fbpx
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Στ. Καλογιάννης: Συνεχής η υποβάθμιση της Παμβώτιδας

Στ. Καλογιάννης: Συνεχής η υποβάθμιση της Παμβώτιδας

Σχετικά με την συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής:

«Η λίμνη Παμβώτιδα, που είναι συνυφασμένη με τη ζωή και την ιστορία του Τόπου μας, κρούει για μία ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου.

Επί σειρά ετών επισημαίνουμε τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της Παμβώτιδας, που σχετίζεται κυρίως με το ελλειμματικό της ισοζύγιο.

Η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, είχαν ως αποτέλεσμα την ταπείνωση της στάθμης της λίμνης κατά ένα και πλέον μέτρο μέχρι σήμερα.

Δεδομένου ότι η επιφάνεια της λίμνης ανέρχεται σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου, ο όγκος νερού που χάθηκε ήδη, λόγω εξατμισοδιαπνοής και απόληψης για άρδευση, είναι της τάξεως των 22 – 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, δηλαδή το ¼ του συνολικού της όγκου!

Ο μειωμένος όγκος νερού, σε συνδυασμό με τα λοιπά γνωστά προβλήματα της λίμνης (ευτροφισμός, ρύπανση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έλλειψη θεσμικού πλαισίου προστασίας της, κλπ), καθιστούν επιτακτική την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί ο υδρολογικός κύκλος και η οικολογική της ισορροπία.

Είναι επιτέλους καιρός να μπει σε εφαρμογή το, ενταγμένο στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Συστήματος Ηπείρου, έργο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου», το οποίο αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να λύσει οριστικά και σε βάθος χρόνου τα προβλήματα της λίμνης.

Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να εγκριθούν τόσο το Ρυθμιστικό Σχέδιο (Τοπικό Χωρικό) Ιωαννίνων, που παραδώσαμε ολοκληρωμένο το 2009, και περιλαμβάνει ουσιαστικές προτάσεις για το λιμναίο οικοσύστημα, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Παμβώτιδας. Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις Υπουργών της, ακόμα και των «οικολόγων», αντιμετωπίζει το θέμα με προκλητική αδιαφορία.

Είναι καιρός να ξεπεραστούν πλέον οι παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και να δράσουμε αποφασιστικά, στηρίζοντας ένα μακρόπνοο σχέδιο με σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ωφελήματα».

Τελευταία Νέα

Σάκκαρη: Ανέβηκε στο Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης

Η Μαρία Σάκκαρη εκμεταλλεύτηκε την νίκη της Ανέτ Κονταβέιτ απέναντι στην Κβίτοβα στον ημιτελικό του Ostrava Open και ανέβηκε ακόμα μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη της WTA. Έτσι...

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ζηρού στο Κάστρο των Πέντε Πηγαδιών

Διδακτική επίσκεψη για όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ζηρού στο Κάστρο των Πέντε Πηγαδιών στην Τ.Κ. Κλεισούρας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές, με...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το “Ταξίδι Εξοικείωσης” στην Άρτα δημοσιογράφων ειδικού Γαστρονομικού τύπου

Άλλη μία δράση εξωστρέφειας και προβολής της Άρτας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για το Press trip δημοσιογράφων από έντυπα και ηλεκτρονικά...

Ό. Γεροβασίλη: Κρίσιμος ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής & του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Kληθείσα να σχολιάσει την παρουσία Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση Ερντογάν στις ΗΠΑ και την πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο η βουλευτής Άρτας επισήμανε τα εξής: *Είναι...