fbpx
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Πότε το άγχος αποχωρισμού στο παιδί πρέπει να σας ανησυχεί

Πότε το άγχος αποχωρισμού στο παιδί πρέπει να σας ανησυχεί

Το άγχος του αποχωρισμού συναντάται συνήθως σε μωρά και νήπια, όταν πρέπει να αποχωριστούν τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους έστω για λίγο. Αν όμως μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες, τότε μπορεί να διαπιστωθεί και αγχώδης διαταραχή αποχωρισμού.

Κατά βάση, είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού που ξεκινά γύρω στους 8 μήνες και κορυφώνεται μεταξύ τους 14 με 18 μήνες ζωής. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο φόβος του αποχωρισμού από τα οικεία πρόσωπα είναι και ο λόγος που τα παιδιά δεν χάνονται όταν αρχίζουν να μπουσουλάνε και να περπατούν.

Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί

Σε νέα μέρη: αν σκοπεύετε να αφήσετε για λίγο το παιδί σε ένα άλλο σπίτι ή χώρο, περάστε πρώτα λίγο χρόνο μαζί του εκεί ώστε να νιώσει ότι βρίσκεται σε μία ασφαλή τοποθεσία και δεν θα νιώσει δυσάρεστα όταν φύγετε. Θα βοηθήσει αν έχει μαζί του το αγαπημένο του αντικείμενο (αρκουδάκι, μαξιλάρι, παιχνίδι) και μην φοβάστε να το αποχωρίζεστε. Μόνο έτσι θα συνηθίσει και βαθμιαία θα στενοχωριέται λιγότερο. Τέλος, ενημερώστε τον παιδικό σταθμό για το θέμα που αντιμετωπίζει γιατί ίσως διευκολύνουν την κατάσταση.

Τι θα πείτε στο παιδί

Ενημερώστε το για το ότι φεύγετε αλλά και για το πότε θα γυρίσετε. Αν φύγετε στα κρυφά, θα το μπερδέψετε, θα αναστατωθεί και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο αργότερα. Όταν φεύγετε, κάντε το γλυκά, με χαμόγελα και εν συντομία. Συνδυάστε το ίσως με μία ευχάριστη δραστηριότητα.

Στο σπίτι

Μία καλή σχέση χτίζεται με ενθάρρυνση, αγάπη και εμπιστοσύνη. Μην χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς όταν βλέπετε ότι δυσκολεύεται στον αποχωρισμό και βοηθήστε το με παιδικά παραμύθια που μιλούν για τον αποχωρισμό.

Όταν το άγχος γίνεται διαταραχή. Το 4% των παιδιών σε σχολική και προσχολική ηλικία δείχνει να αναπτύσσει αγχώδη διαταραχή και να μην μπορεί να αποχωριστεί με τίποτα τη μητέρα ή τον πατέρα του. Τα σημάδια που μας το δείχνουν είναι:

Το άγχος μπαίνει μέσα στις ζωές σας

Το παιδί είναι πολύ αγχώδες σε σχέση με τα άλλα παιδιά

Το άγχος δεν έχει μειωθεί καθόλου για 4 συναπτές εβδομάδες

Ειδικότερα, αρνείται να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι εκτός από το δικό σας, λέει ότι είναι άρρωστο κάθε φορά που πρέπει να το αποχωριστείτε, ανησυχεί ότι θα πάθει κάποιο ατύχημα χωρίς εσάς και αρνείται πεισματικά να πάει στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να μάθετε αν όντως πρόκειται για διαταραχή ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες των τμημάτων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ για το διήμερο 25,26/9/2021. Τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά για τα τμήματά μας, όμως είχαμε...

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός, έντεκα τραυματίες και σοβαρές ζημιές

Ένας νεκρός και έντεκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:17 με επίκεντρο κοντά στο...

Ισλανδία: Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Οι γυναίκες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο της Ισλανδίας σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Εκ των 63 εδρών...

Θετικά στον Covid εννέα παιδιά στα Iωάννινα

Εννέα θετικά δείγματα επιβεβαιώθηκαν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκανε το Σάββατο η Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Και τα εννέα...