fbpx
Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ TΑΙΠΕΔ κατά της κοινωνίας στην Ηγουμενίτσα με φόντο το λιμάνι

TΑΙΠΕΔ κατά της κοινωνίας στην Ηγουμενίτσα με φόντο το λιμάνι

Σε ευθεία σύγκρουση με την τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας φαίνεται πως βρίσκεται ο Οργανισμός Λιμένος της πόλης καθώς τόσο ο Δήμος όσο και το τοπικό συμβούλιο αντιδρούν στην απόφαση να κατασκευαστεί προβλήτα για αδρανή υλικά στην περιοχή του Λαδοχωρίου.

Συγκεκριμένα, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Λαδοχωρίου με ομόφωνη απόφασή του γνωμοδότησε αρνητικά την απόφαση του ΟΛΗΓ να κατασκευαστεί προβλήτα φόρτωσης – εκφόρτωσης αδρανών υλικών στη θέση »Όρμος- Τσιμέντα Λαδοχωρίου», άποψη με την οποία συντάχθηκε και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λαδοχωρίου, Βασίλειος Χρυσικόπουλος επισημαίνει ότι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι, καθώς δεν έχει εγκριθεί μελέτη περιβαντολλογικών όρων, υπάρχει σε πολύ κοντινή απόσταση αρχαιολογικό χώρος, αλλά και παραλία («Ζαβαλή), και το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει αυξημένο θόρυβο, οπτική ρύπανση, θολερότητα της θαλάσσης, σκόνη, διατάραξη του οικοσυστήματος και αύξηση του συγκοινωνιακού φορτίου.

Το θέμα προστίθεται σε μια σειρά διενέξεων των τοπικών αρχών με τον Οργανισμό Λιμένος, ενώ υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να αποδοθούν στις δημοτικές αρχές οι χερσαίες ζώνες των λιμένων που δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους αλλά και να υπάρξει θεσμική εκπροσώπηση των Δήμων στα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών, οι οποίοι είναι ανώνυμες εταιρείες υπό το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος εξακολουθεί να παραμένει μόνος σε αυτή την προσπάθεια, καταδεικνύοντας την ελλιπή περιφερειακή στρατηγική για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή κρυπτώμενη πίσω από την αναγκαιότητα διατήρησης «καλών σχέσεων» με την Αθήνα κρύβεται πίσω από τη μη-αρμοδιότητα αντί να στηρίξει την τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Λαδοχωρίου με την αριθμ. 2/14-7-2017 ομόφωνη απόφασή του γνωμοδότησε αρνητικά για την κατασκευή προβλήτας φόρτωσης – εκφόρτωσης αδρανών υλικών στη θέση Όρμο Τσιμέντα Λαδοχωρίου.

Την απόφαση αυτή μετέφερα και ως Πρόεδρος της ΤΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, το οποίο την υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία.

Το ίδιο έπραξα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου το οποίο όμως ψήφισε θετικά για την επένδυση και αρνητικά για την τοπική μας κοινωνίας, αγνοώντας πλήρως τις σημαντικές παρατηρήσεις που κάναμε, όπως η απουσία έγκρισης περιβαντολογικών όρων, το γεγονός ότι υπάρχει σε πολύ κοντινή απόσταση αρχαιολογικό χώρος, παραλία (ζαβαλή), καθώς και ότι η εν λόγω επένδυση θα προκαλέσει αυξημένο θόρυβο, οπτική ρύπανση, θολερότητα της θαλάσσης, σκόνη, διατάραξη του οικοσυστήματος και αύξηση του συγκοινωνιακού φορτίου.

Αλγεινή εντύπωση μας έκανε η στάση τόσο των περιφερειακών συμβούλων της Θεσπρωτίας οι οποίοι δεν μας στήριξαν, όσο και η επιμονή του κ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας να προχωρήσει η επένδυση ακόμα και χωρίς ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη περιβαλλοντολογική μελέτη.

Ως Πρόεδρος της Τ.Κ. Λαδοχωρίου δηλώνω ξεκάθαρα ότι με την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λαδοχωρίου δεν θα παίξει κανένας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Όλα έτοιμα για τον 17ο Κολυμβητικό Διάπλου Αμβρακικού & το 4ο Koronisia Sprint Triathlon

Δυο σημαντικά αθλητικά γεγονότα, με επίκεντρο την Κορωνησία και τις δυνατότητες που έχει στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, διοργανώνονται από τον Δήμο Αρταίων, αυτό...

Στο κόκκινο ο υδράργυρος στην Ήπειρο

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ και όλες οι υγειονομικές δομές για την αντιμετώπιση των συνεπειών του...

Φωτιά στη Σταμάτα Αττικής – Εκκενώνεται ο οικισμός Γαλήνη

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σταμάτα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια, γι' αυτό...

Τουρισμός – Εστίαση: Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το υποχρεωτικό rapid test

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση - τουρισμό, οι οποίοι υποχρεούνται σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα,...