fbpx
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τι είναι το TikTok που κάνει θραύση στα παιδιά και τι χρειάζεται...

Τι είναι το TikTok που κάνει θραύση στα παιδιά και τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την ασφάλειά τους

Αν έχετε παιδιά στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και διαθέτουν smartphone, τότε σίγουρα γνωρίζετε το TikTok. Πρόκειται για ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται στη μουσική, μία πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο, που χρησιμοποιείται από 1 δισ. χρήστες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε χρήστες κάτω των 16 ετών και ειδικά σε μικρά παιδιά.

Για να μπορέσει κάποιος να κάνει εγγραφή στο TikTok θα πρέπει απλά να είναι πάνω από 13 ετών. Υποτίθεται ότι όσοι εγγράφονται και είναι από 13 ως 18 ετών, θα πρέπει να έχουν την επιτήρηση των γονιών τους, κάτι που τις περισσότερες φορές δεν ισχύει. Παρά τον ηλικιακό περιορισμό, παρατηρείται ότι στο TikTok ένα μεγάλο μερίδιο χρηστών είναι ηλικίας από 9 ως 12 ετών.

Το TikTok προσφέρει συνεχή εναλλαγή από το ένα trend στο επόμενο και από το ένα βίντεο στο άλλο, διεγείροντας την επιθυμία των παιδιών και των εφήβων για διαρκή αλλαγή και ικανοποιώντας παράλληλα την περιέργειά τους για τις ζωές των άλλων.

Με τη δυνατότητα για πολλαπλά φίλτρα, stickers και animations, ενθαρρύνει τους χρήστες να αλληλεπιδρούν συνέχεια και να δημιουργούν περιεχόμενο. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και 60 δευτερόλεπτων. Τα βίντεο συνήθως προβάλλουν lip-syncing (συγχρονισμός χειλιών με τραγούδι), χορογραφίες και παρωδίες.

Όπως στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στο Tik Tok οι χρήστες μπορούν να κάνουν “like”, να σχολιάσουν τα βίντεο που δημοσιεύονται και να τα στείλουν σε έναν φίλο τους. Επίσης, περιλαμβάνει τη δυνατότητα άμεσης αποστολής μηνυμάτων, τη δημιουργία ντουέτου και την επιλογή σύνδεσης μέσω μιας εφαρμογής ζωντανής ροής, έναν πίνακα κατάταξης που εμφανίζει τα πιο δημοφιλή βίντεο και μια καρτέλα “Τάσεις” που εμφανίζει δημοφιλή hashtags.
Τι είναι το TikTok που έχει κατακτήσει τα παιδιά και τι πρέπει να ξέρετε για την ασφαλή χρήση του

Οι κίνδυνοι που κρύβει το TikTok

Όλα τα social media κρύβουν κινδύνους, ειδικά για τα παιδιά, όταν δεν υπάρχει επιτήρηση. Στο TikTok τα περισσότερα βίντεο είναι αστεία, μιμήσεις τραγουδιών και χορευτικών κινήσεων. Το γεγονός όμως, ότι η πλατφόρμα αυτή κάνει θραύση στα παιδιά, είναι κάτι που γνωρίζουν και οι παιδόφιλοι, οι οποίοι στέλνουν προσωπικά μηνύματα στα παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα από το TikTok.

Δεν ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε και να ενημερώνουμε τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των socila media, καθώς και για τους κινδύνους που κρύβουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας;

  • Αλλάξτε την ιδιωτικότητα του λογαριασμού. Κάντε τον λογαριασμό ιδιωτικό, ώστε να μην έχουν πρόσβαση χρήστες που δεν είναι φίλοι με τα παιδιά σας.
  • Να ελέγχετε τα προσωπικά τους μηνύματα συχνά και με ποιους έχουν επικοινωνία.
  • Ελέγξτε τα προφιλ των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνούν στο TikTok.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάνουν φίλους μόνο αυτούς που έχουν γνωρίσει από κοντά και είναι ξαδέρφια, φίλοι από το σχολείο, κλπ.
  • Διαγράψτε, μπλοκάρετε ή αναφέρετε άτομα τα οποία είχαν απρεπή συμπεριφορά ή επικοινωνία με τα παιδιά σας.
  • Έλεγξτε την επικοινωνία με άτομα που το λεξιλόγιο ή η επικοινωνία τους δεν θυμίζει παιδιά, αλλά κάποιον μεγαλύτερο.
  • Το Tik Tok προσφέρει την δυνατότητα γονικού ελέγχου (parental control), με χρονικό όριο στη χρήση της εφαρμογής από το παιδί. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την λειτουργία στο έπακρο.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

TikTok: θα απαγορευτούν oι διαφημίσεις δίαιτας και συμπληρωμάτων απώλειας βάρους

Η απόφαση ελήφθη μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών από χρήστες, οι οποίοι βρέθηκαν στοχευμένοι από διαφημιστικά TikToks στα οποία ενθαρρύνθηκαν να εγκαταστήσουν εφαρμογές δίαιτας, έτσι...

Ελληνίδα νομικός αναλαμβάνει Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναλαμβάνει η Ελληνίδα νομικός, Μαριαλένα Τσίρλη, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση της...

Μέσα στο 2020 οι άδειες για τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία...

ΑΤΛΑΣ: Πότε πρέπει να υποβάλετε αίτηση για να λάβετε αυτόματα τη σύνταξή σας

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ». Ήδη εδώ και λίγους μήνες, εντάχθηκε η έκδοση των...