fbpx
Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021
Αρχική Uncategorized Σταμάτησε η "αιμορραγία" καταθέσεων στις τράπεζες

Σταμάτησε η “αιμορραγία” καταθέσεων στις τράπεζες

Αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται για το μήνα Μάρτιο, η πρώτη μετά από ένα “ολέθριο” πρώτο δίμηνο του 2017, τόσο για τις καταθέσεις όσο και για τα “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Μάρτιο αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον κατά το 1/3 τις απώλειες που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρουν, τον Απρίλιο οι καταθέσεις συνέχισαν να κινούνται σταθεροποιητικά, χωρίς να σημειώνονται εκροές.

Όπως είχε γραφτεί, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών μετά το Eurogroup της 28ης Φεβρουαρίου, αντέστρεψε τις μεγάλες εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν στο ξεκίνημα του 2017. Η άρση της αβεβαιότητας που προκαλούσε η “αιωρούμενη” διαπραγμάτευση είχε άμεσο αντίκρυσμα σε μείωση των “κόκκινων” δανείων και αύξηση των καταθέσεων, με αποτέλεσμα ο Μάρτιος να λειτουργήσει θεραπευτικά για τις απώλειες του α΄ διμήνου του έτους.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και την επιστροφή καταθέσεων. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα συντηρητικές αφού η υπερφορολόγηση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει εμφανή αντίκτυπο εκτός από την κατανάλωση και στην αποταμίευση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο δ΄ τρίμηνο του 2016 (σημειωτέον ότι έκτοτε η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις εκροές καταθέσεων) η αποταμίευση παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας μάλιστα στο – 8,9% από – 8% το δ΄ τρίμηνο του 2015, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις όχι μόνο δεν αποταμιεύουν, αλλά ξοδεύουν από τα έτοιμα για πληρωμές φόρων, εισφορών και λειτουργικών εξόδων.

Επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάρτιο, αλλά και για την πιστωτική επέκταση, η οποία δεν έχει ξεφύγει από το αρνητικό πρόσημο, αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν μειωμένες κατά 750 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 119,07 δις. ευρώ έναντι 119,75 δις. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 121,4 δις. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.

Σε επίπεδο α΄ διμήνου, η πτώση στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφτασε τα 2,31 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του λόγου, στο α΄ δίμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν νέα NPLs (δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών), ύψους 1,5 δις. ευρώ, καθώς έπαυσαν να εξυπηρετούνται και δάνεια που είχαν ρυθμιστεί.

Η ομαλοποίηση στην εξυπηρέτηση δανείων τον Μάρτιο, πάντως, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως έπαυσε η δημιουργία νέων NPLs. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, και τον Μάρτιο υπήρξε θετική δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών.

Όμως, λαμβανομένων υπόψιν των διαγραφών δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες και οι οποίες είναι περισσότερες από τα νέα NPLs, το τελικό αποτέλεσμα για τον Μάρτιο είναι μείωση των NPLs για το τραπεζικό σύστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Lockdown: Οι αλλαγές σε μετακινήσεις, λιανεμπόριο, εστίαση

Το άνοιγμα του τουρισμού το ερχόμενο Σάββατο 15 Μαϊου φέρνει επιπλέον βήματα σταδιακής άρσης του lockdown, με την επιστροπή του υπουργείου Υγείας να συνεδριάζει...

Γλυκά Νερά: Που ψάχνουν τους δολοφόνους της Κάρολαϊν – Ο «πληροφοριοδότης» και το λάθος

Με μια ομάδα δεκάδων ανδρών, η ΕΛ.ΑΣ προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα “μυστικά” αλλά και να εντοπίσει τα λάθη των στυγνών φονιάδων που τα ξημερώματα...

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Συμμορία σεσημασμένων από τα δυτικά προάστια οι δολοφόνοι της Καρολάιν

Τα μέλη της συμμορίας έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν ανάλογα χτυπήματα – Πού κινείται η έρευνα των profilers της ΕΛ.ΑΣ – Οι δράστες γνώριζαν...

Ψευδή self test στα σχολεία μετά από έρευνα του ΕΟΔΥ

Εισήλθαν εκρηκτικά στη ζωή μας, ως συμπληρωματικό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, για τα ψευδή self test που...