fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠόσο μεγάλοι ήταν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία; - Infographic

Πόσο μεγάλοι ήταν οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία; – Infographic

Οι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,6 Ρίχτερ ταξινομούνται ως «μεγάλοι» στην κλίμακα Ρίχτερ.

Δύο μεγάλοι σεισμοί έπληξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία τη Δευτέρα, σκοτώνοντας χιλιάδες και γκρεμίζοντας κτίρια κατοικιών σε όλη την περιοχή.

Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4:17 π.μ. (01:17 GMT) και είχε επίκεντρο την περιοχή Pazarcik της επαρχίας Kahramanmaras της Τουρκίας. Λιγότερο από 12 ώρες αργότερα, μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την περιοχή σε απόσταση έως και 1.000 χλμ. (621 μίλια). Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ θεωρούνται μεγάλοι.

Έκτοτε, η Τουρκία έχει πληγεί από περισσότερους από 100 μετασεισμούς μεγέθους 4 και άνω. Οι μετασεισμοί είναι μικρότεροι σεισμοί που συμβαίνουν στην ίδια γενική περιοχή μετά από μεγάλο σεισμό.

INTERACTIVE Πόσο μεγάλοι ήταν οι σεισμοί Τουρκίας-Συρίας

 

Ποιες περιοχές επηρεάστηκαν;

Την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αυτές οι επαρχίες είναι: Kahramanmaras, Adana, Adiyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya, Sanliurfa, Diyarbakir και Gaziantep.

Interactive_Turkey_Syria_Earthquake_MAPPING DESTRUCTION

 

Από τη συριακή πλευρά , οι περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς χωρίζονται μεταξύ των εδαφών που ελέγχονται από την κυβέρνηση και του τελευταίου εδάφους της χώρας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, που περικυκλώνεται από κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Οι δορυφορικές εικόνες πριν και μετά δίνουν μια ιδέα για το μέγεθος της καταστροφής στις πόλεις και τις πόλεις σε όλη την περιοχή. Δείτε πώς έχουν καταρρεύσει ολόκληρα κτίρια στην Islahiye της Τουρκίας. [Φυλλάδιο: Maxar Technology μέσω Reuters]

Πώς γίνονται οι σεισμοί;

Η επιφάνεια της Γης, ή ο φλοιός, αποτελείται από γιγάντιες πλάκες βράχου που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες. Αυτές οι πλάκες κινούνται συνεχώς κατά μήκος ρωγμών όπου συναντώνται, που ονομάζονται γραμμές ρήγματος. Καθώς οι πλάκες αλέθονται μεταξύ τους, μπορεί να κολλήσουν, προκαλώντας τη δημιουργία πίεσης. Τελικά, η πίεση είναι τόσο μεγάλη που σπάνε, προκαλώντας ξαφνικές κινήσεις που απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή σεισμικών κυμάτων. Αυτές οι δονήσεις προκαλούν ταρακούνημα του εδάφους.

Το σημείο στο οποίο συμβαίνει ένας σεισμός υπόγεια ονομάζεται εστία. η περιοχή ακριβώς από πάνω της στην επιφάνεια της Γης είναι το επίκεντρο. Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός, συμπεριλαμβανομένου του βάθους στο οποίο συμβαίνει.

Σε βάθος μόλις 18 χιλιομέτρων (11 μίλια) κάτω από την επιφάνεια της Γης, ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν σχετικά ρηχός – η εγγύτητα των σεισμικών κυμάτων στην επιφάνεια καθιστούσε τη δόνηση αρκετά έντονη.

INTERACTIVE Πώς συμβαίνουν οι σεισμοί

Πώς μετρώνται οι σεισμοί;

Οι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,6 Ρίχτερ ταξινομούνται ως «μεγάλοι» στην κλίμακα Ρίχτερ — η οποία μετρά την ισχύ ενός σεισμού.

Τα μεγέθη βασίζονται σε μια λογαριθμική κλίμακα, που σημαίνει ότι για κάθε αύξηση του ακέραιου αριθμού στην κλίμακα, το μέγεθος, σε αυτή την περίπτωση, δεκαπλασιάζεται.

Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, οι σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ ή μικρότεροι της κλίμακας Ρίχτερ θεωρούνται ελαφροί, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες ζημιές.

Ένας σεισμός μεγέθους 5 είναι εξ ορισμού 10 φορές πιο έντονος από έναν σεισμό μεγέθους 4 και μπορεί να προκαλέσει μέτριες ζημιές σε κτίρια.

Οι σεισμοί μεγέθους 6 θεωρούνται συνήθως ισχυροί και είναι 100 φορές πιο έντονοι από έναν σεισμό 4 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ θεωρούνται μεγάλοι, με πιθανότητα να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζημιές σε κτισμένους χώρους.

Οι οδυνηρές στιγμές που καταγράφηκαν στην κάμερα παρέχουν μια ματιά στην κλίμακα της καταστροφής και της φρίκης που προκάλεσαν οι ισχυροί σεισμοί. Το παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε από τηλεοπτικό συνεργείο στη Μαλάτια δείχνει τη στιγμή που σημειώθηκε ο δεύτερος σεισμός 7 Ρίχτερ.

 

 

Σεισμοί μεγέθους 8, 9 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες ζωών και σχεδόν ολική καταστροφή της πληγείσας περιοχής.

Το μέγεθος, το βάθος, η εγγύτητα σε κατοικημένες περιοχές, οι συνθήκες του εδάφους και οι πιθανότητες πρόκλησης δευτερογενών καταστροφών όπως τα τσουνάμι και οι κατολισθήσεις είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς παράγοντες που καθορίζουν πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ένας σεισμός.

INTERACTIVE Πώς μετρώνται οι σεισμοί

 

Οι ισχυρότεροι σεισμοί στην Τουρκία από το 1999

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές ζώνες σεισμού στον κόσμο. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της Δευτέρας ξεπέρασε το μέγεθος των 7,6 βαθμών που έπληξε τη χώρα το 1999.

Τον Αύγουστο του 1999, αυτός ο καταστροφικός σεισμός ταρακούνησε τα Μαρμαρά, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στα νότια της Κωνσταντινούπολης, για 45 δευτερόλεπτα. Μέσα σε λίγες μέρες, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 17.500.

Ακολουθεί μια γρήγορη σύνοψη των χειρότερων σεισμών της Τουρκίας των τελευταίων 25 ετών:

INTERACTIVE_EARTHQUAKE_TURKEY_TIMELINE_FEB6_2023 (1)

 

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα