fbpx
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣε επιφυλακή για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας – Αυξημένη η ζήτηση για...

Σε επιφυλακή για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας – Αυξημένη η ζήτηση για κοπή ξύλων

Μεγάλο είναι και φέτος το ενδιαφέρον στη Δυτική Ελλάδα για την κοπή δέντρων, με σκοπό την κάλυψη ατομικών αναγκών ενόψει του χειμώνα. Από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, στα δασαρχεία Πύργου και Αμαλιάδας έχουν κατατεθεί περίπου 1.000 αιτήσεις, ενώ στην περιοχή της Ολυμπίας οι αιτήσεις φτάνουν τις 500. Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Στην Αχαΐα, ωστόσο, υπήρξαν κάποια προβλήματα στην όλη διαδικασία μετά την απόφαση του δασαρχείου Πατρών να μεταθέσει την περίοδο ξύλευσης για την προστασία του δάσους Στροφυλιάς. Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας επισκέφθηκε τον διευθυντή Δασών Αχαΐας, ζητώντας την άρση της απόφασης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η περίοδος ξύλευσης στο δάσος της Στροφυλιάς. Τόνισε, ωστόσο, ότι στο μέλλον θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία θα συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους, την ασφάλεια του δάσους και την προστασία των πολιτών. Ορίστηκε, μάλιστα, και νέα συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι για την κοπή ξύλων από τα δάση, η άδεια από το δασαρχείο δίνεται μόνο στους κατοίκους των γύρω περιοχών των δασών και προβλέπεται για ξερά ή πεσμένα δέντρα. Η κοπή δέντρων γίνεται μετά από υπόδειξη υπαλλήλων του δασαρχείου και έπειτα από αυτοψία στον χώρο. Οι άδειες δίνονται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στο δασαρχείο και η διαδικασία είναι δωρεάν.

Οι αιτήσεις γίνονται σε δύο περιόδους. Η πρώτη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και η υλοτομία πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο και η δεύτερη περίοδος είναι τον Ιούλιο και Αύγουστο και η υλοτομία διενεργείται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Σε επαγρύπνηση

Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, πάντως, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον περιορισμό φαινομένων λαθροϋλοτομίας σε δάση της περιοχής, αν και λόγω της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας έχουν μειωθεί σημαντικά. Σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικού παράνομης υλοτομίας, προβλέπεται η μήνυση του δράστη ή των δραστών και η επιβολή μεγάλων προστίμων, στο πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων. Επίσης, γίνεται κατάσχεση όχι μόνο των ξύλων, αλλά και των μέσων κοπής τους και μεταφοράς τους, δηλαδή του αυτοκινήτου, όπως και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων, ακόμη και το δίπλωμα του οδηγού.

Οι άδειες δίνονται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στο δασαρχείο και η διαδικασία είναι δωρεάν.
Για την κοπή ξύλων, οι άδειες δίνονται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στο δασαρχείο και η διαδικασία είναι δωρεάν.

Στην Ηλεία, τα περισσότερα περιστατικά παράνομης υλοτομίας εντοπίζονται στις περιοχές της Δαφνιώτισσας, του Κρυονερίου και της Εφύρας. Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τον δασάρχη Πατρών, Σταύρο Βαρβατσούλη, υπήρξαν πολλές καταγγελίες για «χρωματισμό» των δέντρων. Το φαινόμενο αυτό με τα σημάδια πάνω στα δέντρα είχε περιοριστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Φέτος, όμως, η υπηρεσία, κατά την αυτοψία που έκανε προκειμένου να οριοθετήσει τις ποσότητες ξύλευσης, ήρθε αντιμέτωπη με τα «σημάδια». Πριν από λίγες ημέρες, εντοπίστηκαν στο δάσος Στροφυλιάς δύο άτομα την ώρα που παρανόμως έκοβαν δέντρα. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση δέντρου.

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα