fbpx
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σίκινος: Τέλος τα πλαστικά καλαμάκια

Σίκινος: Τέλος τα πλαστικά καλαμάκια

Γνωρίζετε ποιο είναι το 11ο πιο συχνά συναντώμενο σκουπίδι στις ελληνικές θάλασσες;

Μα ασφαλώς το καλαμάκι που χρησιμοποιείτε στον καφέ ή στο αναψυκτικό σας!

Το μικρό νησί της Σίκινου αποφάσισε να γίνει ο πρώτος plastic straw free Δήμος της Ελλάδας, δηλαδή Δήμος όπου τουλάχιστον τα καταστήματα με άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα διαθέτουν τα γνωστά μας πλαστικά καλαμάκια, αλλά θα τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή και βιοδιασπώμενα.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα (που ήταν στις 20 Μαΐου), το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Δήμος Σικίνου ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», μιας νέας ολιστικής παρέμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Δήμος, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή βιοδιασπώμενα, που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα.

Ο Δήμος Σικίνου είναι ταυτόχρονα και ο πρώτος Δήμος της χώρας, που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης.

Παράλληλα, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον Δήμο Σικίνου και εθελοντές-κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος «SEA CHANGE» θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στόχος του «SEA CHANGE» είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων.

Έτσι, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Για να γίνει κατανοητή η ζημιά στο περιβάλλον από τα «αθώα» καλαμάκια, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

  • Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
  • Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.

Επιχείρηση αποκόλλησης μερικώς αποσυντιθέμενου πλαστικού καλαμακίου από το ρινικό σύστημα θαλάσσιας χελώνας.

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 4 περιοχές της χώρας

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών...

Εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας αγνώστων στοιχείων στη θάλασσα

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο όπου εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας αγνώστων στοιχείων. Η νεκρή βρέθηκε νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Δημοτική Πινακοθήκη Παλαιού Φαλήρου, όπως ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται...

Ομολόγησε ο 56χρονος για την επίθεση με χημικό υγρό στην 18χρονη – Οδηγήθηκε στο Ψυχιατρείο

Αποσμητικό χώρου και όχι καυστικό υγρό ήταν αυτό που δέχθηκε στο πρόσωπο 18χρονη κοπέλα προχθές το βράδυ στην Κίσσαμο Χανίων, σύμφωνα με την αστυνομία. Η...

Θρήνος στο μπάσκετ, «έφυγε» ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί. Ο σπουδαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους, συνδέοντας τ' όνομά...