fbpx
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τα μέτρα-σοκ φέρνουν εκλογές

Τα μέτρα-σοκ φέρνουν εκλογές

Με άμεση θέσπιση μέτρων συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ (και όχι 3,5 δισ. όπως αναμενόταν), τα οποία περιλαμβάνουν νέες μειώσεις συντάξεων και περιορισμό του αφορολόγητου εκβιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συμφωνήσει και να κλείσει το λεγόμενο staff level aggreement για τη δεύτερη αξιολόγηση.

2102246

Το πρόσθετο αυτό πακέτο μέτρων θα ζητηθεί εάν ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 παραμείνει στο 3,5% και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν τα μέτρα αυτά περάσουν, τότε ο συμβιβασμός Ε.Ε.-ΔΝΤ, για τον οποίο έχει μιλήσει σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει όντως γίνει στην πλάτη της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι τα νέα αυτά μέτρα θα συζητηθούν σε ένα έκτακτο Eurogroup εντός του έτους και όχι σε αυτό της 5ης Δεκεμβρίου, στο οποίο εκτιμάται ότι θα διαπιστωθεί πρόοδος για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (staff level aggreement), με τα περισσότερα θέματα να κλείνουν.

«Οι θεσμοί ζήτησαν πολιτική απόφαση για το 2019 και το 2020»

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ πιέζει για μέτρα μετά το 2018 ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Η πηγή τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα επισημαίνοντας ότι «εκεί οδηγεί και η εκτίμηση όλων, ότι πρέπει η ποσοτική χαλάρωση να ισχύσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».
Ακόμη παραδέχθηκε ότι δεν θα γλιτώσουν το πλεόνασμα 3,5% αλλά κι ότι υπάρχουν πιέσεις να ισχύσει αυτό και μετά το 2020.
«Οι θεσμοί ζήτησαν πολιτική απόφαση για το 2019 και το 2020 αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε γιατί δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση…» είπε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμα ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων» και πρόσθεσε με νόημα ότι «αν επιμείνουν, θα πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις».

Αναφερόμενος στα σενάρια εκλογών σε ερώτηση δημοσιογράφων, τόνισε ότι τις σκέψεις που κάνουν εδώ στην Ελλάδα για πρόωρες κάλπες, τις ξέρουν και οι δανειστές. Επομένως θα πρέπει να σταθμίσουν το σενάριο των πολιτικών εξελίξεων και να πάψουν να πιέζουν.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι με την ποσοτική χαλάρωση, τα επιτόκια θα πέσουν στο ύψος εκείνων της Πορτογαλίας και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία. Δεν εμφανίσθηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ και αναφερόμενος στα εργασιακά είπε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα μας αντιμετωπίσουν τόσο σκληρά όσο το ΔΝΤ».

«Η Κομισιόν έδωσε εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί σαν κανονική ευρωπαϊκή χώρα» είπε ακόμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν τελειώσουν οι εκλογές το 2017, οι Ευρωπαίοι θα ξανασυζητήσουν το πλεόνασμα 3,5%».

Μίλησε τέλος για συμβιβασμό που να μπορεί να συζητηθεί εάν είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, ο οποίος όμως θα περιέχει προσδιορισμό μέτρων αλλά όχι ποσοτικοποίηση τους.Έκτακτο Eurogroup

Η κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι είναι πιθανό να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup στις 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς το καλύτερο σενάριο για τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα, είναι οι θεσμοί να φτάσουν σε συμφωνία κατά το 95% με την Ελλάδα, και οι διαφορές με το ΔΝΤ να είναι μεγαλύτερες.

Σε αυτό το σενάριο ο αξιωματούχος έδωσε πιθανότητα πάνω από 50% και εξηγούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα και να ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι και διατάξεις με στόχο τη συνολική συμφωνία τον Ιανουάριο.

Τελευταία Νέα

Οικογενειακή τραγωδία στην Πτολεμαΐδα: Σκότωσε την μητέρα του και αυτοκτόνησε

Ο δράστης και αυτόχειρας χρησιμοποίησε καραμπίνα, ενώ φέρεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα στο παρελθόν. Σοκ στην τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας προκαλεί η είδηση για τη...

Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο υψώθηκε στη λίμνη Πλαστήρα

Η, μεγέθους 1.500 τ.μ., σημαία ανυψώθηκε με αερόστατο με σκοπό να αναδειχτεί η μεγαλοσύνη της καρδιάς και της ψυχής του Έλληνα. Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία...

9 Μάη-Η ημέρα που παραδόθηκαν οι ναζί

Η 9η Μάη είναι η ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, η ημέρα που ηττήθηκε ο ναζισμός και η Ευρώπη βγήκε στο φως της ειρήνης από...

Κέρματα των 100 δραχμών με το αστέρι της Βεργίνας-Πόσο πωλούνται

Μοσχοπουλιούνται για τους συλλέκτες, οι δραχμές που έχουν απομείνει ως αναμνηστικά μιας άλλης οικονομικής εποχής στα συρτάρια των Ελλήνων. Σε ιστοσελίδα αγγελιών γίνεται πραγματικό παζάρι...