τις επιλογές των υπογόνιμων ζευγαριών μέσω βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας, μέσω μείωσης του άγχους, μέσω εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης και μέσω προώθησης της έννοιας της ομάδας εξειδικευμένων θεραπευτών” πρόσθεσε ο κ. Τσάκος.

Πηγή

 

Τελευταία Νέα

Ξεκινά η κατασκευή του Ιερού Ναού στο Νέο Δημοτικό Κοιμητήριο

Εργασίες ανέγερσης Ιερού Ναού στο Νέο Δημοτικό Κοιμητήριο, έκτασης 125,52 μ2, βαδίζουν προς υλοποίηση μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου, από τον Δήμαρχο...

Παγώνει η πληρωμή του ΦΠΑ για έξι μήνες στις «κόκκινες» περιοχές – Ποιούς ΚΑΔ αφορά

Για έξι μήνες «παγώνει» η πληρωμή του ΦΠΑ που ήταν προγραμματισμένο να πληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, για επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία και...

Άρτα: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής για απάτη. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη με το πρόσχημα...

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η πληρωμή των επιδομάτων

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων παροχές ύψους 177.459.568 ευρώ. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν: -Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 242.632 δικαιούχους ,...