fbpx
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021
Αρχική Uncategorized Σταμάτησε η "αιμορραγία" καταθέσεων στις τράπεζες

Σταμάτησε η “αιμορραγία” καταθέσεων στις τράπεζες

Αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται για το μήνα Μάρτιο, η πρώτη μετά από ένα “ολέθριο” πρώτο δίμηνο του 2017, τόσο για τις καταθέσεις όσο και για τα “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Μάρτιο αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον κατά το 1/3 τις απώλειες που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρουν, τον Απρίλιο οι καταθέσεις συνέχισαν να κινούνται σταθεροποιητικά, χωρίς να σημειώνονται εκροές.

Όπως είχε γραφτεί, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών μετά το Eurogroup της 28ης Φεβρουαρίου, αντέστρεψε τις μεγάλες εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν στο ξεκίνημα του 2017. Η άρση της αβεβαιότητας που προκαλούσε η “αιωρούμενη” διαπραγμάτευση είχε άμεσο αντίκρυσμα σε μείωση των “κόκκινων” δανείων και αύξηση των καταθέσεων, με αποτέλεσμα ο Μάρτιος να λειτουργήσει θεραπευτικά για τις απώλειες του α΄ διμήνου του έτους.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και την επιστροφή καταθέσεων. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα συντηρητικές αφού η υπερφορολόγηση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει εμφανή αντίκτυπο εκτός από την κατανάλωση και στην αποταμίευση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο δ΄ τρίμηνο του 2016 (σημειωτέον ότι έκτοτε η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις εκροές καταθέσεων) η αποταμίευση παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας μάλιστα στο – 8,9% από – 8% το δ΄ τρίμηνο του 2015, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις όχι μόνο δεν αποταμιεύουν, αλλά ξοδεύουν από τα έτοιμα για πληρωμές φόρων, εισφορών και λειτουργικών εξόδων.

Επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάρτιο, αλλά και για την πιστωτική επέκταση, η οποία δεν έχει ξεφύγει από το αρνητικό πρόσημο, αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν μειωμένες κατά 750 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 119,07 δις. ευρώ έναντι 119,75 δις. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 121,4 δις. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.

Σε επίπεδο α΄ διμήνου, η πτώση στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφτασε τα 2,31 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του λόγου, στο α΄ δίμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν νέα NPLs (δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών), ύψους 1,5 δις. ευρώ, καθώς έπαυσαν να εξυπηρετούνται και δάνεια που είχαν ρυθμιστεί.

Η ομαλοποίηση στην εξυπηρέτηση δανείων τον Μάρτιο, πάντως, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως έπαυσε η δημιουργία νέων NPLs. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, και τον Μάρτιο υπήρξε θετική δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών.

Όμως, λαμβανομένων υπόψιν των διαγραφών δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες και οι οποίες είναι περισσότερες από τα νέα NPLs, το τελικό αποτέλεσμα για τον Μάρτιο είναι μείωση των NPLs για το τραπεζικό σύστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Έπεσε τμήμα του εξωτερικού τοίχου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ήμερων και των προβλημάτων, που προκάλεσαν, είχαν ως αποτέλεσμα να καταπέσει τμήμα του εξωτερικού τοίχου του 9ουΔημοτικού Σχολείου. Με...

Επίδομα παιδιού : Τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ

Επιδόματα σε πάνω από 1,648 εκατ. δικαιούχους θα καταβάλλει την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, ο ΟΠΕΚΑ. Από αυτά το επίδομα παιδιού θα δοθεί σε...

Καταιγίδες σαρώνουν την Ήπειρο, χιόνια στα ορεινά από το βράδυ

Έντονες καταιγίδες εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε όλη την Ήπειρο με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα προβλήματα, κυρίως από καταπτώσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Ανεμοστρόβιλος που χτύπησε...

Στη Σμύρνη κάποτε – Μουσικοθεατρικό έργο στο Θέατρο της Ημέρας

"Στη Σμύρνη κάποτε". Ένα μουσικοθεατρικό έργο αφιερωμένο στην μυριοστόλιστη Σμύρνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, σε κείμενα και στίχους...