fbpx
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Προσοχή! Αυτά είναι τα νέα γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια της ΕΕ (φωτό, vid)

Προσοχή! Αυτά είναι τα νέα γενετικά τροποποιημένα μοσχάρια της ΕΕ (φωτό, vid)

όγω της γενετικής τροποποίησης και πειραμάτων, γεννήθηκε το Belgian Blue, ένα γιγαντιαίο είδος αγελάδας, γεμάτο με μυς και κρέας. Αυτό το καταπληκτικό σούπερ είδος βοοειδών είναι γνωστό ότι έχει περισσότερο από 40% επιπλέον μυϊκή μάζα. Θα κερδίσει το βάρος απίστευτα γρήγορα, και θα παράγει γάλα υψηλής πρωτεΐνης για τα μοσχάρια του.

Αυτό που κρύβεται από το ευρύ κοινό, είναι το γεγονός ότι αυτό το είδος βοοειδών είναι γενετικώς τροποποιημένο.

Η ανεμπόδιστη ανάπτυξη των μυών τους παρουσιάζει πολλούς κινδύνους για την υγεία, τα μοσχάρια μπορούν να αναπτύξουν διευρυμένες γλώσσες και σκληρά πόδια, που καθιστάται δύσκολο για αυτά να τρώνε οδηγώντας τα σε πρόωρο και επώδυνο θάνατο.

Νέες φυλές

Η επιστήμη της γενετικής βελτίωσης ζώων μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, καθώς ξεκίνησε στη Δανία το 1895. Τα Ελληνικά κέντρα ιδρύθηκαν μόλις το 1978, γεγονός που -σύμφωνα με τους επιστήμονες- οφείλεται στη σχετικά περιορισμένη κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 30 χρόνια οι Έλληνες επιστήμονες έχουν στην ουσία δημιουργήσει δύο νέες φυλές αγελάδων, την Ελληνική κόκκινη και την Ελληνική ξανθόχρωμη. «Πρόκειται για διασταυρώσεις Ελληνικών ειδών με γαλλικές και ολλανδικές φυλές.

Στο παρελθόν, οι διασταυρώσεις αυτές γίνονταν χωρίς κανένα πρόγραμμα από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται, αντί να αυξάνεται. Σήμερα, με τον προγραμματισμό της αναπαραγωγής, μία αγελάδα δίνει πλέον έως και 8 τόνους γάλακτος το χρόνο, σε σχέση με τους 4 τόνους που έδινε στο παρελθόν».

«Οι Ελληνικές φυλές αγελάδων είναι πιο μικρόσωμες από αυτές που ζουν στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη, τρώνε λιγότερο και είναι πιο ανθεκτικές σε διάφορες ασθένειες. Ο γενετικός συνδυασμός τους με τις εισαγμένες αγελάδες μας έχει δώσει ζώα που παράγουν αρκετό γάλα, αλλά ζουν λιγότερο και γεννούν σχεδόν τα μισά μοσχάρια».

Απαιτούνται βελτιώσεις

Παρά τη μεγάλη της συμβολή στην αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, οι επιστήμονεςδεν διστάζουν να τονίσουν ότι και οι ίδιες οι πρακτικές γενετικής βελτίωσης ζώων επιδέχονται… βελτιώσεων.

«Όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, η έμφαση των γενετικών βελτιώσεων δινόταν αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος». 

Πηγή: xorisorianews.gr

Τελευταία Νέα

Γεροβασίλη: Πολιτεία και κοινωνία πρέπει να κάνουν πολλά βήματα ακόμη ώστε οι ‘έξοδοι κινδύνου’ των θυμάτων κακοποίησης να είναι ορατές

Καλούμενη να σχολιάσει τις καταγγελίες Μπεκατώρου η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι πρόκειται για μία συνταρακτική μαρτυρία και ότι αυτό το επώδυνο -για κάθε θύμα- «άνοιγμα»...

Χιόνισε στη Σαχάρα – Στους μείον 2 βαθμούς η θερμοκρασία στη Σαουδική Αραβία [εικόνες]

Πάγωσε η έρημος της Σαχάρας και το χιόνι σκέπασε περιοχές της Σαουδικής Αραβίας με την θερμοκρασία να πέφτει στους -2 βαθμούς Κελσίου. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Καρίμ...

Τα φερτά υλικά “έφραξαν” τις κοίτες των ποταμών και κατέκλυσαν σε αρκετά σημεία την παράκτια ζώνη της Ηπείρου

Μεγάλοι όγκοι φερτών υλικών συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες μέρες στα σημεία όπου εκβάλουν τα ποτάμια της Ηπείρου. Οι έντονες βροχοπτώσεις παρέσυραν στο πέρασμά τους ξερά δέντρα...

Με εκπτώσεις ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα

Από τις 7 σήμερα το πρωί τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη τη χώρα, μπορούν να σηκώσουν ρολά και να υποδεχθούν τους πελάτες. Για την επαναλειτουργία...