fbpx
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ «Παραθυράκι» για διανομή μεγαλύτερου κοινωνικού μερίσματος

«Παραθυράκι» για διανομή μεγαλύτερου κοινωνικού μερίσματος

Την πιθανότητα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος σε 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους, αφήνει διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες Τρίτη στη Βουλή για τη διανομή της συγκεκριμένης ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει ότι το ποσό των 720.000.000 ευρώ μπορεί να αυξηθεί, εαν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, με κοινή υπουργική απόφαση των αρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Με το νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, ενώ δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν στις αιτήσεις τους με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη τοάθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού που έχει προκύψει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Επιστροφή εισφορών

Πλήθος αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αναδρομική επιστροφή ποσού ύψους 315.000.000 ευρώ στους συνταξιούχους από τις εισφορές ασθενείας που παρακρατούνταν παράνομα από τις συντάξεις τους.

Αιτία είναι το γεγονός πως τα ποσά που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του είναι «ψαλιδισμένα», αφορούν μόνο όσους λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων από κύρια και επικουρική άνω των 1.000 ευρώ, ενώ φορολογούνται και αυτοτελώς με συντελεστή 20% (σε αντίθετη με την έκτακτη ενίσχυση που θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη).

Σύμφωνα με τς στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΗΔΙΚΑ, επιστροφές ως 600 ευρώ δικαιούνται όσοι είχαν μικτή κύρια σύνταξη (πριν από τα μνημόνια) από 1.000 ευρώ έως 1.900 ευρώ. Οσοι είχαν μικτή σύνταξη 2.000-3.000 ευρώ θα λάβουν αναδρομικά από 460 ευρώ έως και 1.480 ευρώ, ενώ για τα «ρετιρέ» των συνταξιούχων (τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ.) οι επιστροφές θα ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ.

Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη 850 ή 700 ευρώ θα λάβουν επιστροφή, μόνο αν εισπράττουν και επικουρική, μέρισμα ή και δεύτερη σύνταξη που αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

«Η επιστροφή των παρακρατηθέντων δεν είναι κοινωνικό μέρισμα αλλά υποχρέωση», επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τονίζοντας ότι οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010 και όχι από 1/1/2012. Στα ποσά που «αποσιωπήθηκαν» περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση για την ΑΕ Δόξας-Πύρρου

Επανεκκίνηση του Πρωταθλήματος της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ, θα έχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, έπειτα από 1,5 μήνα αγωνιστικής απραξίας. Η ΑΕ Δόξας-Πύρρου Άρτας, θα υποδεχθεί τον...

ΠΕ Άρτας – Επιστολή προς Επιμελητήριο Άρτας για την πιστοποίηση του ακτινιδίου

Απαντητική επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς σε σχετική επιστολή – αίτημα του Επιμελητηρίου Άρτας, με την οποία ζητείται η συνδρομή της...

Τρία σχολικά τμήματα σε αναστολή στην Άρτα

Τη δεύτερη εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων, τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα σχολεία της Ηπείρου είναι κατά πολύ λιγότερα. Το ίδιο ισχύει και...

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Αναγνωρίστηκε και δεύτερο πρόσωπο από την 24χρονη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του βιασμού της 24χρονης που κατήγγειλε τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη. Η κοπέλα αναγνώρισε και δεύτερο άτομο ενώ ο...